Krigshjälten Allan Mann som stred både mot Stalin och Hitler

Av , , 1 kommentar 8

Jag har nu läst Thomas Tynanders bok om Allan Mann som stred mot Sovjetunionen i finska vinterkriget 1939-40 och sedan i kriget mot Nazityskland 1940-45. Det är fullkomligt häpnadsväckande händelser som beskrivs. Allan Mann själv var under sin livstid väldigt tystlåten om sina bravader och det mesta i boken har Allan Manns många vänner bidragit med och förstås öppna källor och tidningsartiklar. Även dottern Benedikte har bidragit med vad hon vet.

Tynander började med avsikten att boken egentligen skulle bli ett filmmanus men utvecklade sig till en blandning av roman-faktabok och filmmanus på 470 sidor. Bra enligt min mening! Nu är det bara för någon filmregissör att förverkliga filmen om den svenske och finsk-norske krigshjälten! Finland har ju sitt epos ”Okänd soldat” och Norge har sina hjältefilmer om sprängningen av ”tungvattenfabriken” och ”Den tolfte Mannen”. Det är på tiden att svenskars insatser lyfts fram som kontrast till det avrustade Sveriges krypande inför Hitler fram till Stalingrads fall.

Jag hade Allan Mann som lärare i fysisk träning och närstrid på Krigsskolan Karlberg 1964-65 och och Allan var en hårding. Han instruerade om olika närstridstekniker och sedan kom vår skräck, demonstrationer om hur kampmetoderna skulle utföras. ”Jag vill ha en frivillig” begärde han och vi kadetter försökte se till att stå längst bak så det blev turbulens i kadetthögen! Mann pekade emellertid snabbt ut ett ”offer” och vi andra kunde andas ut. De flesta övningar innebar rejäl fysisk smärta för den kadett som skulle föreställa fiende. Sedan vidtog övningar kadett mot kadett och det blev något mindre smärtsamt. Mann hann dessutom med att vara lärare i närstrid för fallskärmsjägare i både Storbritannien och Norge.

Allan Mann var kompromisslös när det gäller motståndet mot både kommunismen och nazismen. Sista dagen av Finska Vinterkriget skadades Mann av ett granatsplitter som tog bort några tår på ena foten. .
De värsta fysiska skadorna råkade Allan Mann ut för i striden om Narvik i maj 1940. Han och en grupp skulle rensa en järnvägstunnel 9 km väster om Riksgränsen i norr. Tunneln i fråga hade en vägg på norra sidan bestående av träbeklädnad som alla sett som åkt malmbanan Abisko-Narvik. Ledare för gruppen var en fransk fänrik i Främlingslegionen. Mann tiggde ihop 6 st handgranater som bands ihop till en buntladdning som han kastade in i tunnelöppningen. Det blev förstås en förskräcklig detonation och och Allan Mann kastas bakåt med svåra skador i bröstkorg och buk. Även den franske fänriken är skadad, främre delen av ena foten bortsprängd. Det hela slutar med att Allan Mann förfärdigar en slags pulka som han lägger fransmannen i och startar flykten mot den svenska gränsen eftersom en tysk styrka närmade sig. Efter ohyggliga strapatser korsar de den svenska gränsen och nu är fransmannen medvetslös och nu förlorar även Allan Mann medvetandet. Det är snödrev i kalfjället. Kirurgerna i Kiruna tyckte att det borde ha varit fransmannen som dragit Mann till Sverige när de jämförde skadorna. Mann och fransmannen blev dock vänner för livet.

En svensk gränspatrull råkar få syn på den sittande, medvetslöse fransmannen och åker dit. Under arbetet med att få med sig den medvetslöse fransmannen hittar de den likaledes medvetslöse Allan Mann under snön. Han har svag puls och de tror inte att han ska överleva. Nu fraktas de båda medvetslösa krigarna till Kiruna lasarett där de tinas upp och väcks upp ur medvetslösheten och opereras. Allan Mann vårdas sedan på Karolinska Sjukhuset i Stockholm i drygt 2 månader eftersom bukhinneinflammation tillstött.

För denna hjälteinsats belönades Allan Mann med Frankrikes högsta utmärkelse i strid. På begravningen dec 2005 av Allan Mann i Solna representerades Finland, Frankrike, Storbritannien och Norge av sina ambassadörer. Allan Mann blev 84 år. Det vore skamligt av Sverige om inte Tynanders bok blir film. Mann riskerade livet från jan 1940 – maj 1945 i demokratins tjänst. Boken är stundtals andlöst spännande under striderna i Norge 1940 och kurirverksamheten till Norge 1940-45.

