M och tävlingen ”Vara mest anti-EU”

En EU-kandidat(M) från Västerbotten, Micaela Löwenhöök, stirrar stint in i kameran och säger t ex att ”EU kväver svensk basindustri” eller ”EU kväver svenskt skogsbruk”. Det är ju allvarligt talat rent ut sagt trams att komma med så svävande och innehållslösa påståenden! Har budskapet från M mejslats fram av grabbarna i Frimurarkällaren i Umeå? Ska man tävla med SD eller Ungerns Victor Orban om att vara EU:s dödgrävare kräver det förstås sin man (kvinna). En som jublar över alla anti-EU-budskap är förstås f d KGB-aren Vladimir Putin i Kreml!

De beslut som EU tar om hållbart skogsbruk och ansvarsfull gruvverksamhet är ju inte något som man bara hittar på bland EU-parlamentets ledamöter eller i EU-kommissionen utan beror på medlemsländernas befolkningar som är konsumenter av allehanda produkter som säljs i butikerna. Vi i Sverige har med rätta synpunkter på hur varorna som vi köper i butikerna produceras och väljer bort produkter som vi inte tycker håller måttet om t ex etisk djurhållning eller ansvarsfulla fiskemetoder.

Jag minns debatten i Sverige för några årtionden sedan om kraven på certifiering av skogsägarnas virkesleveranser. Kraven fick svenska skogsägarorganisationer att gå i taket och gallskrika att ”EU och Europa ska ge fan i vårat skogsbruk”! Det var lika begåvat som om ICA-handlare skulle ställa sig utanför sina butiker och skrika till sina kunder att ni är idioter. När konsumenterna i Europa började välja bort svenska skogsbaserade produkter i butikerna fick de svenska okunniga och navelskådande skogsägarna panik och började förstå att slutkunderna till våra skogsprodukter inte var de svenska skogsbolagen som köpte virket eller den Svenska Riksdagen utan alla människor(kunder) av kött och blod ute i Europa och den stora vida världen. Efter att polletten till sist fallit ned i trånga skallar har det sedan dess krävts certifiering för att skogsägarna ska få sälja virke för export.

M i Västerbotten behöver ställa sig frågan, vilka är slutkunderna till våra svenska exportprodukter? Är det navelskådande svenska väljare eller Europas alla konsumenter av våra produkter? Är det begåvat att göra som i exemplet ovan att en butiksägare kallar sina kunder för ”idioter”?

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. Basic Rules

  Om EU ska kunna vara en organisation med legitimitet hos den europeiska befolkningen, måste det reformeras hårt. Ukrainas kommande kollaps gör detta möjligt, men det vill man inte ta in ännu, på s.k. elitnivå, då deras makt försvinner.
  Europas framtid ser dyster ut med det oärliga och mest inkompetenta ledaskap på årtionden.
  Europa kan byggas upp på självständighet, geografiska och kulturella gemenskaper, utan autoritära ambitioner.

  Norden
  Central- och Östeuropa
  Västra Europa
  Södra Europa

  Vi gör oss fria från att behandlas som vasaller till USA, och upprättar goda förbindelser inte minst med Ryssland, Kina och även andra ekonomiskt starka regioner(BRICS) tex. som kanske vill göra business i framtiden, men det beror på oss !
  Bort med den unkna geografiska expansionen och de nykoloniala tankesättet med andra ord !

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Den europeiska befolknings väljare väljer sina egna länders riksdagar och det europeiska parlamentet så alla rimliga påverkansmöjligheter finns. Inga förståndiga människor vill tillbaka till 1930-talets sönderfallande Europa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.