Postnord Rocketmail?

Av , , Bli först att kommentera 3

Långsjöby har många husutfarter och plogkanterna är väldigt höga och hastighetsbegränsningen är 50 km. Det verkar inte bekymra en förarna av postbilen. Det handlar om farter när körkortet sitter löst. Här i byn finns barn, äldre, hundar, katter, rådjur, renar som kan hoppa ut på vägen dolda av de höga plogkanterna. Jag klagade hos Postnord i Storuman för att antal år sedan men utan synbarlig verkan.

Företagens firmabilar märkta med företagens namn och logga är en del av företagens marknadsföring. Förarna av dessa bilar visar företagens ansikte utåt mot kunder, leverantörer och andra intressenter. Vad sänder bilförarna bakom ratten för signaler till företagets intressenter när de far fram hänsynslöst i trafiken brytande mot viktiga säkerhetsregler? Verkligen dålig reklam för arbetsgivaren!
Hur många anställda i firmabilar förstår sin roll för arbetsgivarens goodwill?

Hur många riksdagsmän och kommunalråd förstår vad de håller på med när de åker fast för 147 km/tim? Och sedan klagar på dyr bensin-diesel? Ståuppkomik!

Bli först att kommentera
Etiketter:

Arbetarklassens hjältar

Av , , Bli först att kommentera 8

Arbetarklassens nya hjältar liknar inte de gamla hjältarna. De nya hjältarna i USA liknar klanhövdingar som t ex Donald Trump. Donald var en av arvingarna till ett fastighetsimperium. Ganska snart hade Donald i samarbete med fadern mobbat ut Donalds storebror Freddy (pappa till psykologiprofessorn, författaren mm Mary L Trump) som envisades med att skaffa sig ett yrke utanför fastighetsägandet. Freddy utbildade sig till trafikflygplanspilot men för det blev han hånad av sin pappa Fred som nedlåtande kallade hans yrke för ”busschaufför i luften”. Donald tog snabbt över fastighetsimperiet med god hjälp av pappa Fred. Redan som yngling visade Donald även andra talanger. För pappas pengar köpte han 7 st lyxbilar och anställde privatchaufför. Tänk er den stolte mobbaren och arbetarklassens nya hjälte på bankens parkering och en uppklädd privatchaufför som ilar ut och med en flott gest öppnar dörren för den unge tuppen. Senare i karriären har tokaffärer med köp av casinon äventyrat hela fastighetsimperiet och där har vi inte sett slutet än. Men ”Proud Boys”, som blivit omsprungna av tjejer som satsat på utbildning, hyllar sin ”store hjälte”. Favoritsysselsättningen för dessa stolta pojkar tycks vara att skjuta på plåtburkar med automatvapen och då kan man ju inte bo i någon universitetsstad.

I Sverige ser jag tecken på arbetarklassens nya hjältar i Sveriges Riksdag. Jag tittar ofta på frågestunder och debatter i SVT2 och ser då ofta unga män uppträda i skräddarsydda mörka kostymer, vit skjorta med slips och näsduk i bröstfickan och i något fall med väst men då i avsaknad av fickur i guld. Tyget ser ut att vara av lyxkvalitet. Håret verkar nyligen vara stylat hos frisör med varje hårstrå behandlat med största omsorg med någon kräm. Förr i tiden brukade ju gossar försöka likna Elvis Presley med brylkrämsbehandlad kalufs vilket var framgångsfaktor hos dåtidens flickor. Med svulstigt språk och stålblå blick beskrivs det mesta i vårt land som ett enda stort elände men vi kan i alla fall vara glada över att det väl tilltagna riksdagsmannaarvodet räcker till skräddarsydda kostymer och dagligt besök hos stylingssalong.

Kan Donald Trump ha något finger med i spelet? Han har egen skräddare, stylar håret hos superproffs och slipar regelbundet tänderna kritvita hos USA:s främsta experter på området. Säkrast så för det eviga slipandet kan medföra att tänderna till slut ser ut som smala stickor i käften, men det saknar förstås betydelse när han till slut ligger sex fot under markytan.

