Upp till kamp mot konsultflosklerna

”Av­färda inte det mänsk­liga/ med stän­diga hän­vis­ningar till det upp­höjda./ Det är i sin­nenas rike där smär­torna och gläd­jen bor/ som vår värld skall för­klaras.” 

(Har­ry Mar­tin­son, i Passad)

***

 Vi snackar om en mång­mil­jon­in­du­stri, och ett be­lö­nings­sy­stem. In­gen som tjänar på det – el­ler hoppas tjäna på det i fram­tiden – kommer att säga stopp. In­gen i makt­po­si­tion kommer att ställa sig upp och säga: Nu får det räc­ka, vad håller vi på med?

Det är upp till oss an­dra, att börja värja oss. Att inte del­ta i spek­ta­klet läng­re, inte skänka det le­gi­ti­mi­tet, inte vara nic­ke­doc­kor in­för tom­heten. Att våga själv­stän­dig­het på ett in­ternt möte även när det för­stör stä­mningen.

Jag talar om den kon­sult-, pr-, ma­na­ge­ment-, livs­stils- och po­wer­point-svenska som frä­ter sön­der språk och tan­ke på kon­fe­rens ef­ter kon­fe­rens, in­ternt möte ef­ter in­ternt möte, te­ma­dag ef­ter te­ma­dag och en­kät­un­der­sök­ning ef­ter en­kät­un­der­sök­ning, ut­vär­dering ef­ter ut­vär­dering, runt om i det pri­vata och of­fent­liga Sve­ri­ge.

Hela floden av till­fäl­liga kon­cept, för­åld­rade och ut­bytta om ett halv­år, som stjäl vår tid och vär­dig­het, och får att krym­pa oss själva. Allt som re­du­cerar kom­plexa sam­man­hang till jar­gong och ste­reo­typer. Som likt jakt­hundar nosar upp min­sta ge­men­samma näm­na­re och glömmer allt som av­viker, ny­an­serar och i slut­än­dan be­tyder nå­got.

Den ängs­liga följa-John-leken av tan­ke­mo­deller och kod­ord som drar med sig po­li­tik, när­ings­liv, kul­tur­liv, me­di­er, uni­ver­si­tet och sko­lor in i en gegga av läpparnas be­kän­nel­ser och falsk kon­sen­sus. Och när vindarna vänder, när an­dra auk­to­ri­teter tar över dag­ord­ningen, står ofta sam­ma per­soner be­redda att haka på även på den nya jar­gongen, som om in­gen­ting hänt.

Ibland hinner de knappt med i vänd­ningarna, och bla­merar sig med mot­sä­gel­ser inom loppet av nå­gra vec­kor. Det är lajka hit och lajka dit, utan egen stadga, hål­lning, rygg­rad. Så växer inga sam­tal i an­nat än idyl­liska stäm­ningar el­ler av­spärrade bubb­lor.

Kon­sult­flos­klerna är far­liga ock­så av det skälet, att de blir så lätta red­skap i maktens och tids­an­dans händer. Och makt och tids­an­da skiftar, ibland våld­samt. Har vi vant oss av med att tänka och tala själva, stå för en fun­dering, en avig­het, även om vi ligger i otakt, har vi även vant oss av vid hur man gör mot­stånd när ex­tre­mister, dog­ma­tiker och hat­drev av al­le­han­da lä­ror tar över.

***

Fast å an­dra si­dan: det här hyck­le­riet är ju nå­got av en svensk na­tio­nal­sport, som vi börjar fostras till re­dan i unga år. In­ter­na­tio­nella stu­dier må visa att svenska skol­barn inte äger på sär­skilt många om­rå­den. Men jag tror att det finns en gren där de kan rosta skiten ur vem som helst: För­må­gan att ge­nom­skåda me­nings­lösa en­kät­un­der­sök­ningar och att härda ut ihå­liga te­ma­dagar.

Den ta­langen är in­präntad i kidsen från sexårs och fram­åt. I konsten att ar­tigt och tak­tiskt kryssa ”rätt” ru­tor för att göra chefer/inhyrd kom­pe­tens glada, slippa följd­frå­gor och så snabbt som möj­ligt få springa ut på rast/gå och fika, har vi un­der ge­ne­ra­tioner drillats till mäs­ter­skap i Sve­ri­ge.

***

In­vändningen mot den här ar­ti­keln är att du inte kan dra all kon­sult­verk­sam­het, alla en­käter, alla te­ma­dagar och alla powerpoints över en kam. På det vill jag svara di­rekt: Det stämmer, du kan inte dra all kon­sult­verk­sam­het, alla te­ma­dagar, alla en­käter och alla powerpoints över en kam.

Du ska över­hu­vud­ta­get akta dig för att dra nå­gon­ting alls över en kam. Jag vill att du vänder dig till per­sonen som sitter på din väns­tra sida, och dis­ku­terar det med hen i en minibikupa. Så ska vi läg­ga era slut­satser i pi­pe­li­nen se­dan, och pro­cessa.

Det här är inte hel­ler en kri­tik av nå­gon enda kon­sult. Locka ut dem ur manus och oneliners, och de har vanligtvis mycket intressant att säga. Det här är en an­kla­gel­se mot de­ras upp­drags­gi­va­re, mot fö­re­tags­led­ningar och of­fent­lig sek­tor, mot alla ar­ran­görer som inte har vett att an­vända kom­pe­tens och pro­jekt­peng­ar på ett bätt­re sätt. Som kö­per in tjänster för att kun­na be­kräfta nå­got re­dan be­slutat el­ler re­do­visa ett luft­slott inåt el­ler utåt.

Det här är en an­kla­gel­se mot alla som slösar bort både kon­sulternas och med­ar­be­ta­res tid och kun­skap. Det här är en an­kla­gel­se mot alla oss som inte säger ifrån, som faller in i tugget.

Ofta handlar det mest om att ef­ter­åt kun­na säga att ett ar­ran­ge­mang ägt rum, så att makten kan be­lägga att alla till­frågades och följde med i den rik­tning som var utpekad. Inte om att sätta igång en dis­kus­sion, för­djupa, nå in­sikter. Och, åter­i­gen, vem som har makten, vil­ken lära som har med­vind, skiftar all­tid förr el­ler senare. Är sy­stemen och dis­kus­sionerna inte till­räck­ligt tröga och mot­strä­viga, kan myc­ket ga­len­skap slinka igenom oemot­sagd.

***

Vi måste bryta oss fria. Vägra att sitta som ja-sägare när det blir för dumt, yt­ligt och orim­ligt, ri­tu­aler för lyd­nad och smi­dig­het. Ock­så vägra det som DN:s Vik­tor Barth-Kron i vec­kan kallade för konceptdårskap. Ac­cep­tera fär­re flos­kler. Bara svara på en­käter som tar oss på all­var och be­tyder nå­got. Boj­kotta resten. Börja åter­er­övra ett språk som går att an­vända för sam­tal, er­fa­ren­heter och liv.

 

*****************************

Ett par till krönikor i samma anda:

Med örat tryckt och tryggt mot samtiden

Bristen på ett språk att mötas sårade i

Staketkuskens blixtanalys av partiledardebatten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.