Maria Magdalena – vilken kvinna!

Av , , Bli först att kommentera 14

Maria Magdalena Mathsdotter föddes 21 mars 1835 på Gitsfjället i Vilhelmina i en samefamilj, Mats Påhlsson och hustrun Magdalena Andersson. Hon var näst äldst i en syskonskara på fyra flickor och blev tidigt intresserad av kristendom vilket manifesterades genom att hon i sena tonåren gick en missionsskola i södra Lappland i två år. Intresset för missionerande i norr var väldigt stor, även internationellt. En fransk pastor Henri Roerich kom att betyda en hel del för den s k lappmissionen genom bl a insamling av pengar i Stockholmsområdet till barnhem och skolor i Lappland genom bildande av en understödsförening – Femöresförening – som snart blev en succé ett antal år. Mycket tack vare Maria Magdalena. Hon lovade på sin storasyster Sigrid Reginas dödsbädd att gå till kungen i Stockholm och be om två saker. Dels att nybyggarna skulle åläggas att upprätta stängsel runt sina ägodelar (höhässjor på myrar o liknande) dels att kungen skulle förordna om pengar till barnhem i Lappland.

Maria Magdalena tövade inte och startade 29 år gammal i slutet av februari 1864 sin stockholmsresa från trakten av Örnsköldsvik där familjen uppehöll sig med sina renar. Hon åkte skidor! Efter en vecka nådde hon Gävle där snön tog slut. Därifrån fortsatte hon med den hästdragna postvagnen till Stockholm. Maria Magdalena hade med sig rekommendationsbrev från ”domare och prästerskap” när hon promenerade gatan fram iförd klänning av renskinn och en stor röd mössa. En äldre dam kom fram till henne och frågade varför hon kommit till Stockholm och Maria Magdalena berättade att hon bett mycket till Gud om att han skulle påverka människornas hjärtan så att hennes önskan om flera skolor till Lappland skulle bli uppfylld och att hon ville träffa kungen. Den gamla damen blev först alldeles tyst men sa sedan -din bön har blivit hörd redan innan du kom hit! ”Igår samlades det in en kollekt för Lappland och jag ska ta dig till pastorn som pålyste kollekten!” Pastorn var ingen mindre än den nämnde Henri Roehrich! Han beskrev henne senare på följande vis: En kvinna klädd i renhud och på huvudet en stor röd mössa. Hennes anletsdrag voro öppna och intelligenta, hennes blick, hennes ord, allt tillkännagav en överlägsen kvinna. Det som även förvånar när man hör henne tala är denna uppfattning av de mänskliga lidandena, denna följdriktighet i resonemanget, denna bestämdhet i resonemanget. Vidare samtalar hon med fullkomlig ledighet och försvarar sin mening utan att förskräckas av dem som åhöra henne o s v.

Henri Roerich ville rentav kalla Magdalena för Nordens Apostel! Femöresföreningen blev tack vare Maria Magdalena en succé och hade på drygt ett år samlat in 19.000 riksdaler. Själv hade hon med sig totalt 127 riksdaler till Vilhelmina.
Maria Magdalena gjorde en stockholmsresa till i oktober 1866 om problemet med höhässjor på myrarna och renarnas förkärlek för denna lättillgängliga föda. Sockenmännen i Vilhelmina hade beslutat att vända sig till kungen i denna fråga men ingen ville åta sig resans vedermödor men Maria Magdalena åtog sig att resa som ombud för Vilhelminas sockenmän! Hon gjorde en avstickare till landshövdingen i Umeå på hemvägen för att informera om resans resultat och sedan finns inget skrivet om Maria Magdalena fram till hennes död 31 mars 1873 i Nätra Ångermanland, endast 38år gammal Denna fantastiska kvinna borde ha fått leva minst dubbelt så länge.

Jag har hämtat denna information i tidskriften Västerbotten nr 4. År 1973.

Tidskriften Västerbotten

Av , , 2 kommentarer 13

Tidskriften som utgavs av Västerbottens Museum lades ned för några år sedan: Av ekonomiska skäl vad jag förstår. I över ett halvt sekel utgavs 4 nummer per år innehållande ett stort urval av Västerbottens kulturhistoria. Det handlade om våra näringar, byggnader, kommunikationsmedel, konstnärer, musik, författare, fotografer, utbildning, människoöden, arbetsstugor, samebarns undervisning etc. Häftena är en guldgruva om vårt län fram till slutet för 5-6 år sedan. Tidskriften finns nu på nätet och nummer kanske fortfarande finns att köpa på Länsmuseet.

