Kärlek i geopolitiken

Av , , 2 kommentarer 9

Kommunismen har en starkt religiös prägel (tro framför vetande) trots att ideologerna själva kallar kommunismen ”vetenskaplig”. Kommunismen skulle pådyvlas omvärlden med våld, ej kärlek. Sovjets förslavande av Östeuropa är ett exempel. Erövring av andra länders territorier, imperialism, motiveras ofta av historiska ”orättvisor” eller enbart det egna folkets härskarrätt över andra folk som exempelvis nazismen eller Rysslands nya nationalism som motiverar invasionen av Ukraina. Här är frånvaron av kärlek påtaglig, snarare obefintlig.

Folk inom adeln gifte sig nästan aldrig av kärlek utan det var oftast fråga om fusioner av landområden. Mark skulle läggas till mark och därför ryggade man inte för inavel för att nå målen. Föräldrarnas mål! Liknande inavel var vanlig inom kungahus för att utöka territorier. Inavel i stället för krig skulle man kunna säga. Att inte Putler kommit på tanken att gifta sig med en ung ukrainsk prinsessa istället för det vedervärdiga folkmord som pågår! Enda smällarna vore från salutkanoner. För resten gifte sig inte en viss Muhammed med en liten flicka som senare blev medlem i haremet?

Nu till solskenshistorien som är en verklig saga. Under 30-åriga kriget träffade den svenske blivande generalen Carl Gustaf Wrangel en ung föräldralös tjej, Anna Margareta von Haugwitz, som omhändertagits på ett kloster. Hon visade sig vara av adlig släkt men fattig och egendomslös. Kärlek uppstod och Carl Gustaf friade och hon sa ja! Det blev bröllop i Tyskland mitt under brinnande krig mellan de tu, han 26 år, hon 18 år. Detta trots att Carl Gustafs far kraftigt motsatte sig äktenskapet på grund av att bruden var egendomslös!! Inga nya landområden drygade ut Wrangelfamiljens redan aktningsvärda domäner. Paret fick i mycket snabb takt 11 barn men bara 3 st döttrar nådde vuxen ålder. Barnadödligheten var hög på den tiden och livet i fält i Tyskland under de första åren var nog bidragande.

Anna Margareta hade stor organisatorisk begåvning och skötte självständigt de stora egendomarna i Sverige, inte minst Skokloster vars slott var familjens fasta punkt. Detta äktenskap sägs vara det enda inom den svenska högadeln som ingåtts p g a kärlek. Anna Margareta dog 1673 och Carl Gustaf dog 1676. Han var nog lite för glad i mat mm i likhet med kung Karl X Gustaf. Vad hustrun dog av har jag inte tagit reda på. Hon sägs ha lidit av flerårig sjukdom.

Ett besök på Skokloster slott rekommenderas! Biblioteket innehåller enorma bokskatter men är inte öppet för turister. Det finns böcker att köpa som beskriver en del av boksamlingen som innehåller flerhundraåriga böcker från jordens alla hörn.

Kalabaliken med Turkiet

Av , , 4 kommentarer 9

Det är ju några år sedan den senaste striden med Turkiet, det osmanska väldet. Kalabaliken i Bender kallas uppgörelsen som ägde rum för drygt tre hundra år sedan. Bender ligger i nuvarande Moldavien mellan Ukraina och Rumänien. Sultanen höll väl på bli less på Karl XII som gästat sultanen i 5 långa år efter nederlaget vid Poltava.

Nu är det en ny kalabalik på gång när president Erdogan försöker sätta käppar i hjulet för Sveriges och Finlands medlemskap i NATO. Erdogan är säkert så ilsken som han verkar framför TV-kamerorna men hans utspel är nog ett utspel inför förhandlingar som redan börjat på diplomatisk nivå. Ju mer ilska han visar desto mer hoppas han få ut av förhandlingarna som gäller två huvudspår, Sveriges embargo mot försäljning av vapen till Turkiet och att Sverige och Finland ger skydd åt PKK-medlemmar. PKK klassas som terrorister av Sverige och många andra länder men Sverige hävdar också att kurderna som folk bör behandlas enligt de mänskliga rättigheterna. Det tycker jag är rimligt. Från att ha varit en kommunistisk organisation har PKK mer och mer övergått till att arbeta för kurdernas mänskliga rättigheter som ett minoritetsfolk. Och inte att förglömma, kurderna bidrog verksamt till att IS besegrades inne på Iraks område.

