Ord inför helgen, 26 april, 2014

”Den liberala människosynen är en blandning av optimism och pessimism. Den är optimistisk på detta sätt; Ge människor makt, inflytande och insyn, och du frigör fonder av energi, idealitet och ansvarskänsla. Sprid makten till de många, ty då ökar solidaritet och arbetsglädje. Därför skall samhället bygga på demokrati, offentlighet och frihet. //

Den är pessimistisk på ett annat sätt; Ge en människa mycket makt, och han eller hon missbrukar den. Ge en grupp människor ett okontrollerat inflytande, och gruppen korrumperas. Ge en institution befogenheter som inte balanseras, och den förvandlas snabbt till ett organ för maktfullkomlighet, och i värsta fall förtryck.

Därför skall samhället bygga på maktbalans på kontroller av institutioner och makthavare, på decentralisering och på allmänhetens insyn.”

(Per Ahlmark i riksdagsanförande 1971. Citatet lånat från författaren Anders Johnson.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.