NATO-medlem med konvulsioner

Vi är om några dagar, tack gode G, formellt medlem i försvarsorganisationen NATO. ”Den sista striden är här” om detta är alltså nu över och historia men striden om vad avtalet innebär lär fortsätta i åratal i Sverige. I Finland är det däremot åtskilligt lugnare eftersom de tycker att f d Sovjetunionen – Putins härskardöme – är ett mångdubbelt större bekymmer än NATO och USA. Finland behöver inte förstärka gränsen mot USA med taggtrådshinder men det är helt nödvändigt mot barbarstaten i öster! Den gamle Sovjet-KGB-GRU-vännen Jan Guillou har i Aftonbladet beskrivit det som att Sverige gett bort en massa rättigheter till USA på det juridiska området. Det har i så fall även Finland plus alla andra NATO-länder gjort!

Mikael Nilsson har på X skrivit följande:
”På förekommen anledning så lägger jag här ut det finsk-amerikanska DCA-avtalet som , hör och häpna, är identiskt med det som Sverige skrivit under med USA. Det visar sig att avtalstexten är standard för NATO”.

”Vi väntar med spänning på att Jan Guillou ska skriva en artikel om hur Finland totalt underkastat sig USA och hur det är ”obegripligt långtgående”. Det finsk-amerikanska avtalet innehåller även en lista på de baser och områden amerikanska styrkor ska få tillgång till”.

”Guillous påstående att DCA-avtalet inte har med NATO att göra och det enbart gäller mellan Sverige och USA är alltså falskt. Påståendet är så missvisande och felaktigt att man undrar hur någon redaktör kunde släppa igenom det”.

En Mark Klamberg skriver. ”Apropå Guillous senaste krönika missvisande tala om straffrihet. Avtalet mellan USA och Sverige hänvisar till NATO Sofa, artikel VII. Ingen av dessa talar om immunitet, de talar istället om samtidig jurisdiktion och vilken stat som har företräde”. Det kan ju handla om allt möjligt. Trafikbrott, stöld, misshandel mm. När det gäller våldsbrott begångna av amerikaner är t ex straffen oftast betydligt hårdare enligt USA:s rättsskipning.

Jag har svårt att förstå hur man kan svälja Guillous krokodiltårar med hull och hår med tanke på hans tidigare historia av samröre med Sovjetunionen och USA-hat under Kalla Kriget. Den som har lust och tid kan ju googla med lämpliga sökord.

Det är enkelt att begripa att om vi ska få militär hjälp med försvaret mot den ”invasiva oarten” i Kreml måste denna militära hjälp i förväg lagra materiel på svensk mark, nyttja svenska flygfält, nyttja svenska vägar och järnvägar, samverka med det svenska försvaret i planeringen, reglera det juridiska om markskador, vägskador, brottslighet mm. Tillgång till svenska baser, olika stödfunktioner mm. Det är bara att kavla upp ärmarna och rusta upp Inlandsbanan och det vägnät inklusive broar som kommer ifråga.

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

 1. Jörgen K

  Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou, det existerar nog ingen med större ego och blindare verklighetsuppfattning. Med Lenin-priset i ryggen och KGB-kopplingar placerar han sig i botten av trovärdighet, ännu sämre blir det då han är antisemitismens ansikte utåt med rabiat och väldokumenterat judehat i alla otäcka former.

  Från honom har det aldrig någonsin kommit något som liknar rättelse eller rättning, han har alltid mer rätt än alla andra, oavsett, en riktig Bagdad-Bob med andra ord.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Dessvärre finns det två partier i Riksdagen som okritiskt sväljer precis allt som denna representant för extremvänstern under 1960-70-talen serverar. Inget NATO-land har hittills angripits av något annat land (läs Ryssland) så konceptet fungerar.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Dessa flyktingar, varav en vän under min tid i Umeå, har nog ingen större lust att återvända till dagens Ungern. Ungern av idag uppfyller inte fordringarna för ansökarländer när det gäller demokratins grundvalar.

 2. Basic Rules

  Jag trodde en gång i tiden att Nato var en organisation för fred i Europa, i stället har det blivit/är ett militärt och strategiskt verktyg för amerikansk hegemoni och intervention, regimförändringsoperationer.
  Nato dvs USA öppna eller hemliga operationer har funnits i Serbien, Tjetjenien, Georgien, Syrien och Ukraina för att nämna några.
  Först när vi européer inser detta och kastar ut amerikanarna kan vi bygga fred och samarbete på vår kontinent. Men först när den globalistiska neocons eliten i Europa röstats bort är detta tyvärr möjligt.