Jag intygar!

Medvedev – Rysslands Kim Jong Un

Av , , Bli först att kommentera 10

Medvedev har genomgått en total omvandling från tiden han var ”president” som ”stand in” för Putin. Då gav han intryck av att vara en resonabel person med gott förhållande till ”väst”. Efter den olagliga invasionen av Ukraina har han genomgått en total omvandling och hotar i värsta Kim Jong Un-stil återkommande den demokratiska världen, främst väst, med kärnvapenanfall vilket skulle innebära en oöverskådlig katastrof för mänskligheten. Kim Jong Un har framförallt Sydkorea och USA som favoritmål för kärnvapenförstörelse och Medvedev önskar naturligtvis ”västs” förstörelse men han nämner nu explicit även Ukraina som gav bort de sovjetiska kärnvapnen till Ryssland i sambandet med Sovjetimperiets kollaps. Dessutom vill Medvedev ”eliminera”, d v s mörda, Ukrainas president. Man kan tro att dessa båda herrar Medvedev och Kim Jong Un går på någon substans! Putin har ju också haft sina vansinnesutbrott med att i kryptiska ordalag hota ”väst” med kärnvapen.

Vad kan ligga bakom dessa psykopatiska utbrott från Medvedev? Kanske försöker han rädda Putin från att skaka galler i Haag eller bli mördad genom att världen bör förstå att han, Medvedev, står som nummer två i den ryska hierarkin och därmed övertar makten i Kreml vid bortfall av Putin. Budskapet till världen är att då får världen den riktiga galningen, Medvedev, som tyrann i Kreml och att Putin därmed är att föredra. Övertrumfa Putin i galenskap kräver sin man men Medvedev försöker så gott han kan för att ge Putin ett långt liv på tronen i Kreml.

Rysslands, Nordkoreas och Kinas största problem är den överlägsna levnadsstandard och den frihet som finns i den demokratiska världen t ex Sydkorea, Japan, USA, Canada, EU-länderna, GB etc.

”Mordförsöket” på Putin

Av , , 2 kommentarer 10

I dag spreds i alla media att 2 st drönare av Ukrainskt ursprung hade anfallit Kreml med avsikt att döda Putin. Helt utan kritiskt tänkande och kritiska kommentarer kablades detta ut. Jag tycker att det är helt uppenbart att det är fråga om desinformation med vissa avsikter. Har någon drönare bombat Kreml så är det med säkerhet ledningen i Kreml och Putins kompisar i FSB som ligger bakom eventuellt fyrverkeri enligt KGB-mannen Putins drygt 20 år gamla manual. Putin kommer man inte åt genom att bomba jättekomplexet Kreml från två drönare eller ens med stora svärmar kryssningsmissiler. ”Nyheten” är alltså kvalificerat nonsens!

Avsikten med denna ”nyhet” är att för den desinformerade ryska befolkningen motivera ännu större bombmattor över Ukrainska bostadshus, sjukhus, skolor och kulturinstitutioner. D v s terrorbombning i stor skala mot ett självständigt demokratiskt land som vill utveckla sin demokrati och skapa välstånd för medborgarna. Sådant tål ju inte diktatorn och tyrannen i Kreml eftersom välmående demokratier som gränsar till tyranniet alltid utgör en lockelse för vanligt folk som ser skillnaden i levnadsstandard och frihet, vilket därmed hotar tyrannen själv.

Vi kommer framöver att få se alltmer av Kremls desinformation till det ryska folket och till världen och det gäller, som alltid, att ta allt som Kreml sprider med en nypa salt. Våra stora medier borde skapa enkel linje till våra experter, t ex Gudrun Persson, så att desinformationen från Kreml kan avslöjas snabbt innan folk blir uppskrämda. Nu dröjde det för lång tid innan ”nyheten” kommenterades.

Jag såg en video på ”kanonaden” och det liknade mest en ordinär fyrverkeripjäs som träffade den lilla flaggstången ovanpå Kreml.

”Oljudet” från vindkraft

Av , , 2 kommentarer 9

På sociala medier har under 20 års tid byggts upp en provkarta på alla eländen som vindkraft sägs orsaka. Eländeskatalogen har byggts upp kumulativt. Inga påståenden har försvunnit hur tokiga de än är och nya tillkommer hela tiden. Jag uppehåller mig vid begreppet oljud. När det gäller ljud finns det i lag begränsningar för ljudet utanför bostad från vindkraft, 40 decibel. Det innebär att ljudet från kyl/frys inomhus är klart högre än ljudet från vindkraft. Minimiavstånd från bostad till vindkraftverk anges idag till 1 km.

