Tyranner förr och nu (Putin)

Det har i alla tider förekommit tyranner (diktatorer) som plågat mänskligheten. Vi kan börja med Alexander den Store. Han föddes år 356 f.kr som son till Filip II av Makedonien och hans maka Olympias som tävlar om titeln jordens mest mordiska kvinna genom tiderna. Kungen Filip verkar ha varit den ende i familjen som var fullt normal i huvudet. Filip mördades under ett stort kalas och anstiftaren till mordet var sannolikt den 20-årige sonen Alexander som därmed ärvde kungatiteln. Alexander hävdade genast att han var en Gud vilket krävde total underkastelse manifesterat i att alla han mötte skulle ramla ihop och kräla på marken inför ”guden”. Det var med den av pappan skapade Makedoniska armén ”Falangen” som Alexander drog iväg mot öster och erövrade stora delar av den då kända världen. Guden Alexander levde hårt med ofta förekommande nattliga fyllefester och under dagarna hårt arbete vilket ledde till hans död i Babylon år 323 f kr. Han blev tack och lov endast 32 år. Makedoniens erövringar delades upp av Alexanders generaler som strax började bekriga varandra. Alexanders mamma Olympias tog kol på alla utom en i familjen innan hon själv dog stilenligt. Bara en i familjen överlevde Olympias utrensningar. Alexander hann under livet demonstrera sina sadistiska anlag.

Rom hade under sin storhetstid en demokratisk konstitution med två valda konsuler som verkställande makt men Caesar ändrade på det genom en statskupp. Caesar mördades år 44 f.kr under ett senatsmöte men det blev inte återgång till demokrati utan en lång rad diktatorer med bekanta namn som Nero, Caligula. en del mer och en del mindre galna. Caesars statskupp liknar utvecklingen i USA år 2016 och framåt.

Napoleon bör nämnas, han som började som kungavältare men som slutade som imperialistisk självhärskare. Ryssland har haft imperialistiska självhärskare som krigat för att utöka territoriet genom erövringskrig. Peter den Store och Katarina den Stora är exempel på kejsare som inte kunnat låta bli att ständigt knapra på sina grannländer. Vi har ju egna kungar som inte kunnat låta bli andra länder t ex Gustaf II Adolf, Karl XII. Envåldshärskaren Gustav III som ville visa sin storhet som härförare genom att hoppa på Ryssland som blev början till att Sverige förlorade Finland.

Vi hoppar till 1900-talet där vi under 1930-talet ser förlagan till dagens situation. Lenins och Stalins skräckvälde under 1900-talet platsar bland regimer som toppar Kommunismens Svarta Bok när det gäller dödsoffer. Mao ligger också på topplistan över folkmord. Adolf Hitler, en vilsen konstnärssjäl, som målar upp en vision om tyskarna som Europas herrefolk, han avskaffar demokratin och bildar ett 1900-talets värsta skräckvälden. Västvärldens demokratier gjorde eftergift på eftergift för att blidka självhärskaren men det bara ökade Hitlers aptit. Den händelse som kommer att stå i historieböckerna i tusentals år är när den brittiske premiärministern Chamberlain efter ett möte med Hitler strålande viftade med ett papper (fredsavtalet) på flygplatsen i London och utropade ”Peace in our time”. Vår tids ”Chamberlain” kan bli Donald Trump om han väljs till USA:s president i slutet på detta år. Han är minst lika okunnig och och naiv som Chamberlain någonsin var. Putler har omvandlat Ryssland för krig genom att med exempel från Hitlerriket skapa om det ryska samhället i grunden. Skolorna utsätts för historieförfalskning och eleverna från dagis och uppåt övar varje vecka med vapen eller vapenliknande föremål på gymnastiklektionerna. Putlerjugend efterapar Hitlerjugend från Hitlers tredje rike. Denna ”ryska Hitler” tror Trump att han med barnsligt kompissnack kan fås att ändra på sina planer på att återskapa Sovjetunionen inklusive angränsande lydriken. Trump är så okunnig och naiv i historiska sammanhang att klockorna stannar när han går förbi.