Enligt NATO:s stadgar ska medlemmarna bidra till det gemensamma försvaret på lämpligt sätt men det är kanske långsökt att Sverige åker ned och hjälper Turkiet mot en angripare eller att Turkiet kommer upp till höga nord och hjälper oss mot en angripare. Det kanske i så fall kan handla om materiellt stöd eller i form av fältsjukhus. I norra Europa finns tillgång till formidabla militära resurser så Turkiet lär knappast behöva komma farande.

Personligen tror jag att förhandlingarna med Turkiet kommer att handla om det svenska vapenembargot som egentligen är ganska bisarrt när vi nu står inför medlemskap i NATO tillsammans med Turkiet. Det som för 3 månader var otänkbart, ett fullskaligt militärt angrepp mot en självständig och demokratisk stat nära Litauen och Polen, medförde det osannolika, en svensk-finsk NATO-ansökan. Kremlpropagandan som gör gällande att Ukraina är fascistiskt, nazistiskt och gud vet allt ger jag inte en femöring för. Ukraina har bevisat att man genom demokratiska val kan välja ny president. Den möjligheten har inte det ryska folket längre. Det förekommer inte heller mord och mordförsök på oppositionella politiker och regimkritiker i Ukraina sedan presidentkandidaten Jusjtjenko undkom med svåra skador sedan han förgiftats med dioxin år 2004. Kreml naturligtvis inblandat! I avdelningen giftmord på misshagliga är Ryssland och Putin världsledande.

De senaste i avdelningen totalt galna diktatorer var Hitler och Stalin och dessförinnan Attila. Roms Calligula i början på vår tideräkning är en aspirant. Många kanske vill ha med Lenin och Pol Pot i uppräkningen. Maos folkmord genom svält går inte heller av för hackor. Usch vilken uppräkning detta blev. Alexander den Store 300-talet f.kr hann med mycket barbari och erövringar under sin korta tid på jorden men han söp ihjäl sig som 32-åring. Kanske tur för mänskligheten.

Nordkorea varnar Sverige

Av , , 1 kommentar 12

Nordkorea fördömer Sverige och Finland för de pågående processerna att söka Natomedlemskap. Nordkorea anser att svensk-finskt medlemskap skulle förvärra den militära situationen i Östersjöområdet. NATO:s gemensamma försvarsgarantier förbättrar väsentligt Sveriges och Finlands säkerhet så det kan ju inte vara det som Nordkorea avser. Nej Nordkoreas bekymmer är att vårt medlemskap minskar Putins och Kremls handlingsutrymme och möjligheter att göra Finland och Sverige till lydriken.

Jag vill i detta sammanhang föreslå att Nordkorea betalar sin skuld på drygt 3 miljarder till Sveriges skattebetalare, som avser betalning för gruvutrustning och 1000 Volvobilar som Sverige sålde 1973, innan de öppnar limpklyven och kritiserar oss!

Annars har jag den senaste veckan unnat mig tid att studera den svenska NATO-debatten och att läsa böcker. Socialdemokraterna har lagt upp en plan med information till parti och riksdagsgrupp och därefter sker diskussion och beslut om att tillsammans med Finland söka medlemskap i NATO. Det är regeringens plan som statsministern står bakom. Jag är då ytterligt förvånad över att kvinnoförbundet under ledning av dess ordförande Annika Strandhäll FÖRE den annonserade informationen, diskussionen och beslutet i partiet går ut offentligt och deklarerar att kvinnoförbundet är emot NATO-medlemskap. Vore det någon j–a ordning i partiet borde kvinnoförbundet och dess ordförande ha väntat tills partiledningen lagt fram tillgänglig information om vad som talar för och emot ansökan om att tillsammans med Finland gå med i NATO och att därefter fatta partiets beslut. Med tanke på Annika Strandhälls tidigare eskapader med ärenden hos kronofogden och huxflux-avskedande av en generaldirektör undrar jag över hur det är ställt. Jag kommer i sammanhanget att tänka på Mona Sahlins liknande problem med Toblerone, obetalda parkeringsböter, kronofogden mm. Haveriet med partiordföranden Håkan Juholt inte att förglömma, men i det fallet var inte kronofogden inblandad. Vet inte om socialdemokraterna bara haft otur eller om det finns något strukturellt problem i partiet. Alla partier råkar förr eller senare ut för besvärande händelser.

Putin folkmördaren på 1.maj

Av , , 4 kommentarer 17

När ordet folkmord nämns i modern tid tänker jag närmast på Putin och Ryssland i grannlandet Ukraina. Ett par andra folkmord efter Andra Världskriget är Pol Pot i Kambodja och Mao i Kina med miljontals mördade egna medborgare, främst genom svältdöd. Bara att googla!

