Inga nya bevis, den avgörande pusselbiten saknas, Palmemordet förblir olöst

Det framkom ingenting nytt vid chefsåklagarens och spaningsledarens stora genomgång av bevisbilden mot den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.

Den avgörande pusselbiten saknas fortfarande, den som hade krävts för att Palmemordet skulle kunna anses definitivt löst: teknisk bevisning. Något vapen har utredningen inte kunnat knyta till både Engström och mordplatsen.

Uppgifterna som presenterades om Skandiamannen som misstänkt vid torsdagens presskonferens är kända sedan länge. De har på senare år redogjorts och diskuterats ingående av bland annat journalisten Thomas Petterssons genom reportage i tidskriften Filter och boken Den osannolika mördaren" (2018) och av Lars Larsson i boken ”Nationens fiende” från 2016.

Att Skandiamannen ljög om om sina förehavanden på den aktuella kvällen är obestridligt, och det är utan tvekan svårt att förklara han bekräftade närvaro på Sveavägen direkt vid tiden för mordet, om han inte var den som sköt och sedan sprang i på Tunnelgatan.

Helhetsbilden, när alla fakta kring tid, rörelsemönster, klädsel och beteende i samband med och efter mordet sammanfattas, gör det därför svårt att avföra Skandiamannen som ett huvudspår. För det argumenterade chefsåklagare Krister Petersson ingående och övertygande under presskonferensen. Ingen annan tes är så konkret, och så knuten till själva brottsplatsen.

Att Skandiamannen tidigt skulle ha varit en huvudmisstänkt om utredningen skötts på ett professionellt sätt de första åren är uppenbart. Kanske hade då också, om spaningarna hade fått fortsätta kring honom, i närtid till mordet, långt mer kunnat komma fram som gett entydiga belägg för skuld eller oskuld.

Kritiken från den nuvarande spaningsledningen mot de många år som gått förlorade var diplomatiskt inlindad, men skarp i sak.

Men det är inte samma sak som att bevisen räcker nu. De frågetecken som funnits hela tiden, när det gäller vapen, motivbild och personlighetstyp, kvarstår även efter onsdagens presskonferens (där upplägget med uteblivna följdfrågor inte känns acceptabelt i en sådan här allvarlig fråga).

Ingen teknisk bevisning har tillkommit, inga nya vittnesuppgifter finns och någon konspiration som skulle kunna förklara att Skandiamannen klev ut på gatan just i samband med paret Palmes promenad hemåt går inte att belägga.

Att han skulle ha haft ett vapen på sig den aktuella kvällen är inte styrkt. Beslutet att lägga ner förundersökningen och peka ut Skandiamannen bygger därför på utredningsmaterial som är gammalt.

***

Mot bakgrund av de förväntningar som funnits om att mordet nu skulle komma att betraktas som uppklarat, och förstärkts av chefsåklagarens egna uttalanden, var onsdagens besked en stor besvikelse.

Den sista pusselbiten, teknisk bevisning kopplad till ett mordvapen, saknas, och lär aldrig dyka upp. Palmemordet förblir olöst.

***************

Läs också:

Palmemordet, utredningen och de många obesvarade frågorna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.