  Håll USA inne, Tyskland nere och Ryssland ute, är den doktrin som styrt/styr USA ; som sades av fd utrikesminister US, Henry Kissinger -” USA har inga vänner bara intressen”.
  Låt detta smälta in i stället för tjuraktigt kämpa emot !

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Håller inte med. NATO har tjänat Europa väl. Inget NATO-land har angripits av av något annat land vilket är själva vitsen med att vara medlem. Imperialisten och diktatorn Putin vill bygga sitt önskeimperium genom olagliga militära angrepp på Rysslands grannar.

   • Basic Rules

    Rena fantasierna – varför skulle Ryssland ockupera Europa detta är ett fullständigt korkat projekt,
    ockupera länder som inte vill bli ockuperade. Sovjetunionens fall visar på hur absurt och kostsamt detta var !
    Nato har inte tjänat oss väl (vi har inte varit med ) däremot över 200 år av alliansfrihet tjänat oss väl.
    Nato inkl USA är i dag sämre militärt rustat än någonsin och man upplever er hot ?! 🤣

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Sovjetunionen ockuperade i princip hela Östeuropa 1945 – 1990. Putin KGB satt och led i Östtyskland 1980-1990 där Sovjet hade stationerat en armé på flera hundra tusen. Putin vill överträffa tidigare tyranner i Kreml och gå till historien som sådan. Read his lips!

     • brorson

      Och jag påstår att Biden är en senil gammal gubbe, som kämpat hela livet med sitt talfel och inte minns mycket av tiden efter Harry Tromans tid som president (1945 – 1953). Det var Truman, som lät fälla atombomber över Hiroshima och Nagasaki, när Japan redan var besegrat på alla fronter utanför Japan och inte längre hade något fungerande luftförsvar och hade fallit som en mogen frukt i amerikanernas händer inom några månader eller högst ett år. Naturligtvis hade fortsatt krig krävt japanska offer, men inte så många. Det var Truman som startade kalla kriget. En av historiens värsta krigsgalningar.

      Biden försöker uppenbarligen gå till historien som en ny Roosevelt, som krigspresidenten som vann Tredje världskriget, men inte startade det. Vilket han har gjort by proxy. Nu har han återigen, två gånger i samma tal, förväxlat Gaza med Ukraina. Har jag bevis för allt som jag påstår om Biden? Nej, i stort sett inte mer (kanske något mer) bevis än vad Rombe har för sina påståenden om Putin. Har läst böcker att historiskt kunniga personer (och därför lätt blir trodda), bl.a. Anne Applebaum, som vet det mesta om Hitler och klistrar samma epitet på Putin.

      ”Putin KGB satt och led i Östtyskland…” Kanske det. Men berodde det, i så fall, på att ryssarna var hatade av östtyskarna? Det var samma sak under hans första stationering utanför Ryssland, nämligen i den dåvarande sovjetrepubliken Estland. Det har säkerligen fått honom på andra tankar än dem, som han blivit itutad som barn hemma i dåvarande Leningrad.

      Beträffande Sveriges alliansfrihet, så har den aldrig varit ett reellt hinder för Sverige att bestämma över sin egen utrikespolitik. Jag har just hittat en bok om Sveriges planer under kriget. Visste du att den svenska statsministern på morgonen 1 maj 1945 hade meddelat den amerikanska flygvapenchefen över Europa att den svenska regeringen dagen före, den 30 april, hade beslutat att Sverige skulle gå i krig – tillsammans med amerikanska flygstridskrafter stationerade i Sverige – skulle gå i krig för att befria Norge? Som då var det starkaste tyska fästet i hela världen.

      Men det behövdes inte, eftersom de tyska styrkorna i Norge kapitulerade samtidigt med resten av den tyska krigsmakten. Detta förklarar en del underligheter, som jag funderat över, beträffande den svenska hållningen under slutet av kriget. Redan 1942 skulle ett svensk-brittiskt anfall mot Trondheim ske, enligt brittisk planering, Men det förslaget fick kalla handen av den svenska regeringen, dock inte med neutraliteten som argument, utan med argumentet att britterna inte skulle kunna bistå Sverige vid ett tyskt vedergällningsanfall mot Sverige.

