Joakim von Anka-ekonomi och EU

Av , , Bli först att kommentera 5

Helt enligt förväntningarna exploderade klagotjuten på Facebook över stödpaketet till en del medlemsstater i EU p g a Corona-pandemin. Joakim von Anka-ekonomer betraktar EU som ett nollsummespel. Satsar t ex Sverige X antal miljarder till några länder via EU:s budget så är det förlorade pengar och mottagande land vinner motsvarande pengar.

Med det tänket var USA totalt galet som efter ww2 strösslade ofantliga summor över Europas länder, benämnd Marshallhjälpen,  med undantag av de länder som våldtagits av Stalins kommunistiska Sovjetunionen.Tvärtom plundrade Stalin många av Europas s k öststater på industriutrustning.

Vad var då huvudtanken bakom alla miljarderna dollar till det sönderslagna Europa? Svaret är egentligen grundkurs i nationalekonomi. Med de mottagna miljarderna dollar kunde Europas länder investera i nya industrier och varorna köptes där det fanns produktionskapacitet och låga priser, i första hand förstås USA! På sikt blev de skänkta miljarderna en strålande vinstaffär för USA när Västeuropa fick upp ångan.

På samma sätt kan man betrakta de välskötta EU-ländernas bidrag till krisande EU-länder. Kommer de mottagande ländernas ekonomier i gång ökar våra svenska multinationella företags försäljning vilket ger sysselsättning och välstånd hos oss.

Sveriges medlemskap i EU har varit en strålande affär enligt forskare som undersökt detta och svenskens reala levnadsstandard har ökat mycket snabbare än om vi backat och stirrat i vår egen navel som ett par svenska riksdagspartier föredrar.

Jag lämnar övriga delar i EU-överenskommelsen därhän t ex att demokratins dödgrävare i ett par länder kom undan. Det finns andra sätt att straffa dessa och förhoppningsvis inser dessa länders väljare att det är dumt att rösta på populistpolitikerna som måste få hjälp av fullt demokratiska länder.

Diktaturens kreatur i Kina

Av , , Bli först att kommentera 6

Solsjenitsyn sa att mänskligheten och kommunismen inte kan samexistera på vår planet, endera måste gå under. Kina är ett bra exempel på hur det kan gå. Hongkong som i avtal med GB och Kina fått rätt att ha eget parlament och egen rättsskipning håller nu tydligen på att slukas av kommunist-Kina, sakta men säkert. Livstids fängelse hotar den som bedriver omstörtande verksamhet och i Kina är det regimen som ÄR rättsväsendet. Oberoende rättsväsende-domstolar  är något som demokratiska länder i ”väst” håller sig med och tills nu även Hongkong. Men hur blir framtiden för Hongkong när den kommunistiska bläckfisken börjar krama ihjäl friheten?

Omstörtande verksamhet är i kommuniststater allt som avviker från ”den politiska linjen” som fastslås av det enda tillåtna politiska partiet. Kineserna har hållits på gott humör genom att regimen tillåtit kapitalism som gett Kina snabb ekonomisk tillväxt och förstås multimiljardärer. När Kinas näringsliv blir alltmer kunskapsbaserat kommer tillväxttakten att avta betydligt och då kan frihet från politiskt förtryck att bli viktigare för folket. Som ”i väst”!

Kommunismen är som ett sorts religiöst samfund med Das Kapital som bibel, Karl Marx som Gud och Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot m fl som apostlar som producerat några hyllmeter ren goja.

Vägdöd och fortkörare

Av , , Bli först att kommentera 4

Orsakerna till den svåra trafikolyckan med 4 ynglingars död utanför Sundsvall håller på att klarna. Strax innan olyckan på 70-väg har konstaterats att bilen framfördes i 150-160 km av en kvinna som skadades svårt i olyckan. Det händer nästan varje vår i samband med skolavslutningar att några unga åker i bilar med olämplig chaufför och dör eller invalidiseras för livet. Oftast är bilförarna unga killar med nytaget körkort men även unga kvinnor utmärker sig ibland negativt som i katastrofen utanför Sundsvall.

