Rumänien och kampen mot korruptionen

Utbredd, långvarig korruption, som väver samman politiska institutioner, rättsväsende och näringsliv i ett systematiskt maktmissbruk, är förödande på många sätt för ett samhälle: demokratiskt, socialt och ekonomiskt.

Rumänien hör till de länder i Europa som har haft djupast problem med korruption de senaste decennierna.

Ända sedan medlemsförhandlingarna inleddes med Europeiska unionen i början av 2000-talet har landet gått med på åtgärder för att rensa upp missförhållandena inom statsförvaltningen och rättsväsendet.

Resultatet har, även efter inträdet som EU-medlem 2007, varit blandat.

Men den offentligt redovisade hållningen har varit klar, korruptionen ska bekämpas. Och vissa framsteg har gjorts, där korruption lett till åtal.

Därför var besvikelsen så stor och reaktionerna så starka när den socialdemokratiskt ledda regeringen nyligen lade fram sitt dekret om att avkriminalisera korrupta handlingar så länge beloppen inte översteg ett visst värde, och att ge dömda tjänstemän amnesti.

Skenmanövrar till trots, var det egentliga syftet med förslaget uppenbart: Att sänka ambitionerna i det framtida antikorruptionsarbetet och rädda de som redan avslöjats, inklusive det socialdemokratiska regeringspartiets egen ledare, från åtal.

Nu har omfattande, uthålliga protester, med hundratusentals demonstranter i bland annat Bukarest, tvingat regeringen att backa, åtminstone tillfälligt, från sitt förslag.

Men det faktum att regeringen överhuvudtaget lade fram dekretet, höll fast vid det så länge den kunde och med grova angrepp försökte misskreditera sina kritiker, visar att gamla vanor sitter djupt när makthavare under lång tid kunnat sko sig med låg risk för konsekvenser.

Om demokratiska institutioner ska kunna stå pall för de angrepp som antiliberala, nyauktoritära rörelser nu mobiliserar för runt om i västvärlden, är även kampen mot korruption av avgörande betydelse. Demonstrationerna i Rumänien, liksom de i Polen, där mycket står spel, visar vilka kraftansträngningar som krävs.

Inga mödosamt uppnådda framsteg kan tas för givna.

***

(Ledaren har även publicerats i VK och på vk.se. Den här bloggen används i första hand som textarkiv.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.