Covid-19 är krig

Av , , 1 kommentar 7

Jag tycker att man kan jämföra Covid-19 med krig. Ett anfall mot jordens alla länder med många döda på kort tid. Hur ska vi hantera detta krig? I ”vanliga” krig är det bråttom, väldigt bråttom. Alla krafter mobiliseras och det är inte fråga om 0800 till 1700 ”arbete” utan alla krafter släpps lösa dygnet runt och även under helger. Det kan ju förstås vara svårt när ”ammunitionen” inte finns i utgångsläget och tillverkas och säljs av utländska företag med leveransfördröjningar.

Anställda inom sjukvård och äldreboenden har fått känna av vår kroniska brist på beredskap inför aggressiva virus som framförallt är dödligt för äldre och människor med olika sjukdomstillstånd. Jag tänker i det sammanhanget på Sveriges nästan totala brist på beredskap inför första och andra världskriget. Vi var avrustade och skämde särskilt ut oss i början av andra världskriget. När Putin började med aggressivt beteende och massiv upprustning i början på 2000-talet reagerade Sverige som en snigel på ett nytjärat golv. Det tog nästan 20 år innan vi började sega oss upp ur 1-% träsket i satsningar på försvaret. Ett talesätt inom armén var förr att det är bättre att fienden (i detta fall viruset) dör för sitt land än att vi dör för vårt land. Nog om detta. Ska inte här ta upp hanteringen av Tsunamin och Estonia-katastrofen där alla pekade på andra i stället för att agera.

Igår noterade jag att Västmanland planerade för vaccinering i stora hallar och veckans alla dagar och dygnets alla timmar. Här tycker jag jämförelsen med krigstillstånd är relevant! Krig och virus tar inte paus när klockan slår 1700 och inte heller när helgledigheten lördag-söndag rings in eller ropas ut från kommunalhusets torn. I krig är ingen dag nog helig för att avbryta försvaret och facket har inte tolkningsföreträde. En olikhet med krig finns dock i detta fall, personalen (soldaterna) ska ha rejält betalt för all tid de offrar för oss andra. Kvalificerad övertid brukar väl vara dubbelt upp. Minst!

Har vi tillgång till vaccin tycker jag det är tjänstefel att inte organisera vaccinering dygnet runt och alla helger när 100 människor dör varje dag enbart i Sverige. Köp in sjuksköterskor som p g a usla anställningsvillkor gått över till andra yrken. Köp in pensionerade sjuksköterskor. Snabbutbilda övrig sjukvårdspersonal i vaccinering.

Men OK! Jag surrar nog i nattmössan, det är väl förberett redan i Västerbotten enligt min beskrivning av Västmanlands förberedelser

1 kommentar
Etiketter: , , ,

Putins nyttiga idioter i farten igen

Av , , Bli först att kommentera 12

I DN Debatt har idag några av Putins många nyttiga idioter skrivit ett debattinlägg om hur det stackars Ryssland inringas alltmer av fientliga stater. Inringning? Då är Sverige inringat av Norge, Danmark, Tyskland Polen, Litauen, Lettland, Estland och Finland. Dags att darra av skräck? Skribenterna menar att Sveriges och Finlands närmande till försvarsorganisationen NATO gör oss till legitima ryska mål för anfall i FÖREBYGGANDE SYFTE om NATO eventuellt kanske skulle kunna misstänkas förbereda anfall mot Ryssland. Varifrån får skribenterna dessa hjärnspöken? NATO är en FÖRSVARSORGANISATION för demokratiska stater och NATO-länderna har inte minsta intresse av att erövra något ryskt territorium, inte en kvadratmeter! Varför erövra något som bara kostar pengar att ta reda på? Det är bara ett ta sig en titt på vilken tid det tar för f d östeuropeiska kommunistländer att komma ikapp övriga Europa. 100 år? Sven Hirdman f d Sveriges Moskvaambassadör har under många år varit medlem i Moskvas Institut för Internationella studier med Rysslands utrikesminister Lavrov som ordförande. Han tävlar med Rysslands Stockholmsambassadör i propaganda för Putins och Lavrovs syn på omvärlden. Ryssland är ett av världens mest korrupta länder. Kremlregimen d v s Putin bestjäl folket, bygger jättepalats i marmor och guld åt sig själv, giftmördar misshagliga ryssar på utländskt territorium, anfaller och erövrar landområden från suveräna stater som t ex Georgien och Ukraina. Skjuter ned ett holländskt passagerarplan över Ukraina o s v. Han vet vad han gjort och har därför gjort sig själv och anhöriga åtalsimmuna. Han tänker nog på sista tsarfamiljens öde?

