Folkomröstningar tveksamt

Jag är mycket tveksam till om folkomröstningsinstitutet är höjden av bra demokrati. Det har gett valda politiker möjligheter att springa bakom knuten och gömma sig när svåra beslut skall tas. I kommuner har vi sett uppslitande strider om vattenkraft och förvaring av atomsopor. Inom EU skulle knappast något vettigt beslut kunna tas om varje viktig fråga skulle bli föremål för folkomröstning i alla medlemsländer och med vetorätt för varje land. Folkomröstningar har av många utnyttjats för att ge den sittande regimen en känga i stället för att rösta i sakfrågan. Det har bl a hänt i Irland och Frankrike.

Tänk om det krävts ett nej i alla valkretsarna i Vilhelmina för att det skulle bli ett nej i slutresultat. Vi antar att alla valkretsarna utom Dikanäs röstat ja med stor majoritet och Dikanäsborna röstat nej. Det hade haft till följd att ca 100 Dikanäsbor fått ett avgörande inflytande på valresultatet mot en stor majoritet av befolkningen. Det är en sådan beslutsordning inom EU som gjort att en liten bråkdel av Europas befolkning, någon enstaka miljon irländare, i folkomröstning ställt till stora problem att få igenom det sk Lissabon-fördraget inom EU. Ett fördrag som alla EU:s regeringar och förmodligen också riksdagar ställer sig bakom.

På 1950-60-talet hade våra riksdagsmän byxångest när det gällde införande av högertrafik. I riksdagen fanns en klar majoritet för ja till högertrafik men man fegade ur totalt och gick till folkomröstning. Det blev två sådana med några års mellanrum och de slutade rungande nej till högertrafik. När den andra härdsmältan för högertrafik inträffat tog riksdagen mod till sig och röstade igenom högertrafik i trots mot folkviljan. Vi ska idag tacka den högste för att det blev så. Som vanligt vid folkomröstningar om EU, EMU, högertrafik, atomsopor, vattenkraftsutbyggnad etc får skrämselpropaganda, nationalism, förändringsrädsla mm stort genomslag i debatten. Och kan man vara säker på att inte en och annan i Vilhelmina proteströstade mot Vilhelminas politiska ledning??

Om jag bott i Vilhelmina kanske jag röstat nej i folkomröstning, men jag skulle utan tvekan ha respekterat att ett folkvalt fullmäktige sagt ja till utbyggnad. Vi har ju alla möjligheter att tillsätta det fullmäktige vi vill ha vart fjärde år.

Politiskt aktiva är i regel vana vid att kämpa för sina hjärtefrågor, ofta under hårt motstånd från andra politiker, men kan efteråt sitta och snacka över en kopp kaffe med varandra utan bad feelings. Under och efter folkomröstningar ser vi hur samhällen delas i två fiendeläger, man kastar gliringar och hälsar inte på varandra osv. Vanligt folk har inte den vana som aktiva politiker i regel har att skilja på sak och person. (Vi har sett några undantag från den regeln bland Vilhelminas politiker, men så är det väl alltid). Folkomröstningarna i Storuman om atomsopor och vattenkraftsutbyggnaden i Vilhelmina har orsakat skada i stället för att vara höjden av demokrati. Är inte priset väl högt i dessa fall?

Kanske någon fråga kan vara lämplig för folkomröstning men jag har svårt att hitta en sådan. Om Tom och Jerry ska vara tillåtet för barn under 4 år kanske? Gud förbjude att det blir folkomröstning om monarkins vara eller inte vara. Skulle ha alla möjligheter att bli en pajastillställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.