Men! Vad kommer framtida generationer att hitta om DAGENS Västerbotten och Västerbottningarna i det lättillgängliga format som tidskriften hade? Det är ju märkligt att vi nu inte har råd att producera denna tidskrift när vi är mångfalt rikare än för 60 år sedan.
Men det är väl som med skolans elever, allt är till salu på marknaden och dagens verklighet är inte historia förrän om många år. Ett kommunalråd sa för ett par årtionden sedan att en kommun inte behövde lägga pengar på den kommunala musikskolan eftersom en skogsmaskinsförare inte behövde kunna sjunga. Har vi inte högre krav på kultur i inlandets kommuner är det kanske inte underligt att vi har stora rekryteringsproblem till akademikeryrken.

Talibanernas löften

Av , , Bli först att kommentera 7

Vi har tagit del av de Afghanska talibanernas charmoffensiv. Flickor ska gå i skolan som vanligt osv osv. Jag tror att det mesta är propaganda för att för stunden lugna befolkningen. Vi får hålla i minnet att Talibanerna är en religiös odemokratisk sekt med värderingar från medeltiden. Det är ju inga evigheter sedan som talibaner stoppade en skolbuss med flickor i Pakistan och öppnade eld mot de försvarslösa eleverna. Eleven Malala blev dödligt skadad men räddades av experter på ett sjukhus i Storbritannien. Skadorna hon fick besvärar henne livet ut. Malala hade krävt flickors rätt att gå i skola vilket fick talibanerna att frukta världens undergång.

Boken av och om Malala borde läsas av alla som vill få inblickar i talibanernas tankevärld. Det är fråga om en fasansfull medeltida rappakalja som invaderat huvudena på dem. Pakistan, kärnvapenstaten, som är på gränsen att övertas av talibaner och andra islamska extremister, får nu Afghanistan som närmaste granne. Dags att känna bävan, som Torgny Lindgren skulle ha uttryckt det.

Afghanistan lösa skruvarna tar över

Av , , Bli först att kommentera 15

Det gick blixtsnabbt för de lösa skruvarna att ta över Afghanistan. Afghanistans försvarsmakt kastade i panik vapnen man fått från USA, lämnade fordonen de utrustats med och hittade snabbt civila kläder. Jag är inte förvånad. Talibanerna hade haft makten ett antal år i slutet av 1990-talet och visat vad de är i stånd till. Avrättningar, prygel av kvinnor som inte följer klädkoden och naturligtvis förbud för tjejer att studera mm.

Jag är dum nog att tro att en utveckling av en ålderdomlig religion som islam tar åtminstone 200-300 år om vi jämför med vilken tid det tog för kristendomen att bli någotsånär up to date efter avrättningarna av kvinnor och tjejer som anklagades för att vara häxor genom halshuggningar, brännande på bål o s v. Häxavrättningarna förbjöds först på 1730-talet, hundra år efter slaget vid Lützen.

USA hade nog fått vara berett på ytterligare något hundratal års militär närvaro för att hålla Afghanistan på civiliserad nivå till oerhörda kostnader i liv och pengar. Drygt 50 procent av Afghanistans invånare, kvinnorna, är ställda utanför politiskt inflytande och då räcker det med 26 % av invånarna för att dominera och terrorisera sitt land.

Vi i väst har inte en chans att göra ett land som Afghanistan demokratiskt och civiliserat. Det borde vi nu ha lärt oss. Till slut kommer det religiösa terrorväldet att kastas överända i likhet med kommunismens kollaps men det kommer nog att ta sådan tid att man måste vara nyfödd idag för att ha en chans att få uppleva det. Den ”demokratiska våren” i mellanöstern har sakta men säkert tynat bort och nu finns ingen arabisk stat alls i mellanöstern som kan kallas demokratisk. Man kan ju bli pessimist för mindre!

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

En skruv lös

Av , , 7 kommentarer 20

När jag växte upp sa man om oförbätterliga stollar att ”han hade en skruv lös”. Aldrig att jag hörde att en ”hon” hade någon skruv lös. Bara män! I Afghanistan ser talibanerna ut att ha inte bara en skruv lös utan alla skruvar lösa. Bara män. Inte en enda skruv sitter där den ska. Bara testuggeri och tro på sagor.
Snart har talibanerna tagit över ett helt land, Afghanistan. Det var för någon tid sedan på vippen att de och andra testuggare tog över kärnvapenmakten Pakistan.
Kvinnorna, halva befolkningen, utspökade i sina skynken med titthål för ögonen har inget att säga till om utan är männens ägodelar precis som kameler, kossor och höns.
DET kan man väl ändå inte skylla på USA och ”Väst”!