Undertecknare av debattinlägget (påverkansoperationen) är bl a Sven Hirdman, Hans Blix, radarkompis till Hirdman, Pierre Schori, profilerad kommunistkramare (Fidel Castro m fl), Thage G Petersson (f d försvarsminister), radikalpacifisten Maj-Britt Theorin.
Thage G Petersson gjorde sig omåttligt ”populär” i Baltikum genom att vid ett besök i nov 1989 slå fast att Baltstaterna inte hade ockuperats av Sovjetunionen och att ”Baltikum är en del av Sovjetunionen for ever”!! Ett historielöst uttalande i Trump-klass! Ett par månader efter det galna uttalandet började det kommunistiska legobygget falla samman i småbitar.
Baltstaterna, Polen m fl av Sovjetunionens förslavade stater är nu med i NATO och de växande hoten från Kreml har gjort det nödvändigt att ha samövningar vilket även förekommer i Danmark, Norge m fl medlemsstater och även med ickemedlemmar som Sverige och Finland. Samövningar är en fullständigt normal företeelse i försvarssamarbeten.

Putin måste tuta i Rysslands befolkning att omvärlden hotar att anfalla Ryssland. Det är klassiskt för diktatorer som är rädda för det egna folket när regimen inte kan skapa välstånd, frihet och demokrati.

0

Längdskidåkning belastning på sjukvården

Av , , Bli först att kommentera 16

Längdskidåkning rätt bedriven är en av världens hälsosammaste sporter men har på elitnivå urartat. Helgens världscuptävlingar har under de två första dagarna bl a resulterat i en kraschad handled och ett lårbensbrott. Dags att placera ut räddningshelikoptrar med ortopeder längs banorna?
Falun och Internationella Skidförbundet har skämt ut sig. Dels förrädiska isfläckar i utförslöpor och dels avskärmningar som liknar råttfällor. Bakom pappersskärmar osynliga stolpar som kan orsaka mycket svåra skador, i detta fall lårbensbrott. I kombination med masstarter och drösvis med åkare flera i bredd i branta utförslöpor kan det bara sluta på ett sätt. Och det gjorde det.

Tävlingar i längdskidåkning har numera blivit en ”produkt” som ska säljas på en TV-marknad och då krävs action. Olyckor är väl action? Jag är väl för gammalmodig som inte uppskattar skidtävlingar som liknar linjelopp i cykel som oftast avgörs de sista 50 metrarna trots att man kör kanske 30 mil. Jag har övergått till att titta på längdskidåkning med masstart endast under de sista 2 minuterna. Det som händer före är rena sömnpillret med tätgrupper på 30-50 åkare. Jag missar förstås många hälsofarliga krascher i utförslöporna men det kan jag bjuda på.

Vad gör tredje statsmakten, massmedia? Är de kritiskt granskande eller en del av showen som i alla idrotter? Det verkar så! Har nästan alltid varit så.

Moderater mot vindkraft

Av , , 2 kommentarer 6

Lyssnade på riksdagsdebatten idag och häpnade över att moderaterna hittat en ny populistisk möjlighet att vinna röster. Det har varit tyst ett tag om det fruktansvärda bensinpriset men nu har man hittat nya möjligheter, den hemska vindkraften. Kanske vindkraftens prisutveckling hotar drömmen om nya kärnkraftverk som har en prisutveckling åt rakt motsatt håll. Nybyggd kärnkraft är svindyr och framtida kärnkraftverk som tas i bruk om kanske 20-30 år fordrar stora tillskott från skattebetalarna för att klara kostnaderna. Inget kraftbolag är villigt att satsa på ny kärnkraft utan att få garantier för de enorma subventionsbelopp som skattebetalarna avses ställa upp med.