Putins folkmord sker utrikes genom ett olagligt angreppskrig på ett annat självständigt land vilket bryter mot folkrätten. Det försöker gangstern i Kreml trolla bort genom att kalla kriget ”en specialoperation”. Målgruppen för den lögnen är det ryska folket som tycks vara lika hänförda av sin ledare som tyskarna var inför Hitler. I båda fallen behärskades- behärskas media av tyrannerna i fråga. I båda fallen beskrivs det egna folket som förmer än andra folk och med födslorätt att skapa lebensraum på andra länders territorier.

Konstigt med dessa gangsters och närmaste underhuggares faiblesse för att skicka sina egna ungdomar till universitet i det dekadenta och demokratiska väst, främst i USA och GB. Det förekommer i stor omfattning, Kina inkluderat, än i denna dag. För Rysslands del fram till 24 februari 2022.

4 kommentarer

Panik i Kreml

Av , , 1 kommentar 16

Utrikesminister Lavrov hotar med världskrig och Putin biter sig oupphörligt i underläppen. Lavrov anklagar USA och NATO för att delta i kriget på Ukrainas sida, eller agera mot den ”speciella operationen” som det ryska anfallskriget benämns i Kreml. Problemet för krigsherrarna i Kreml är att ”den speciella operationen” hittills har misslyckats och ”segerdagen” 9 maj närmar sig med stormsteg. Vad ska Putin och Lavrov visa upp 9 maj? Naturligtvis stridsvagnar, missiler, atombomber och vätebomber. Men sedan? Jättebilder på sönderbombade städer i Ukraina? Jättebilder på den sänkta robotkryssaren ”Moskva”? Jättebilder på rostiga stridsvagnsvrak? Namnlistor på alla tusentals stupade ryska unga män?

Klart att paniken närmar sig kokpunkten hos Putler och hans krigsherrar. Bara 13 dagar kvar till segerdagen och nedräkningen pågår för fullt. Ryssarna har förlorat freden, kriget, frihet, demokrati och det lilla välstånd som eventuellt fanns och värre blir det. Putin tuggar på och snart är väl underläppen helt förbrukad. Han kanske måste gömma sig 9 maj?

Helrör och halvrör

Av , , Bli först att kommentera 9

I min barndom åktes det skridskor! Det fanns helrör med underrede och skor integrerade, precis som det ser ut idag. Halvrör var skridskor utan skor som spändes på pjäxor. Sedan fanns det den enklaste formen bestående av en skena, kunde vara fabrikstillverkad, men oftast hemtillverkad. Man tog vad som fanns tillhands av hårt stål, t ex en uttjänt fil som sedan anbringades på någon form av underrede som kunde spännas fast på pjäxor.

I mina fattiga hemtrakter hade inget barn helrör. Jag såg också den enklaste formen av hemtillverkat. Jag och några kompisar hade halvrör som vi var glada och stolta över. På tal om att ta vad man har. I en grannby bestående av kolonat fixade man fotbollar genom att blåsa upp urinblåsor från grisar. Det fungerade!

När jag var ca 15 år kontaktades jag av en grannflicka som var ca 3 år äldre och hon ville låna mina halvrörsskridskor. Klart hon fick och hennes pjäxor passade. Jag hade själv köpt ”helrör” så jag gjorde ingen uppoffring. När hon lämnade tillbaka skridskorna var jag inte hemma utan min mamma tog emot dem. Flickan var mycket tacksam eftersom lånet hade räddat hennes friluftsdag. Sedan tyckte hon att jag var väldigt snäll och att jag såg intelligent ut!! Jag är tacksam över att mamma berättade detta för mig.

Eftersom jag har en något vanställd kropp p g a Rakitis (Engelska sjukan som jag inte blev medveten om förrän jag läste journalen från Umeå Lasarett år 2017) så betydde dessa enkla ord faktiskt en hel del för mig. Bristsjukdomen upptäcktes 1941 när jag var 11 månader gammal då jag kraschat ett knä. Under mina tonår uppfattade jag att en ynglings viktigaste egenskap var att se tjusig ut på dansgolvet och jag var ju då i förväg uträknad på grund av min kroppsliga defekt. Grannflickans ord gav mig lite behövlig livslust. Kom ihåg att några enkla berömmande ord till en tonåring kan betyda mycket mer än man anar!

En av Långsjöbys stora profiler som inte längre finns hos oss spred bevingade ord omkring sig. Han hade följande definition på ”glesbygd”. ”När katta int ha onge på tre år, då bo man i glesbygd”! För min del tror jag att då får glesbygden vara väldigt gles!