Två av min hembys fortkörare är kvinnor i mogen ålder. Skyltad hastighet plus minst 30 km/tim gäller genom 50-skyltade byar och på 90-väg är minst 120 km/tim det vanliga. Ibland mycket mer än så. På vägar genom skogar vet vi, men dock inte alla, att stora djur som älgar kan komma över vägen i hög fart.

Vem skulle sätta sig i ett trafikflygplan om man visste att planets piloter regelmässigt struntar i säkerhetsbestämmelserna? Skulle sådana piloter få behålla sina flygcertifikat?

Enligt Trafikverkets forskare skulle 100 svenska människoliv sparas per år om alla höll sig inom hastighetsgränserna vilket kan jämföras med 40-50 omkomna vid s k skjutningar i kriminella kretsar. Bygga trefältsvägar och motorvägar är ohyggligt dyrt jämfört med t ex begränsning av bilarnas fartresurser genom mycket billiga anordningar på fordonen. Tekniken har funnits länge men politisk vilja saknas. Jag tycker att man kunde börja med s k färdskrivare på alla bilar och att försäkringspremierna skulle baseras på laglydigheten och dessutom skulle det bli lättare att fastställa ansvarsfrågan när olyckor inträffar. Det finns ett stort spann mellan dagens bilar, som kan framföras i farter uppåt 200 km/tim av vilka puckon som helst, till framtidens självkörande bilar.

Det lär redan idag gå att avläsa bilars hastighet vid en olycka. Detta framsteg har skett helt utan politikernas medverkan. Man vinner inte några val på säkerhet på vägarna, ej heller på ett starkare militärt försvar.

 

Ny Leninstaty

Av , , Bli först att kommentera 5

En ny staty över Syfilis-Lenin har rests i den tyska staden Geisenkirchen i en tid när många statyer ifrågasätts. Det problematiska med en ny Leninstaty i dessa tider är att Syfilis-Lenin skulle ha ställts inför rätta i dagens Sverige för sexköp. I morgondagens Sverige kommer troligen fängelse att finnas i straffskalan. Tjusigt att denna av kvinnliga kommunister dyrkade despot idag kunde fått skaka galler för köp av gatuluder!. Nu fick emellertid Lenin ganska omedelbart sitt straff genom att gatufnasket hade syfilis som naturligtvis överfördes till ”kunden” utan pristillägg. Ren bonus!

Detta hände i början på 1900-talet i Paris där Lenin levde i en lägenhet tillsammans med sin hustru. Hustrun skötte hemservicen utom sex men denna del av tillvaron sköttes av en kvinna som var mer eller mindre sammanboende i lägenheten i Paris plus tillskott av gatuprostituerade. Det var fråga om ren arbetsfördelning. Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov som det heter i socialistisk propaganda. Pengarna till Lenins vistelse i Europa i olika länder kom bl a från Josef Stalins bankrånarverksamhet. Mycket pengar som även användes till köp av luder. Full service m a o.

Leninstatyer borde vara förstärkta och armerade i mittenregionen eftersom attentatsmän i St Petersburg hade placerat sin laddning just där. Man skulle ju kunna tänka sig att attentatsmännen var ute efter att en gång för alla bota Lenin från hans plågsamma sjukdom syfilis. Nåväl statyn är nu reparerad och uppställd på nytt.

Huruvida statyer över gamla despoter, rasister mm ska tillåtas stå kvar är en svår fråga utan några enkla svar. Vi kan ju börja med folkmördaren Hitler och sedan fortsätta med folkmördarna Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot och Nordkoreas kommunistkungar. Inga problem för mig, ned i något vattenfyllt gruvschakt med dem. Linné, jag tvekar faktiskt. Likaså svensk storföretagare i industri och slavhandel. Jag får fundera vidare!

