Sök breda uppgörelser i Umeå

Stackars arrangörer som vill bjuda in fullmäktigepartierna i Umeå till valdebatter 2018. Det gäller att hyra breda lokaler för att få plats med alla, sedan både feministiskt initiativ och tyvärr även sverigedemokraterna i skrivande stund ser ut att ansluta till de åtta partier som redan sitter där.

Ändå gäller det för Hans Lindberg, socialdemokraterna, när han nu tillträder som kommunstyrelsens ordförande, att inte tappa överblicken och orienteringen, när han sätter sig ner för samtal med de andra partierna. Några överväldigande förskjutningar har inte ägt rum sedan 2010. Det finns inte tillstymmelse till maktskiftestendens i valresultatet. Alliansen kan inte göra anspråk på något tillsammans. Socialdemokraterna förblir det dominerande partiet, och fullmäktige får sannolikt en tydligare vänsterprofil i mandatfördelningen. Så långt är valresultatet lätt att tolka.

Men det finns inte någon enkel vägledning för Hans Lindberg och de runt omkring honom att utgå ifrån när de ska söka omsätta umebornas röster i praktisk, långsiktig politik på olika områden, allt från stadsutveckling till sociala service, under ett hårt budgettryck.

Det är ett ganska stort skifte, av annat slag, som väntar i Umeå. Socialdemokratin har många nya personer i ledande ställning. Tjänstemannasidan måste omorientera sig under nya makthavare efter otaliga år med Lennart Holmlund som kommunalråd.

Och de övriga partierna – alliansen, miljöpartiet och de till vänster – kommer att behöva hjälpa till för att skapa ett samtalsklimat i kommunen som gör att Hans Lindberg – om han är klok nog att försöka – har möjlighet att göra det han sagt sig vilja under valrörelsen: söka breda uppgörelser och tala med många. Lite umeanda, lär göra gott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.