Lenin-Stalin-Putin-Idiotin

Av , , 1 kommentar 16

Kamrat Lenin
Vladimir Uljanov Lenin (1870-1924) kom från en judisk ätt på mödernet. Maria Blank var hans mor och hans morfar hette Israel Blank. Han ådrog sig syfilis medan han och hans fru levde i Paris från 1902 och Lenin var en frekvent besökare på stadens horhus. Hans fru skötte marktjänsten i deras lägenhet men fungerade också som Lenins sekreterare. Metoo var inte till någon hjälp när maken Vladimir samlade på sig veneriska sjukdomar ute på stan! År 1906 plågades Lenin av huvudvärk och sömnlöshet. Han hade också smärtor i ögonen. Lenin medicinerades med kvicksilverpreparat vilket var ett vanligt ”läkemedel” mot syfilis på den tiden. Den läkaren visste nog vad Lenin led av för åkomma!
Den 12 dec 1922 fick han en stroke och dagen efter ännu en stroke. Enligt senare forskning kan Lenin ha hamnat i syfilisens slutstadium men det var naturligtvis livsfara att yppa sådana tankar om en halvgud. Den 16 december 1922 fick Lenin ett kraftigt vredesutbrott och det slutade med ännu en ”stroke”, den tredje. Den 9 mars 1923 fick han ännu en ”stroke” och förlorade talförmågan. Under sina sista månader på jorden kunde Lenin bara skrika vissa korta fraser som ”revolution – hjälp mig – far åt helvete”. Syfilisens slutstadium.
Julen 1923 brukade han sitta ute på sin balkong och yla som en varg mot fullmånen till vårdpersonalens förnöjelse. Under sina sista år hade Lenin förlorat alla sina mentala färdigheter.
Den 21 januari dog Lenin och väntar nu på domen vid Den Stora Vita Tronen tillsammans med Stalin, Mao, Pol Pot m fl. Putin är redan på väg. Lenin flyttade efter Parisvistelsen till Krakow där fastigheten i vilken äkta paret Lenin hyrde lägenhet nu är en turistattraktion. Passa på att ta selfies vid ytterdörren!

Kamrat Stalin
Kamo – bankrånare i partiets tjänst, en legend redan före myndighetsåldern, reste till Finland som 25-åring för att få Lenins tillstånd för ett sista stort bankrån, en så kallad ”expropriation” och blev försedd med handeldvapen och bomber av Nikolaj Burenin i bolsjevikernas stridstekniska grupp. Förklädd som den ståndsmässige och förtroendeingivande ”furst Dadiani” återvände han sedan med dessa påtryckningsmedel i bagaget till Georgien. Rånet ägde rum vid Jerevantorget i Tiflis 26 juni 1907. Bankens penningtransport attackerades med bomber och skjutvapen vilket resulterade i att fyrtio människor dog och 50 skadades. Rånarna undkom med en rejäl summa pengar, 30 miljoner kronor i dagens penningvärde.
Jerevantorget döptes senare om till Lenintorget och en staty av Syfilis-Lenin restes där.

Kamrat Putin
Putins hemska ”meritlista” är nu ganska välkänd. Utsedd av Jeltsin till efterträdare år 2000. På drygt 20 år har Putin hunnit med giftmord och mordförsök på fd KGB-officerare. Giftmordförsök på den politiske utmanaren Navalnyj. Ihjälskjutning av den politiske utmanaren Nemtsov. Mord på advokaten Magnitskij, mord på journalister t ex Politkovskaja. Utrotningskriget mot Tjetjenien och dess huvudstad Groznyj och nu utrotningskriget mot ”broderlandet” Ukraina med fruktansvärda illdåd mot befolkningen.
Vad heter nästa president i Ryssland?

Kamrat Idiotin?

I Putins huvud

Av , , Bli först att kommentera 13

Jag har utnyttjat påsken till att läsa färdigt boken ”Det fallna Imperiet” av Martin Kragh. Denna bok borde snabbt översättas till ett stort antal språk, kanske framförallt ryska! Aftonbladets kulturavdelning borde få ett antal av denna bok så att Åsa Linderborg kan dela med sig till övriga. Det var ju hon som fick avgå som chef på Kulturavdelningen när hon falskeligen anklagat Kragh för att vara brittisk spion! Åsa Linderborg grät floder när Berlinmuren föll och det gjorde förmodligen även Putin som KGB-agent i Dresden i Östtyskland.