Ljudet från vägtrafik är ofta högre i bostäder, särskilt i byar och samhällen. Nya hårda bildäck väsnas också betydligt mer än förr. Det populära programmet ”Älgvandringen” i Kunskapskanalen illustrerar vad jag menar. Riksväg 90 ligger några hundra meter från älven och i programmet hör man frekvent oljudet från vägtrafiken. Oljudet överskrider med mycket stor marginal ljudet från vindkraft. Efter alla våra vägar i hela vårt land finns ett stort antal byar och samhällen. Med, hör och häpna, bostäder! Skulle vi ställa samma krav på tystnad på vägtrafikljud i bostäder som ljud från vindkraft får vi väl börja riva hundratusentals bostäder efter t ex E4, E12, och E45, eller flytta vägarna. Men vägarna måste då flyttas långt eftersom vägljudet är betydligt högre än ljudet från vindkraftverk. Och hur är det i våra större städer? Det klagas på sysslolösa ungdomar som förgyller tillvaron under nätter för sina arbetande medmänniskor med dunka-dunkamusik från monsterhögtalare.

Det är alltså inte fråga om hur högt ljudet är från vindkraft utan min uppfattning är att problemet sitter inuti huvudet. Jag tål t ex inte höra en mygga i mitt sovrum utan jag jagar denna mygga tills den är döden död! Ljudet från myggan är knappt hörbart men vill man inte bli tappad på blod av en insekt när man somnat finns bara en utväg. Totalt krig mot myggan. Vi bör alltså bruka sans och förnuft även då det gäller ljud från vindkraft! Jag kräver inte att andra ska ställa upp på mina fobier om oljud från myggor!

Det spelberoende S

Av , , 1 kommentar 12

Den nya SD-beroende regeringen (Tidöavtalet) tänker slå ett hårt slag mot det spelberoende S som har så stora inkomster från sina spelbolag att åtgärder mot spelbolagens destruktiva verksamhet hindrats under lång tid. Det talas om 350 miljoner i årliga intäkter för S. Människornas spelberoende orsakar mänskliga tragedier inte bara för spelmissbrukaren själv utan för tiotals i spelmissbrukarens närhet, barn, barnbarn, makar, föräldrar, far- och morföräldrar, systrar, bröder, nära vänner etc etc. Spelmissbrukaren skyr inga medel för att lura sina nära och kära när beroendet gått över gränsen. Samhällskostnaderna blir därmed också väldigt stora och torde nästan vara i klass med alkoholismens skadeverkningar. Det handlar alltså om tragedier i stor skala.

Varje gång man öppnar en tidnings hemsida flashas man rakt i ansiktet av spelbolagens irriterande och aggressiva reklam. Man vill bara spy! Fri spins gratis utlovas och de spelberoende stackarna går på bluffkonsterna. Kunnighet i sannolikhetslära är en bristvara i folkdjupet vilket lurar folk att tro att chanserna till storkovan är mycket stora när chanserna är närmast obefintliga.

Om inte regeringspartierna samtidigt agerar kraftfullt mot spelbolagen och det skadliga spelandet blir slaget mot S spelbolag bara ett sätt att skada S, ungefär som ett slag under bältet i boxningsringen.

Ryssland det förlovade landet för gangstrar

Av , , 2 kommentarer 9

Gangster i Kreml (Putin), gangstrar i den ryska armén, gangstrar i den s k Wagnergruppen o s v. Detta med gangstrar i statens tjänst har gamla rötter i Ryssland. Stalin var bankrånare i början av sin karriär och orsakade tiotals miljoner ryssars och ukrainares död. Bland mördade personer med nackskott ingick även ett antal s k ”Kirunasvenskar som emigrerat till det kommunistiska ”paradiset”. Stalin ledde väpnade bankrån med många dödsoffer i början av sin karriär och Lenin beordrade många ”kvotmord” under sin korta tid i Kreml.