7 kommentarer
Etiketter: ,

Häxbränning och kyrkan

Av , , Bli först att kommentera 11

En del fick vi lära oss I skolan förr i tiden och en del fick vi lära oss EFTER skolan. Det var inte alltid så lätt på 1950-talet att hitta information utan söktjänster som t ex dagens Google. Det känns som om Största Möjliga Tystnad var proklamerad om massmorden. I radions P1 har jag lyssnat på ett program om massmorden på 70 personer, mest kvinnor och flickor, i Torsåker församling i Ångermanland omkring 1670. Nästan lika många som Behring Breivik mördade i Oslo-Utöya för 10 år sedan. Programmet finns att lyssna på för dem som har Internet. Var 7:e kvinna i församlingen strök med så det påverkade demografin för lång tid framåt. Församlingens och Sveriges kyrkoherdar var synnerligen inblandade i ansträngningarna att få så många häxor som möjligt likviderade. Galenskapen i Sverige med häxbränningar slutade först omkring år 1730. Många kvinnor i Torsåker blev anmälda av familjemedlemmar som t ex barn för häxeri och barn som anmält och övriga familjen tvingades följa med på vandringen 6 km uppför berget till halshuggningarna och bränningen av offren. Präst och bödel i täten. I Torsåker finns numera information och på berget finns ett monument idag.
Nuförtiden är Blåkulla och uppträdande som häxor närmast ett folknöje

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Diktaturens kreatur

Av , , Bli först att kommentera 8

Den belarusiske aktivisten Sjisjov har hittats hängd i Kiev nära sin bostad. Han har en tid känt sig förföljd under sina joggingturer i Kiev. Den belarusiske diktatorn Lukasjenka har under lång tid förföljt alla politiska motståndare och begått brott mot internationell rätt. Han tycks känna ett stort behov av att imponera på en annan mordisk statschef som av president Biden helt riktigt kallas mördare. Putin.

Giftmord inom och utanför Ryssland har visat sig ha negativa biverkningar ute i stora vida världen så nu kanske diktaturens kreatur hittat en ny metod. Hängning i träd på bästa Ku Klux Klan-manér. Det gäller då förstås att inte lämna några spår efter sig och ny teknik kan kanske sprida klarhet i hur hängningen ägde rum. Utredningen benämns brottsutredning vilket visar vad polisen i Kiev tror.

Regimerna i Kreml och Belarus saknar uppenbart helt spärrar vilket de flesta nog kommer att bli varse!

Försvarsviljan i Tornedalen

Av , , 3 kommentarer 12

Den här historien som jag fräckt lånar från Facebook skulle kunna vara sann enligt mina egna erfarenheter från 1960-talet och framåt. Även i byar med många VPK:are fanns en stark försvarsvilja och hjälpsamhet mot Försvarsmakten.

Historien handlar om ett älgjaktlag i Tornedalen som brukade ta emot ett par gästjägare. Sålunda anlände ett par gästjägare från huvudstaden klädda i franska jaktkläder av senaste snitt och med jaktvapen som kostar minst 50 000 kr. En nestor i jaktlaget kom klädd i vadmal och hade en gammal studsare med öppna riktmedel. Stockholmarna blev nyfikna på bössan och frågade om de inristade strecken i kolven avsåg antalet fällda älgar. Nä antal ryssar, svarade den gamle mannen!

3 kommentarer
Etiketter: ,

Carl Bildt Den nya oredans tid

Av , , 6 kommentarer 9

Carl Bildt har varit statsminister och utrikesminister samt har och har haft många tunga internationella uppdrag t ex som FN:s sändebud under Balkankrigen. År 2019 utgavs hans bok Den Nya Oredans Tid och den skrevs alltså innan Donald Trump förlorade återvalet som USA:s president genom en solklar seger för Biden. Boken är mycket informativ om alla internationella avtal och organisationer som reglerar förhållandena mellan stater och som är själva grunden för ordning och reda vad gäller handel, säkerhet och fred, kärnvapen etc. Gäller både bilaterala avtal och världsomspännande avtal. Ett viktigt och aktuellt område Bildt tar upp är cybersäkerhet och 5G.

