Farlig utveckling i Polen

När det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS), delvis tack vare ett lågt valdeltagande, lyckades vinna en majoritet av mandaten i det polska parlamentsvalet förra hösten fanns det skäl att frukta en negativ utveckling politiskt och ekonomiskt i ett land där mycket sedan 1989 gradvis gått åt rätt håll. Men det har, efter maktskiftet, nästan blivit värre än befarat.

På kort tid har det nya styret tagit två initiativ som utlöst stora protester i Polen och som på allvarligt sätt hotar demokratiska grundvärden:

Bestämmelser har röstats igenom som inskränker författningsdomstolens möjligheter att effektivt och fritt kontrollera nystiftade lagar. Och försök görs från regeringens sida, med hot om ännu värre åtgärder senare, att öka den politiska kontrollen över oberoende medier, bland annat genom en ny, principiellt oacceptabel direktstyrning av public service.

EU har fått berättigad kritik för sitt lama, fega agerande gentemot Ungerns regering de senaste åren. Det misstaget bör inte upprepas, om utvecklingen i Polen fortsätter att gå i farlig riktning under 2016.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.