Anlitande av gangstrar i ryska statens och arméns tjänst har också långa anor. Stalin beordrade att kriminella skulle placeras ut i barackerna i alla Gulagläger med avsikten att plåga de politiska fångarna ännu mera. Gangstrarna tog snabbt över i barackerna och utnyttjade de politiska fångarna som ”passopper” vilket i hög grad förnöjde Stalin. De politiska fångarna i Gulag, som också kallades ”Folkets Fiender”, var ofta ”vem som helst” t ex bönder från Ukraina och Baltstaterna eller tatarer från Krim som under lång tid drabbats av rysk folkfördrivning.

Det är alltså inte särskilt förvånande att den kriminelle Putin använder straffångar i anfallskriget mot Ukraina med hemska följder för den Ukrainska befolkningen. Chef för dessa militära förband bestående av straffångar, gangstrar, är Prigosjin, själv f d straffånge med 9 år bakom galler för rån! Det är inte att undra på de rapporter om förfärliga övergrepp mot civilbefolkningen i Ukraina och mot krigsfångar som media dagligen levererar.

Putin själv har inte skakat galler, ännu, trots internationell arresteringsorder! Skyldig till massmord i Tjetjenien och olagliga militära anfall även mot Georgien och Ukraina. Dessutom till mord på politiska motståndare som Nemtsov och journalisten Anna Politkovskaja. Mordförsök med gift mot Ukrainska presidentkandidaten Jusjtjenko 2004. Mordförsök med gift på politiska motståndaren Navalnyj som nu snart tycks vara avlivad färdigt i sitt fängelse enligt oroväckande nyheter.

Allt sammantaget ger en bild av Ryssland som en primitiv gangsterstat styrd av gangstern Putin med hjälp av gangstern Prigosjin. All opposition, som nu helt öppet benämns ”Folkets Fiender” är avskaffad.

Avtalsrörelsen, vem blir lurad?

Av , , Bli först att kommentera 2

IF Metall har slutit ett tvåårigt avtal på 7,4 % med 4,1 % under 2023. Till detta ”märke” ska alla andra packa och rätta sig efter är det tänkt. Blir det nu 4,1 % för industrifacket 2023? Svar Nej! Till detta kommer lokala påslag i det s k ”lokala varvet”. Inom SKR:s kommuner och regioner t ex kommer sällan en enda krona i något ”lokalt varv”.

Jag kan ta ett exempel. I slutet på 1990-talet hade lärarna halkat efter i löneutvecklingen så att det började vara pinsamt. Jag läste en artikel om en lärarstuderande som feriejobbade inom massaindustrin och han tjänade betydligt mer på sitt relativt enkla sommarjobb än han skulle tjäna som nybliven lärare efter 4,5 års studier på universitet.

Men hej och hå, nu lanserades ”lärarlyftet”, det första, i slutet på 1990-talet. Under 5 år skulle lärarna få totalt 10 % extra utöver andra på arbetsmarknaden. I genomsnitt 2% per år men fördelningen på de fem åren kunde variera. Vad blev resultatet av detta s k ”lyft”? Svar: Lärarna hade halkat efter ytterligare i löneutvecklingen jämfört med industrin!!
Jag pratade i början på 1990-talet med ett fackombud i industrifacket och frågade hur lärarna kontinuerligt kunde hamna på efterkälken när centrala avtalen inte skilde sig nämnvärt. Han svarade ungefär så här: ”Centrala avtalet är för gallerierna, de verkliga löneökningarna kammar vi hem i det lokala varvet”.

Något ”lokalt varv” som ger mer än det centrala avtalet förekommer inte i kommunerna. Inte en krona! Jag vet, eftersom jag jag varit fackombud för lärarfacket och dessutom på arbetsgivarsidan som rektor. Lönebildningen enligt denna svenska modell har medfört att lärarna och andra har hamnat i källaren lönemässigt. Under 1960-talet och framåt några årtionden var det ofta ett 20-tal sökande till varje plats på lärarseminarierna. Nu är det på sin höjd EN sökande till varje plats på Lärarhögskolorna. Man tar i princip in rubbet.

Andra grupper på arbetsmarknaden som kontinuerligt släpar efter lönemässigt finns bl a inom vård och omsorg, handel, transport.

Bli först att kommentera

Trump åtalas. Rättsstaten under attack.

Av , , 11 kommentarer 7

Trump åtalas för att ha använt partikassan till tystande av prostituerad. Trump var gift vid ”tillfället”. De flesta topprepublikanerna i USA ställer sig upp i kören av protesterande mot åtalet eftersom det gynnar deras egna möjligheter vid nomineringarna i det kommande valet.