Det är nog ingen tillfällighet att Bildt skrev boken under Donald Trumps tid i Vita Huset som kännetecknades av motorsågsmassaker på internationella avtal som reglerar handel, klimat, miljö, fred och säkerhet mm. Presidenten som omfamnade Putin och hatade Europa. Den intresserade och läskunnige har kunnat följa den stora oredan i Vita Huset i realtid. Världsfreden hotas nu främst av ett aggressivt, odemokratiskt, korrupt och imperialistiskt Ryssland under den på livstid valde tsaren, Vladimir Putin. Putins enda chans att dö av naturliga orsaker är nog att se till att vara president livet ut. Den ryska historien visar hur det kan gå. Andra hot är t ex ett expansivt och odemokratiskt Kina, landet som är en kommunisthybrid mellan kapitalism och ”marknadsekonomi” eller ett svältande Nordkorea som hotar sig till livsmedelshjälp med hjälp av kärnvapenmissiler. Det framgångsrika Sydkorea ligger inklämt mellan Nordkorea och Kina och freden säkras genom avtal sedan Koreakriget i början på 1950-talet.

Nog om detta. Boken är mycket informativ och visar på vikten av internationella avtal som främjar framåtskridande, fred och säkerhet, internetsäkerhet, 5G, demokratisk utveckling etc. Köp den! Läs den! En bra investering!

Messaure o vindkraft

Av , , 3 kommentarer 11

Ett TV-program om vattenkraftsutbyggnaden i Messaure som sändes 2010 går i repris i dagarna i SVT. Det får mig att fundera över alarmismen i sociala medier om vindkraftsutbyggnaden i vår ständigt glesnande glesbygd. Det låter som om landskapet förstörs för evärderliga tider, oväsendet från vindkraftsverken beskrivs som outhärdligt och fula sägs dessa smäckra skapelser också vara. Det finns också en eländeskatalog på sociala medier som successivt byggs på så att den i dessa dagar nått ofantlig storlek. Det mesta är grova överdrifter och ibland rena osanningar. Hysterin har nu också nått DN:s ledarredaktion.

Den miljövänliga vattenkraften sätts inte ifråga därför att en utdöende minoritet av folket var med på tiden det hände. De flesta ser idag ett landskap beväxt med skog vid kraftstationer, dammar etc. ”Men så har det väl alltid sett ut!” Vid lågvatten tidig vår ser man vilka vattennivåskillnader som skapats men när turistsäsongen börjar är vattenmagasinen fyllda. ”Så har det väl alltid sett ut”. Vindkraftverken behöver en mindre slätgjord yta och ett betongfundament som inte påverkar landskapet mer än ett ordinärt villabygge. Till detta kommer vägar som skogsägarna ser som en tillgång vid framtida skogsavverkningar och skogsvård. Tas verken bort i en framtid kommer snart ingen se att de överhuvudtaget funnits!

Messauremagasinet dränkte byar och befolkningen tvingades bort. Liknande scener utspelade sig överallt där vattenkraften byggdes ut. Vid utbyggnaden av Umeälvens övre lopp dränktes t ex byn Rönnbäck med butik, bönhus och skola och befolkningen tvingades bort. Jag har själv lagt ut nät i sjön därstädes och några meter under båten kunde jag se husgrunder av bostadshus och ladugårdar där jag några år tidigare vandrat, träffat folk, arbetat och handlat i butiken. Fram till 1989 bestämdes värdet på jord- och skogsbruksfastigheter av Lantbruksnämnden i varje län och dessutom vem som godkändes som köpare. Marknaden var satt ur spel och de fastigheter som löstes in av Vattenfall betalades inte ens i närheten av dagens priser men den engångssumma som erhölls räckte till köp av likvärdig jord- och skogsbruksfastighet. En del köpte istället ett ofantligt dollargrin som hette Ford Edsel. Efter 10 år ägde man en gammal rostig bil som knappt någon ville köpa. Det var då dags att dra söderut till industrijobb.

Vi som växte upp under denna epok såg följderna av en total omskapelse av naturen. För senare generationer är väl denna omskapelse detsamma som ”naturen”.

TV-programmet Messaure är ett viktigt historiskt dokument om vårt behov av el och vilka uppoffringar som måste göras. Allting har ett pris! Programmet borde vara ett utmärkt inslag i alla diskussioner om olika sätt att producera el.

3 kommentarer
Etiketter: , , ,