Jag utnämner härmed narcissisten Donald Trump till 2000-talets Chamberlain om han blir USA:s nästa president! Och Europa måste snarast växla upp sina försvarsutgifter till det dubbla för att vara beredda på alla eventualiteter. Klarar vi inte det behöver vi förmyndare.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. GF.

  ”Europa måste snarast växla upp sina försvarsutgifter till det dubbla”.
  Whaaat litar du inte på NATO???
  Näe det gör inte jag heller med krigshetsarna Stollenberg eller Macron mfl. i spetsen!
  Annat var det förr då det bara var nått enstaka litet kort krig, men det har vi nog att tacka dessa herrar för!
  1. Hans Speidel, en nazistisk befälhavare för NATO-styrkorna i Centraleuropa från 1957 till 1963.
  2. Adolf Heusinger, en nazist som tjänade som ordförande för NATO:s militära kommitté från 1961 till 1964.
  3. Johannes Steinhoff, en nazist som tjänade som ordförande för NATO:s militära kommitté från 1971 till 1974.
  4. Johann von Kielmansegg, en nazist som tjänade som NATO:s överbefälhavare från 1967 till 1968.
  5. Ernst Ferber, en nazist som tjänade som NATO:s överbefälhavare från 1973 till 1975.
  6. Karl Schnell, en nazist som tjänade som NATO:s överbefälhavare från 1975 till 1977.
  7. Franz Joseph Schulze, en nazist som tjänade som NATO:s överbefälhavare från 1977 till 1979.
  8. Ferdinand von Senger und Etterlin, en nazist som tjänade som NATO:s överbefälhavare från 1979 till 1983.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   NATO:s viktigaste mål är att medlemsstaterna ska leva i frihet inom sina erkända gränser. NATO:s mål är alltså att inte erövra en enda kvadratmeter av något utomstående lands territorium. Putins lögnpropaganda om motsatsen tror ryssarna på därför att de hör inget annat i den diktatur de tvingas leva i.

   • GF.

    Så det säger du, verkligheten utanför Långsjöby verkar vara en annan.
    NATO övningen längs ryska gränsen med 90 000 militärer får man nog betrakta som ett provocerande tilltag av NATO, eller hur?
    Eller att Macron skickat trupper till Ukraina, som besköts igår utanför Slaviansk.
    Verkar som NATO vill ha ett kärnvapenkrig. Annars hade de inte stoppat freds utkastet från Istanbul våren 2022 som parterna accepterat.
    Man kan vara skeptisk till det nuvarande NATO av flera orsaker.
    Varför verkligheten blivit så lik Rand corporation rapporten 2019 om Ukraina och Nordstream.
    Så har vi Minsk avtalet som motarbetades av NATO. Zelendsky försökte men blev hotad till livet.
    Och freds utkastet i Istanbul våren 2022 som NATO motsatte sig.
    Knappast allt detta är en slump med tanke på Rand corporation dokumentet när det ligger biljoner i potten.
    Som vi alla vet så styrs världen till stor del av pengar. Enbart LNG kontrakten är på några hundra miljarder dollar/år.
    Om man kollar på överste Daniel Davis YT kanal, där han intervjuar fd. höga militärer och fd. CIA och andra personer nära makten.
    Där är bla. Fd. USA ambassadören Chas freeman, överste Jacques Baud Lawrence Wilkerson som var chief of staf till Colin Powell.
    Wilkerson medverkade i förhandlingarna om Tysklands återförenande och NATO-s begränsningar österut.
    Enda fördelen med Monroe doktrinen och dess Ryska motsvarighet är att den kunde motverka krig tills nu, NATO vill tydligen inte det när det kommer till Ryssland och Väst i nutid.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Jag vill veta vem du är fortsättningsvis, annars kommer jag inte att godkänna dina inlägg på min blogg. Mitt svar blir kortfattat. NATO är en ren försvarsorganisation som inte hotar en enda kvadratmeter av ryskt eller något annat lands territorium och övar försvar vilket är legitimt. NATO har ingripit i ett par konflikter på uppdrag av FN. Putin-Ryssland däremot invaderar ett annat land Ukraina vilket är ett brott mot internationell rätt. Samma brott begås mot Georgien i en fryst konflikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.