Desperationskommision M

Av , , Bli först att kommentera 6

Det är ju inget nytt att hysteri och desperation växer hos vissa människor i tider av fara för oss människor på jorden. Så har det varit i tusentals år. Förr i tiden handlade det om att ta reda på vilka som retat gudarna. Moderaternas nya utspel om tillsättande av en Coronakommission FÖRE sommaren tycker jag är en aning hysterisk och desperat, snällt sagt. Desperata försök att synas och höras i jakten på marginalväljare?  Vilka ska sitta i den förslagna kommissionen? De 22 som larmar i media lite då och då?

Men snälla M! Vad som varit bra eller mindre bra i hanteringen av pandemin kan rimligen inte avgöras förrän vi ser slutet om ett par år. Minst. Alla länder befinner sig i olika faser av pandemin och det som ser bra ut nu kan visa sig vara dåligt om 2-3 år. Det är ungefär som man skulle tillsätta en kommission för att utvärdera ett 30 km lopp i skid-VM redan efter ett par kilometers åkning.

Tagga ned och sitt still i båten!

Afghanistans Talibaner

Av , , Bli först att kommentera 8

Så har det hänt igen. Talibaner och deras gelikar har på samma dag anfallit en begravning och ett kvinnosjukhus drivet av Läkare utan Gränser. Resultat flera tiotals döda. På kvinnosjukhuset mördades bl a kvinnor och spädbarn. Ondskan är utom vanliga människors fattningsförmåga men ondskan får man så att säga på köpet i islamistiska stater.

Det hela är väl ett led i maktövertagandet när USA drar sig ur landet. Den sittande regeringen kommer få svårt att försvara demokratiska värderingar med välbeväpnade och testuggande talibaner som motståndare. Dessa mördarband kan förflytta sig ganska obehindrat mellan Afghanistan och Pakistan. Framtiden är inte ljus för i synnerhet Afghanistans tjejer och kvinnor. De förbjuds cykla!! Men kanske värre är att de förvägras utbildning och måste gå omkring med tält (burka)över huvudena med något litet  myggnät som utkiksöppning. Cykla iförda det spektaklet måste vara rent livsfarligt. Civilisationen rusar verkligen baklänges i detta ”talibanparadis”.

Till Sverige har tiotusentals pojkar och unga män flytt men ytterst få flickor. Vilka av dessa som lever under ett vedervärdigt förtryck i Afghanistan råder inget tvivel, men det är av lättförståeliga skäl mycket lättare för de unga männen att sticka iväg. Både Sverige och Afghanistan har  p g a detta fått en icke ringa påverkan på könsfördelningen i vissa åldersgrupper. Detta är helt oacceptabelt för att använda vår statsministers språkbruk. Sverige borde kanske se till att inte kvinnorna diskrimineras när besluten fattas om vilka som beviljas asyl. En slags könskvotering, om möjligt. Jag förstår att det blir svårt rent praktiskt att fly när flickorna behandlas som boskap i många av Mellanösterns länder. De är tuktade.

Sverige är numera ett av världens bästa länder att bo i enligt årliga undersökningar. Men det är inte många årtionden  sedan flickor och kvinnor i inlandet i Sverige förminskades på liknande sätt som i Mellanöstern. Det var husbonden som var diktatorn i hemmet och hustruns uppgift var att göra livet lätt och glatt för man och barn. Det stod faktiskt i skolans läroböcker fram till 1930-talet. För tjejer och kvinnor var det synd att klä sig i nylonstrumpor och långbyxor. Permanenta håret var synd. Äta blodpudding var synd. Lyssna på jazz och rock var synd. Gå på bio var synd. Titta på TV var i början synd! Spela kort var synd, men jag tror att Svarte Petter var tillåtet!! Ska vi säga att allt som var roligt och snyggt var synd!

