Tortyr måste få rättsliga följder

Uppgifterna överraskar inte, men chockerar ändå. Det har varit känt länge att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA använt tortyr som förhörsmetod i det så kallade kriget mot terrorismen.

I den rapport som nu framlagts av senatens underrättelseutskott bekräftas vidrigheterna och många amerikanska brott mot de mänskliga rättigheter under åren 2001 till 2009. USA:s redan skamfilade anseende får sig ytterligare en knäck.

Det är också oroväckande att många av CIA:s kritiker varit så snabba med att påpeka rapportens slutsats om att tortyr inte hjälpt till att få fram någon avgörande information. Som om tortyrmetoder skulle kunna motiveras om de vore effektiva. Tortyr är alltid ett oacceptabelt brott. Rapporten måste få rättsliga följder och de ansvariga ställas till svars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.