Barnfattigdom

Det är bara hoppas att efter veckans debatter om barnfattigdom, att man inte börjar tror att det inte finns barn som har det ekonomiskt jobbigt hemma.  

Jag är övertygad om att många barnfamiljer har det ekonomiskt jobbigt och då främst ensamstående mammor. Att bostadsbidragen har ökat till den gruppen från Regeringen är bra.

En annan sak som måste ökas är bidragsförskottet och det har inte räknats upp på många år och betyder oerhört mycket ekonomiskt för många familjer.
Försörjningsstödet har höjts men det är också viktigt att dator och internetuppkoppling ska ingå i riksnormen. Det är en fråga som Folkpartiet driver, för dator är en förutsättning för att skolarbetet ska fungera.
 
Under mina många år som engagerad i idrottsrörelsen har jag stött på många familjer som inte har haft råd att låta sina barn idrotta.  Många ungdomar och barn är utanför idrottsrörelsen på grund av att många föräldrar inte har råd ekonomiskt och det blir inte lättare för dessa ungdomar och barn när avgifterna höjs i föreningarna. Många föreningar har det jobbigt ekonomiskt och måste därför höja avgifter för att klara av sina kostnader.
 
Stödet från Umeå kommun, i form av både kontant föreningsstöd och tillgång till idrottsanläggningar är ofta helt avgörande för våra lokala föreningar. Därför är det viktigt att vi i kommunen tänker långsiktigt och inser att idrottstödet inte är en kostnad utan en investering för framtiden.
 

En höjning av det lokala aktivitetsstödet skulle vara en bra lösning, men då får man inte höja hyrorna som man gjorde förra gången man höjde aktivitetsstödet

6 kommentarer

 1. Johan

  Äntligen en nyanserad och klok person i mediabruset. Ekonomiskt utsatta barn och familjer finns, och de blir fler och fler. Det är självklart en stor del som samhället och kommunen kan göra för att förenkla för dessa barn. Motion och att med samma förutsättningar kunna få leka, träna och tävla är en rättighet och borde vara en självklarhet. Utöver samhället så är det nog tyvärr så att när det gäller barnens individuella intressen så får nog andra träda in för att möjliggöra att barnen kan få allt från fotbollsskor till att betala vissa konstnader som årsavgifter för allt från fotboll till simning. Jag tror, att om politikerna på kommunal och riksdagsnivå erkänner och dessutom arbetar för den förändring de kan, och de privata stiftelserna, fonderna och organisationerna i viss mån försöker ta hand om den individuella delen så kan många många av dessa familjer och barn få en ljusare och mer närvarande framtid i hela samhället. Utanförskap oavsett vilken typ det handlar om kan inte få vara legio, och ska aldrig accepteras i landet Sverige. Med all vår kunskap och insikt så borde vi vara ett föregångsland. Och vår kommun skall gå i bräschen för förändringen. Precis som vi börjat.

 2. Lillie

  Hur kan du som verkar så klok företräda Folkpartiet som inte alls bidrar till ett barnvänligare och tryggare Sverige? Va dina föräldrar med där så du röstar som dom. Märkligt då man läser din blogg. Mycket prat och lite verkstad trots ibland sunda åsikter.

 3. Neo

  Du är ännu en av mängden för de flesta väljare helt anonyma kommunal o landstingspolitiker! Jag hade ingen aning om vem de var/är innan jag såg dig här på bloggen, och jag röstade ändå på Fp!
  Att det finns fattiga, barn och vuxna, i Sverige beror enbart på det förnedrande Försörjningsstödet! Höj det till 10 000 i månaden för alla så slipper vi ha fattigdom i ”välfärdssverige”! När man söker Försörjningsstöd i Umeå kommun så anses utgifter som vara inkomster, vilkjet kleder till en absurd ond spiral där man nekas Försörjnin ghsstöd och därför tvingas ta mobillån… för att kunna betala denna månads hyra, vilket leder till att mobillånet anses vara en inkomst vilket leder till att man nekas Försörjnibgsstöd även nästa månad…! Politikerna i Umeå är personligen ansvariga för att ha fattat de beslut som innebär förnedrande fattigdom och svält för många i Umeå!
  Alla bör läsa denna berättelse i dagens DN ”http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/tonen-i-brevet-ar-hotfull-nu-ar-jag-kallad” om det förnedrande livet som arbetslös.
  Det måste bli ett slut på hur de svenska politikerna, både inom Alliansen och inom Socialdemokraterna, avsiktligt använder förnedring som ett sätt att ”hjälpa” de arbetslösa!

 4. Peder Westerberg

  Svar till Neo (2013-01-20 21:54)
  Tack för din röst på Folkpartiet! Försörjningsstödet behöver man se över kommunen och vad det är för normer som gäller. Jag vet att jag varit relativt anonym som politiker, men nu försöker jag synliggöra lite av mina åsikter genom bloggen.

 5. Peder Westerberg

  Svar till Lillie (2013-01-18 13:05)
  Läs min blogg så får du lite grunder om mitt val av politisk åskådning. Tyvärr har vi inte makten i kommunen, men jag ska försöka göra allt jag kan för att både påverka inom mitt parti och kommunen.
  Mina föräldrar var nog moderater, min far i alla fall. Men det blev jag inte! Jag är socialliberal och har alltid varit det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.