Även Lenin tummade på principerna när han år 1902 på kommunistpartiets bekostnad bodde i Paris med sin hustru och köpte sex av gatufnask. Han blev dock straffad direkt när han smittades med Syfilis som senare tog hans liv i förtid år 1924. ”MeToo” kunde han ha utropat i Paris när han smittades av ludret!

Rättsstatens principer är under attack på flera håll i världen t ex USA, Ungern (Orban) och Israel (Netanyahu). Rättsstatens principer är redan avskaffade i länder som Kina, Nordkorea och Ryssland där diktatorn bestämmer över domstolarna.

Xi läxar upp Putin den lille

Av , , 2 kommentarer 4

Den Store Xi Jinping läxar upp Putin den Lille. Putins med illa dold upphetsning framställda hot mot ”väst” om kärnvapenkrig har nu reducerats till att kärnvapenkrig är uteslutet. Putin har också fått acceptera att etablerade landsgränser inte får ändras genom militära anfall. Här kommer förstås Putin att ha sina egna tolkningar men helt klar en smäll i stjärten från Xi Jinpings sida.

Kinas ekonomiska närmande till väst genom projektet ”Sidenvägen” torde vara lönsammare än att vänslas med en giftmördare och självhärskare i Kreml. Fortsätter Kina med allt för intima relationer med den ekonomiska dvärgen Ryssland kommer Kina att förlora på det. Rysslands ekonomi är en liten bråkdel av t ex EU:s, USA:s och Kinas. Kanske Kina kan utveckla en ny modell på utedass att ersätta de 15 miljoner utedass som är rysk standard för 15 miljoner ryska hem?

Det är annars slående vilken överlägsenhet i levnadsstandard för folket som existerar i de västliga demokratierna och i världens länders ”lyckoindex” ser vi samma överlägsenhet. Frågar man folk i diktaturer och fattiga länder vilket deras drömland på jorden är svarar nog en stor majoritet USA eller något annat land i ”väst”. I ”västs” demokratier måste de politiska partierna prioritera folkets behov av vård-skola-omsorg, bostäder, kommunikationer, levnadsstandard etc.

Matpriser i SVT debatt

Av , , Bli först att kommentera 11

I gårkväll var det debattprogram om matprisökningarna i SVT. På ena sidan konsumentintressen och på andra sidan representanter för handeln och en regeringsföreträdare. På sidan för konsumentintressen såg jag åtminstone två personer som jag anser tillhör extremvänstern, en vänsterpartist som varit (är?) bekännande kommunist och en vänsterdebattör som jag tycker ligger planekonomin och kommunismen nära. Konsument-vänstersidan attackerade genast ICA-handlare som de tyckte kunde minska prisökningarna genom att ta av sina ”enorma” vinster och redan där tyckte jag att det var klokt att gå över till Kunskapskanalen! Nettovinsten för privata handlare rör sig om mindre än 1% av försäljningen (omsättningen)!

Jag gör en ”servettkalkyl”. Antag att varje svensk förbrukar mat för 30 000 per år. Det blir 300 miljarder. 10 % prisökning blir 30 miljarder. Hela nettovinsten 1 % för dagligvaruhandeln rör sig om 3 miljarder och i en sund ekonomi är det otänkbart att driva företag på gränsen till bankrutt. Rena fantasierna. Icke desto mindre angrep extremvänstern just handlarna, specifikt ICA-handlarna.

Den stora ”vinnaren” i sammanhanget är staten, d v s vi genom momsen. På prisökningen 30 miljarder tar staten in 20 % i moms vilket på ett år ger 6 miljarder till statskassan som vi alla rår om. Vi kan anta att det finns 4 milj hushåll i Sverige. Delar vi 6 miljarder kr på 4 milj hushåll blir det 1 500 kr per hushåll. De flesta klarar sig utan en sådan liten allmosa men för familjer som har det svårt kan det vara pengar som gör stor verkan. Ännu bättre verkan får vi om en återbetalning av de 6 miljarderna kunde koncentreras till de verkligt behövande. Skulle vi råna dagligvaruhandeln på hela nettovinsten som är mindre än 1 % blir det 150 kr per hushåll. Det lilla jag hörde innan jag lämnade eländet i SVT var anklagelserna om att de giriga handlarna via en egentligen sund nettovinst på 1 % snodde konsumenternas pengar.

De 10 procentiga prisökningarna beror till 100 % på omvärldsfaktorer som handeln inte rår över. Planekonomivänstern har som vanligt inget vettigt att bidra med i diskussionen. Bara den egna propagandan mot ”kapitalet”.