Ge stöd åt de protesterande idrottsstjärnorna

Aktionerna som inleddes förra året av San Francisco 49ers dåvarande quarterback Colin Kaepernick, när han inför en match gick ned på knä under det att nationalsången spelades – i protest mot behandlingen av svarta i USA – sprider sig inom den amerikanska toppidrotten.

Jag känner stark sympati för de idrottsstjärnor som nu agerar på samma sätt, i egen protest eller i solidaritet med andra som knäböjt. Inte som obligatorium, utan som ett personligt uttryckssätt.

Det är ett legitimt, värdigt, stilla och balanserat vis att markera en ståndpunkt på inom ramen för idrottsevenemang som laddas med nationell symbolik.

Idrotten har alltid, inte minst i USA, haft politiska dimensioner och alltid varit kopplad till – ibland på ett progressivt sätt, ofta på ett reaktionärt sätt – till samhällsdebatten och till de stora striderna om medborgerliga rättigheter, jämlikhet och rasism. Idrotten bär i det avseendet på en historisk skuld som gör det till – i vissa ögonblick – en ofrånkomlig och självklar samhällsarena.

De stora idrotterna i USA bör därför solidarisera sig med de knäböjare som nu – i en sanslös överreaktion från kritikernas sida – hotas av repressalier och inställda karriärer.

Att USA:s president blandat sig i debatten på sedvanlig nivå gör det till en ännu viktigare sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.