      En uppfattning som delades av den brittiska militärledningen. Likväl hade över 300.000 svenska soldater – av en totalbefolkning på endast 6,5 miljoner) mobiliserats i februari 1942, vilket var mer än en fördubbling under ett halvår. Sverige hade brist på allting utom soldater, särskilt stridsflyg och stridsvagnar. Även om aktionen mot Trondheim hade genomförts och lyckats, hade den brittiska hjälpen till södra Sverige inte hunnit fram i tid.

      De halvhemliga avtalen mellan Sverige och Nato-länder under kalla kriget, hindrades inte heller av den dåvarande neutralitetspolitiken. Men jag vill minnas att du Rombe har menat att Sverige inte var neutralt på riktigt utan i praktiken redan var med i Nato. Det kan vi ha delade meningar om. Enligt min mening balanserade Sverig för vad som var tillåtet för neutrala länder, enligt den internationella konventionen från 1907 om neutrala staters rättigheter.

     • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Det var mycket att kommentera. Jag har läst någonstans att Putin tyckte att det var skamligt av Gorbatjov att dra undan mattan för den Östtyska regimen som inte hade folkets stöd. Putin och Röda armén fick ju packa sina väskor och Sovjet lämnade över Östtyskland till tyskarna. Om Norge i slutet av ww2 känner jag till den planering för ingripande i Norge som gjordes. Något ingripande i Norge 1942 fanns inte på kartan i den svenska regeringen eftersom det vore både oklokt och materiella resurser saknades. Även om det skulle ha funnits tillräckliga materiella resurser tror jag dock att Sverige var fast beslutet att hålla sig utanför. När USA gav sig med i leken var utgången av ww2 given. Beträffande de två atombomberna över Japan var den amerikanska kalkylen att en invasion av Japan skulle kosta omkring 400 000 amerikanska liv. Bara att erövra en obetydlig japansk ö kostade cirka 8 000 amerikaners liv trots stor överlägsenhet i resurser. USA hade deltagit i befriandet av Europa med miljonarméer och stor krigströtthet rådde. Jag är inte den som säger att USA skulle ha satsat ytterligare hundratusentals amerikanska liv för att invadera de japanska öarna sjövägen. ”Betala med andras pengar” är lätt. Reglering av kärnvapenanvändning kom långt efter ww2 när kapprustningen nått sådana nivåer att mänskligheten kunde utplånas. Den enda som i dessa dagar hotar med kärnvapenanfall är Putin och detta till råga på allt i imperialistiska syften.

     • Basic Rules

      Om man nu ska ta dig på allvar vilket blir allt mer ogörligt – var finns uttalanden och tal från Putin sen 2000 som stödjer din tes – Bevis så kan jag tänka om isf. Tyvärr för dig så finns inget, fakta är att man sökt samarbete på lika villkor(ekonomiskt och militärt) men bryskt avvisats, att sen krigshetsare i Väst, som Biden, Ursula och Boris(Ukrainas förrädare) i sin retorik till förmån för MIC(militär industriella komplexet) påstår motsatsen eller bortser från är avslöjande nog – finns inte hot skapar man dom – vilket är grunden för Natos existens.

      För globalist neocons är Ryssland men även andra länder ett extensiellt hot mot deras ”totalitära” världsordning, där detta ska byggas på ”internationell rule based order” dvs regler som bestäms och närhelst ändras av USA. Detta i form av att USA säger sig vara ”exceptionell”, anpassning till deras demokrati och värderingar, inte genom diplomati utan militära interventioner och politisering av dollarn. Sanktioner och militärmakt är deras lösning – Vi i Europa måste sluta agera som vasaller och ha modet forma vår egen framtid med eller utan EU.
      För väst är denna sanning i dagsläget omöjlig ta in, men nödvändig för europeiska folkens skull inte för ”elitens” egen. Panik, ilska och rädsla är det vi ser från EU-kommissionen. Frankrike och ett par andra länder vill sända trupper in i Ukraina – enligt NYT finns natotrupp redan där. så är det med det, så det var inget nytt enligt tidningen.

     • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Vi är oense. Jag har inte tid att gräva fram bevis för allt jag skriver. Putin är internationellt efterlyst av Internationella domstolen i Haag och det är inga statschefer inom EU, NATO eller andra demokratiska länder. Putin är unik. Det är bara Macron i ”väst” som övervägt sända trupper till Ukraina och motivet för hans uttalande är diffust. Kanske en försöksballong. Hans funderingar är helt enkelt dödfödda inom EU och NATO:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.