Vindkraften ger stora arrendeinkomster till markägare i glesbygd och det lokala föreningslivet får också stora årliga bidrag. Många får jobb som vindkraftstekniker och man talar om behov av 1 tekniker per 5 verk. En enda park på 100 verk ger då 20 fasta anställningar i områden som är på väg att dö ut sysselsättningsmässigt. Till dessa arbetstillfällen kommer sysselsättning med vägunderhåll, snöröjning etc. Det handlar alltså om tusentals jobb i Sveriges glesbygder som håller på att dö ut. Vad tycker moderaterna om det? Vilka alternativa jobb i den storleken kan M redovisa?

Största motståndet mot vindkraft kommer från inflyttade pensionärer och andra som haft sitt yrkesliv i våra städer. Det är troligen obefintligheten av inkomstbringande verksamhet och den därav följande totala tystnadens om lockar. När dessa människor kommer kräver de att det ska vara knäpp tyst och inget som syns och rör på sig får märkas och man far omkring med upprop och listor som glesbygdsborna, ofta gamlingar, förväntas skriva under på stående fot. Utan vindkraftverk finns det också inget som syns och inget som rör på sig.

Ljudet som också finns i den internetbaserade eländeskatalogen mot vindkraft är så lågt att kylskåpet i köket ”väsnas” mer. Jag brukar jämföra ”problemet” med mitt förhållande till inande myggor i sovrummet. Ljudet är knappt hörbart men jag jagar den stackars inande myggan tills den är ihjälslagen och döden död. Problemet med ”oljudet” från den inande myggan är inte ett objektivt problem utanför mitt huvud utan ett problem inuti mitt eget huvud. Det låga ljudet från vindkraftverk hör till samma problemområde.

Diskussionen i Riksdagen handlar också om det s k ”kommunala vetot”, att kommuner kan stoppa vindkraftsprojekt. Det är stor risk att frampiskade opinioner med hjälp av flitiga listspringare kan få fullmäktige att darra i knävecken. Lex Sorsele. Överklagningsmöjligheter av kommunala beslut kommer att finnas kvar.

2 kommentarer
Etiketter: , , ,

Förintelsens dag

Av , , Bli först att kommentera 7

Förintelsens dag uppmärksammas i våra medier och det är nödvändigt. Främlingsfientlighet är nog omöjligt att bli av med helt men demokratiska länder bör ta frågan på stort allvar. Hur detta folkmord kunde ske i ett europeiskt kulturland är för de flesta normalt funtade människor obegripligt. Hur människor kunde delta i massmördande av grannar, människor av annat ursprung eller annan religion är också obegripligt. Tittar man emellertid på hur en minoritet människor uttrycker sig i bl a sociala medier förstår man att det finns rekryteringsunderlag, även i Sverige, för en upprepning av gräsligheterna om historien skulle upprepa sig.

Demokratiska anständiga människor och stater har en viktig uppgift i att se till att det primitiva hatet och extrema politiska rörelser på ytterkanterna avslöjas och motarbetas. Ett förintelsemuseum planeras i Stockholm och det är bra. De svenska skolelever som fått åka på studiebesök i förintelseläger i Polen och Tyskland är efter besöket ganska vaccinerade mot folkmord med politiska förtecken. Det kommande förintelsemuseet i Stockholm blir ett lämpligt studiebesöksmål för svenska skolklasser. Målet bör vara att samtliga svenska skolelever någon gång under sin skoltid får besöka ett förintelsemuseum som ett inslag i undervisningen.

Nu försöker en del människor förvirra begreppen genom att säga ”men Sverige då, Sverige hade också koncentrationsläger”! Syftande på de Svenska interneringslägren för framförallt kommunister som högljutt, även i Riksdagen, välkomnade Sovjetunionens invasionsförsök mot Finland nov 1939 – mars 1940 och som var en säkerhetsrisk för det demokratiska Sverige under resten av världskriget. Dessa interneringsläger liknade mer påtvingat pensionatsboende än koncentrationsläger med taggtråd, svält, död, vakttorn och beväpnade vakter!

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Kvinnlig rösträtt 100 år

Av , , 1 kommentar 4

Det är nu 100 år sedan Sverige fick kvinnlig rösträtt efter en del krångel. Om jag minns rätt var det ”högern” som krånglade så att Sverige blev ett av Europas sista länder att genomföra denna jämlikhetsreform. Men Sverige har renoverat sig så att vi nu tillhör de absolut mest jämlika länderna i hela världen.