Men spöstraff för olydiga kvinnor tillämpades faktiskt inte öppet i vårt land men i det fördolda skedde både det ena och det andra. Precis som idag med andra ord.  I värsta fall försköts döttrar av sina familjer om de t ex blev med barn utan att vara gifta. Självmord inträffade.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Ishavsluften dominerar

Av , , 1 kommentar 7

Vi har nu haft ”friska”nordvästliga vindar i 2,5 månader med svinkyla som följd. Luften kommer direkt från Norra Ishavet så vad kan man vänta? Eländet tycks fortsätta. Isen på Långvattssjön Långsjöby ser ut som vilken februaridag som helst. År 2002 var sjön isfri vid denna tid. På 1950-talet låg isen kvar på sjön vid skolavslutningen och något liknande händer sannolikt i år. Enorma mängder snö finns  i våra fjälltrakter och snösmältningen har knappt börjat. Jag har gett upp! Kan man odla potatis inomhus i blomkrukor?

Det finns ju ”regler”! Vår är det när dygnsmedeltemperaturen är över 0 grader en vecka i sträck. Sommar när dygnsmedeltemperaturen är över 10 grader en vecka i sträck. Har vi nu tur kanske våren är kommen sista veckan i maj, i bästa fall. Kanske på Nationaldagen? Kanske det blir så att sommaren kommer snabbt och då får vi resultatet att våren varade i en vecka i våra trakter. En vecka!

Det är skillnad på klimat och väder har vi lärt oss, åtminstone de flesta av oss. Årsmedeltemperaturen har ökat,  främst på grund av att november – februari varit mycket milda ett antal år. Mest utpräglat söder och öster om Lapplands fjälltrakter. Isigt och besvärligt har det varit och vi har insett värdet av broddar, dubbskor och sandning.

Ismete på Torneträsk i augusti kanske vore en idé.

1 kommentar
Etiketter: , , , ,

Freden i 2:världskriget firas

Av , , 1 kommentar 5

2:a världskriget avslutades 2 september 1945 när Japan undertecknade kapitulationen inför USA på slagskeppet Missouri i Tokyobukten. I Europa firas freden 8 och 9 maj när Tyskland undertecknade kapitulationen. Stalin ville ha en extra ceremoni strax utanför Berlin p g a viss svartsjuka och därför firar Ryssland den 9 maj.

Slutet på 2:a världskriget, som i Ryssland kallas det stora fosterländska kriget, fick följdverkningar på många sätt. I Ryssland används kriget för att stärka den rådande makten oavsett vilka despoter och tyranner som för tillfället styr från Kreml. Putin gör numera allt för att förknippas med tyrannen Stalin, en slags storpappa. Ryssland har tyvärr i århundraden, med undantag av ett årtionde, styrts av tyranner. Tsarerna var inte bara statschefer, de ägde bokstavligen sina undersåtar som en kennelägare äger sina hundar. Är utvecklingen i Ryssland på väg i den riktningen igen? Makten i Ryssland bygger alltmer på målande av fiendebilder och att Ryssland är militärt hotat av länder som Estland, Lettland och Litauen. På ren svenska, vem f-n är intresserad av att erövra områden i Ryssland som är industriellt underutvecklade och klarar levnadsstandarden genom att för oljepengar köpa konsumentprodukter i omvärlden. Däremot håller tillverkning av stridsvagnar och krigsflygplan hög klass. Utmålande av inbillade fiender har ju genom årtusendena begagnats av tyranner som är rädda för sitt eget folk.

En annan aspekt på v-kriget är Sovjetunionens överfall på Polen, Baltstaterna och Finland enligt en uppgörelse med Adolf Hitler sommaren 1939. Polen återuppstod i förändrat skick i uppgörelsen med segrarmakterna 1945. Finland försvarade sig med sådan frenesi att Stalin gav upp erövringen av Finland. Finland fick dock betala ett högt pris för sin frihet. Baltstaterna återfick sin frihet i och med Sovjetväldets kollaps kring 1990. Östra Europa införlivades med Sovjetväldet genom insättande av kommunistiska marionettregimer som enligt regelboken genomdrev ”proletariatets diktatur”. USA:s ledning lät sig luras av Stalin. Hela rasket kollapsade dock kring år 1990. De flesta länderna ingår nu i EU och dessutom i Nato som garanterar medlemsstaternas frihet och oberoende.