Boken visar vad vi kan vänta oss av Kamrat Putin om inte dramatiska saker händer i Kremls tekoppar. Putin bjöd ju Litvinenko på Polonium-te i London år 2007. Putin har kastat tärningen och målet har varit tydligt i 20 år, återskapandet av Sovjetunionens gränser. De östeuropeiska stater som var slavstater under Sovjetunionen inom östblocket och som nu är med i NATO torde klara sig. Finland-Sverige, får vi hoppas, halkar in på ett bananskal i grevens tid. Ukraina, Georgien o s v ligger sämre till.

Ryssarna får betala Putins krigsleksaker med den levnadsstandard de så väl behöver. Extrem trångboddhet, primitiva lösningar på toalettfrågan och annat elände i lägenhetsbeståndet. En levnadsstandard som sjunkit kraftigt de senaste 8 åren och kanske värst av allt ofrihet, angiveri och korrupt rättsskipning. Men på Röda Torget i Moskva varje 9 maj kan ryssarna glädja sig åt att beundra, vätebomber, atombomber, missiler, stridsvagnar och statyer av bankrånaren Stalin och Syfilis-Lenin i stället för bröd och levnadsstandard åt folket.

Förhoppningsvis kan Ukraina bestå som egen stat med förlust av Krim och eventuellt Donbas-regionen. Egentligen borde Putin dunsta med sin armé och lämna den spirande demokratin Ukraina i fred. Belarus ligger pyrt till och även Kazakstan. Det Putin håller på med är folkmord, kulturmord, krigsbrott, brott mot mänskligheten i stor skala.

Erövringskrig mitt i Europa 2014 och 2022 trodde knappast någon var möjligt.

NATO brådskar

Av , , 6 kommentarer 12

Finland lär skicka in sin NATO-ansökan redan i början på Maj. Klokt av många skäl! Det gäller att skicka in ansökan medan Putlers armé är åtskilligt försvagad av stora förluster och har kört fast i Ukraina. Det enda denna armé tycks klara av är mord på civila, män, kvinnor och barn och jämnande av städer med marken.

Det är alltså synnerligen korkat att vänta tills Putler kan flytta sina styrkor från Ukraina till Finlands östra gräns och proppa igen Östersjön med landstigningsfartyg och andra krigsfartyg. Sverige bör också skicka in sin NATO-ansökan samtidigt med Finland av exakt samma skäl. Senast i början på Maj!

Mellan skål och vägg är det också tydligt att Finland och Sverige kommer att få NATO:s beskydd under ratificeringsprocessen som kan ta uppåt ett år. Genom samövningar med NATO och våra grannländer är det inga problem att agera tillsammans med NATO om det skulle behövas. Under processen kommer Östersjön att vara full med kraftfulla NATO-fartyg och stridsflyg.

Vi ska inte svika broderlandet Finland och inte heller svika Baltstaterna. Gotland måste därför med alla medel försvaras mot gangstrarna i Kreml och genast förstärkas med sjö- och luftförsvarsrobotar med lång räckvidd.

Med Finland, Norge, Danmark, Baltstaterna, Polen, Tyskland m fl går vi hand i hand mot en framtid i frihet.

6 kommentarer
Etiketter: , ,

Putler, en liten detalj

Av , , 4 kommentarer 12

Jag har lagt märke till att Putin, när han vandrar på de tjocka mattorna i Kreml, svänger den vänstra armen på ett naturligt sätt men den högra armen hänger som en blöt disktrasa. Jag tror jag vet bakgrunden. Jag har minst 9 års tjänstgöring totalt inom armén och hade själv en liten yrkessjukdom som yttrade sig på samma sätt. När man marscherar har man vapnet på höger axel och handen om vapenremmen och måste således svänga med den vänstra armen. Jag märkte så småningom att jag gjorde på samma sätt när jag gick på gatorna i Stockholm, Uppsala och Umeå. Jag betvingade mig själv att gå som folk och svänga på båda armarna.

Nu tror jag att Putin har högra armen hängande som en disktrasa fullt medvetet för att signalera för populasen att han har en infanteriofficers ”yrkessjukdom”. Men titta här vilken lirare som är diktator över herrefolket ryssarna! Det stämmer också överens med hans övriga signaler som att rida på hästar med bar överkropp, öva kampsport, klä på sig ishockeyutrustning och fjanta runt på en ishockeyrink, åka mc med mc-gäng, fånga stora gäddor med kastspö etc. Den där videon där han rider på en björn är förstås fejk.

Med en sådan ledare och tyrann finner tydligen en majoritet av ryssarna att det är helt OK att förstöra Ukraina både materiellt, mänskligt och kulturellt. Städer förvandlas till grus, mord på civila, våldtäkter ja fullt barbari av barbarer!