Trump-Putin i dag = Stalin – Hitler 1939

Det sker inför öppen ridå. Trump säger att han kan skapa fred i Ukraina på 24 timmar vilket egentligen är hans förkärlek för att inför populasen försöka framstå som en form av serietidningshjälte som utför mirakler som t ex Stålmannen eller Kapten Marvel. Seriösa människor förstår att fred inom 24 timmar bara kan ske genom att Ukraina ger upp sin självständighet och att USA offrar stora delar av Ukraina till Putin. Människor belästa på Rysslands historia och Putins uppstigande till diktator och ”tsar” förstår också att Georgien och Ukraina bara är början på projektet att återskapa Sovjetunionen. Putin är helt öppen med det och han har otaliga gånger berättat det själv för västvärlden. Georgien, Ukraina och därefter?? Trump har inga problem med det eftersom han vänt Europa ryggen och ser Europa som en konkurrent vilken som helst som t ex Kina, Indien, Japan, Sydkorea.

Den hemliga pakten Stalin – Hitler ingicks sommaren 1939 innebärande att Hitler fick fria händer att bl a annektera den västra delen av Polen och halva Tjeckoslovakien och Stalin fick fria händer att annektera den östra halvan av Polen Baltstaterna och Finland. Till avtalet hörde också kraftigt utökad handel mellan Tyskland och Sovjetunionen och Stalin höll sin del av handelsavtalet till punkt och pricka. Stalin gick till verket omedelbart och slukade Baltstaterna och efter några månader överföll Stalin Finland 30 nov 1939 med målet att erövra Finland och inrätta en lydstat med kommunisten Kuusinen som Sovjetisk vasall. Finland försvarade sig hjältemodigt men måste avträda mindre landområden i freden 12 mars 1940 men behöll sin status som självständigt land. Senare forskning visar att Stalin litade helt och fullt på Hitler ända tills Sovjetunionen anfölls strax för midsommar 1941 och Sovjetunionen var helt oförberett vilket kostade miljoner liv! De var ju ganska lika dessa två när det gäller barbari, våldsdåd och blodtörst.

Nu är en liknande pakt på gång om Trump vinner valet om en månad. Trump och hans kamrat Putin delar upp världen i sfärer. Putin du får fria händer i Europa och Ukraina och Asien så sköter jag Amerika. Trump berättar gärna att han har haft flera telefonkontakter med Putin efter avgången som president januari 2021. De träffades också under uppmärksammade former på tu man hand vid Helsingforskonferensen juni 2018. Där satt de två turturduvorna i två timmar och samtalade med endast en rysk tolk närvarande. Vad samtalet handlade om är det bara känt vad Trump själv berättat. Det mest intressanta är säkerligen vad Trump INTE berättat. Ur demokratisk synpunkt låter det i mina öron som landsförräderi att högste företrädaren för ett demokratiskt land håller hemliga möten med en självhärskare och oppositionsmördare från Ryssland.

Den som vill veta mer om Trumps virriga tid som president råder jag att läsa Maggie Habermans bok ”Confidence Man – berättelsen om Donald Trumps uppgång och Amerikas fall”. Maggie var korrespondent i Vita Huset under Trumps presidenttid och avslöjar Trumps kaosartade ledarstil och försök att avskaffa demokratin efter valförlusten 2020. Boken som utgavs 2022 är 620 sidor skrämmande läsning särskilt om man betänker att Trump skulle kunna bli president ytterligare en period. Habermanns bok finns på svenska och kan nu köpas till överkomligt pris.