Umeå universitet mitt i smeten

Står vi inför Europas stora revansch över USA och Kina när det gäller digitalisering, automatisering och big data? Från bespottade eftersläntrare till global tätklunga? Skrattar bäst som skrattar sist? Det är i alla fall den bild EU:s ledare vill förmedla när unionens nya framtidsstrategi för artificiell intelligens och datahantering ska presenteras senare i veckan.

Industriellt tillämpad AI, stärkt av en gemensam inre marknad för data, långsiktiga investeringar och ett samarbete med kontinentens största företag, utgör Europas ”andra chans” att bli teknologiskt världsledande. Så sa Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrensfrågor och en av Europas mest inflytelserika digitaliseringspolitiker, vid en pressträff som Politico EU rapporterade om på måndagen.

Även kommissionären för EU:s inre marknad och industrifrågor, Thierry Breton, är inne på samma spår. Europa må ha förlorat initiativet till USA och Kina när det gäller digitala innovationer som bygger på personliga data, sade Breton enligt Reuters, när han talade vid helgens säkerhetspolitiska konferens i München.

Men framtidens viktigaste digitala slagfält är, menade han, inte personliga, utan industriella data. I takt med att nya 5G- och AI-system växer fram förskjuts fokus gradvis tillbaka till industrin.

Och på den punkten behöver inte Europa frukta konkurrensen, säger kommissionen. Tvärtom ger EU:s industriella tyngd och erfarenhet avgörande fördelar när det gäller artificiell intelligens och avancerad datahantering inom ramen för fabriker, transportsystem, energiproduktion och sjukvård.

AI och högkvalitativa data i en industriell kontext ska alltså ses som Europas chans att dra ifrån Silicon Valley och Shenzhen, Kina och USA, när nästa våg av digitalisering och sakernas internet kommer.

Det är en djärv och tilltalande förhoppning, inte helt gripen ur luften. Men en nykter bedömning är att det mesta ändå återstår.

Europa ligger fortfarande långt efter USA och Kina även på det här området, betonar experter som tittar på antalet patent, tillgången på investeringskapital och var de mest innovativa startup-företagen och de bästa högre utbildningarna finns.

Ska det försprånget hämtas in, måste därför EU kraftsamla på många håll. Sverige har där en inte oväsentlig roll att spela.

***

På nyhetsplats i dagens tidning berättar VK om hur rekryteringarna nu pågår till en av Umeå universitets mest spännande satsningar någonsin. Den går under beteckningen WASP (”Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program”), är finansierad Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och presenteras som ”Sveriges enskilt största forskningsprogram genom tiderna”.

Umeå är ett av programmets partneruniversitet och kommer att bära ett tungt ansvar de kommande åren.

Huvudsyftet är att stödja och utveckla världsledande forskning inom artificiell intelligens, autonoma system, och programvara, i ”en tydlig samverkan med svensk industri.” Även de ofta bortglömda, men livsviktiga, sociala, etiska och kulturella aspekterna på AI, robotisering och data ska finnas med.

Det handlar om en jättesatsning på precis det område EU nu identifierar som avgörande för Europas digitala framtid och ställning. Snacka om att Umeå universitet befinner sig mitt i smeten. Och vi som bor här i Västerbotten får återigen möjlighet att följa toppforskning på alldeles nära håll. Vilken chans för skolor och intresserad allmänhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.