En grundorsak till de allierades seger över Tyskland var USA:s överlägsna produktionskapacitet. I runda tal stod USA för 70% av hela världens produktion av krigsmateriel vid slutet på 2:a världskriget. Flest antal stupade soldater stod Sovjetunionen för genom slösande av människoliv i stridsteknik, taktik och strategi. Massanfall i våg efter våg oavsett antal dödade soldater. I t ex Vinterkriget mot Finland dog ca 20 000 finska militärer, Stalins divisioner förlorade uppåt 200 000! USA och Storbritannien hade den egna pressen närvarande i striderna och det militära befälet var aktsamma om de egna soldaternas liv. Man satsade i första hand på materiell överlägsenhet. Det kunde inte Finland men soldaterna hade sisu och ilska över Sovjetunionens överfall.

USA:s enorma produktionskapacitet omvandlades efter kriget snabbt till produktion av konsumentprodukter, civila flygplan och fordon. Marshallhjälpen gav Västeuropa en flygande start och levnadsstandarden ökade snabbt. Öststaterna satsade på tillverkning av stridsvagnar och vapen och i slutet på 1980-talet fick folket nog av de uppenbara bristerna i levnadsstandard och demokrati. Kommunismens brist på demokrati och dess folkförtryck hade nått vägs ände. Berlinmurens fall var starten på århundradets största underverk.

Tom Cruise till himlen på riktigt

Av , , Bli först att kommentera 1

Enligt mediauppgifter planeras en film med Tom Cruise som ska spelas in i rymden. Denna man som varit med i sekten Scientologerna i 30 år kommer därmed att komma betydligt närmare sina fantasifigurer än någon Scientolog någonsin varit. Sin dotter har han däremot försakat i många år eftersom scientologernas regelverk förbjuder honom att träffa sitt eget barn. Och han lyder ”regelverket”! Ja vad säger man om en sådan pappa och man? Scientologin och den hjärntvättade pappan Cruise är långt bortom all räddning!

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Coronahysterin

Av , , Bli först att kommentera 11

Pandemier har genom historien orsakat hysteri hos befolkningen. Egentligen inte obegripligt när liv och framtid hotas. Under Digerdöden drog t ex de s k flagellanterna omkring på Europas vägar ivrigt piskande sina kroppar blodiga för att blidka gudarna eller vad de nu trodde på. Jag tror inte att deras böner och beteende hade någon som helst positiv verkan, snarare tvärtom!

Coronapandemin är så pass allvarlig att vi ser tendenser till hysteriska beteenden i medierna, både i stora dagstidningar och förstås sociala medier. Chefredaktörerna på ansedda tidningar släpper fram artiklar från enstaka redaktörer som innehåller rena personangrepp på de myndighetsföreträdare som har den svåra uppgiften att ge regering och regioner råd och anvisningar. Ett mindre antal presidenter skämmer ut sig men det har kanske mer att göra med populariteten hos deras kärnväljare än hysteri. Ett slags ståuppkomik i buskisbranschen.

I DN  fanns för några dagar sedan en debattartikel undertecknade av 22 st forskare, varav flera från Umeå, där man tar heder och ära av statsepidemiologen Tegnell och övriga experter på Folkhälsomyndigheten som hanterar Coronapandemin i Sverige och ger regeringen råd. Det visade sig senare att debattartikeln byggde på en del helt felaktiga data.

Har professorer och andra forskare synpunkter går det säkert bra att kontakta Folkhälsomyndigheten direkt så kan de få korrekt information och kanske slipper skämma ut sig offentligt. Alarmismen i media skrämmer upp allmänheten och bidrar bara till överdrivna undergångsstämningar och i värsta fall ohälsa.

Vad som varit bra och vad som varit dåligt kan endast avgöras efter att pandemin är över om kanske 2 år och förhoppningsvis alla data finns tillgängliga. Nu liknar kritiken ofta pajkastning!