Frågan är då om allt är bra nu. Svaret är absolut inte. Fortfarande stora löneskillnader och usel pension beroende på låga löner och att kvinnorna är borta från förvärvslivet i samband med barnafödande. Pensionen beräknas ju på intjänade löner.

Det kan vara intressant att titta i skolans läroböcker under första halvan av 1900-talet. I en bok i samhällslära så sent som från 1947 kan man läsa om mannens och kvinnans uppgifter i hemmet. Mannens främsta uppgift är att genom förvärvsarbete införskaffa de penningar som behövs för familjens försörjning. Därvid ansågs det viktigt att inte försnilla familjens pengar på inköp och drickande av spritdrycker.

Kvinnans främsta uppgift i hushållet ansågs vara att göra livet lätt och lustigt för man och barn. Kvinnan skulle laga mat, servera mat och diska och städa mm. Efter maten var det självklart att mannen efter ansträngningarna med kniv och gaffel hade rätt att lägga sig på sofflocket och ”vila maten” ackompanjerat av några ljudliga rapningar. Efter en kort stund tuppade de flesta män av och började snarka så att porslinet skallrade i köksskåpen. Det var ofta svårt att få liv i kraken igen till kaffet och bullarna som hustrun hade satt fram på matbordet efter att hon dukat av och diskat efter lunchen.

I en annan mycket gammal bok stod det att ”kvinnan tige i församlingen”. Denna paragraf var mycket seglivad och ”män” tillämpade den ända till slutet på 1900-talet när de var på väg att förlora diskussionen med kvinnan. Naturligtvis hänvisande till denna oomkullrunkeliga paragraf. Regler är regler!

Arbetet för jämlikhet måste fortsätta tills full jämlikhet mellan könen uppnåtts. Sverige har nog hunnit längst i världen i jämställdhetsarbetet men vi män måste ta detta på allvar och hjälpa till ända in i kaklet!!000

NATO-nojan lever

Av , , Bli först att kommentera 9

Tidigare har ju s-stridsropet varit att ”neutraliteten tjänat oss väl”. Nu har man bytt till ett annat stridsrop ”alliansfriheten tjänar oss väl”. Enbart tomma besvärjelser och självbedrägeri som den tänkta angriparen fullkomligt skiter i. De svenska nödlögnerna har lurat den svenska befolkningen men inte Sovjetunionen-Ryssland och det är ju det senare som räknas. Vår demokrati, frihet och vårt välstånd är under attack i Europa och USA och vi måste förlita oss på våra vänner i Europa och Nordamerika. Samarbete och samövningar i all ära men det är bara medlemskap i NATO som ger oss garantierna. Vi måste höja tröskeln för en tänkbar angripare (Ryssland) och endast fullvärdigt medlemskap ger denna tröskeleffekt. Putin vill nog väldigt gärna göra Östersjön till ett ryskt innanhav och då är det bara att studera kartan för att förstå vad som blir förstahandsmål o s v.

Den svenska NATO-nojan har kombinerats med en satsning på försvaret som hör till Europas lägsta i förhållande till BNP d v s 1 %. Rent självbedrägeri! Ryssland satsar minst 5 % av BNP sedan tjugo år tillbaka. ”Tjänat oss väl – jo tjena” – bluffkonster i den högre skolan. De närmaste åren segar vi oss uppåt med myrsteg och försvarsupprustningen fram till 2025 är inte ens fullt finansierad. Skam! Vi borde i likhet med Norge ha NATO-materiel lagrat i landet för att tjäna tid vid ett eventuellt angrepp. Gotland t ex hör väl fortfarande till vårt land? Rätta mig om jag har fel.

Natooptionen som först Finland och senare Sverige under vånda anslutit sig till är bara ett första steg mot fullt medlemskap och det börjar bli bråttom med en livstidstsar på den ryska tronen som klänger sig fast vid makten genom uppmålande av påhittade fiendebilder i regimens medier.

Trump hål i huvet

Av , , Bli först att kommentera 12

Trump befinner sig mest på golfbanan nu för tiden. Han har ännu inte klarat något ”hole in one”. Han har dock klarat ”hole in head”, inte bara en gång utan massor av gånger. Maken till destruktiv president har nog inte skådats i något demokratiskt land någonsin. Totalt förvirrad psykopatisk narcissist.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,