Farligt när staten vill avlyssna fler och mer

Avlyssning och faran med en stat som vill avlyssning fler och mer är ämnet för min lördagskrönika den här veckan:

’Farligt när staten vill avlyssna fler och mer

"Varför spärrar ni förstädernas gator?
Den ni väntar passerar inte förstäderna."
Werner Aspenström, (ur Snölegend, 1949)

Det är något suspekt med ett land där fixeringen vid och tilltron till staten, är så stark att små reformer inom stabila försäkrings- och bidragssystem utlöser en bitvis hysterisk debatt, medan en omfattande inskränkning av den personliga integriteten genom vidsträckt, statlig avlyssning av kommunicerande medborgare noteras med liknöjd acceptans.
Om regeringen får som den vill och riksdagen om ett par veckor röstar som det finns anledning att befara kommer vi snart inte att kunna ringa ett samtal, skriva ett mejl eller skicka ett sms över Sveriges gränser utan att staten kan avlyssna innehållet.

Den vill, via försvarets radioanstalt FRA, ge sig själv tillgång till all sådan kommunikation, oavsett bakgrund och inblandade, och utan hänsyn till den personliga integriteten.
Var är den folkliga upprördheten, var är protesterna och demonstrationerna, var är de breda uppropen, var är mediernas ivriga och indignerade granskning? Det är häpnadsväckande tyst. Och det avslöjar att något håller på att gå snett i den svenska politiska debatten.

Avlyssningsförslagets anhängare framhåller att det bara handlar om ett tekniskt system som automatiskt söker efter vissa kodord förknippade med terrorism och hot mot landets säkerhet, ingenting annat, inga DDR-hörlurar.
Men alldeles bortsett från att avlyssningen endast skulle göra marginell nytta i kampen mot terrorismen – vilket är en tung, omedelbar invändning i sig – så är det är just den typen av principlös formalism som kan få de flesta bakåtsträvande statliga ingrepp att låta som en oproblematisk skänk från ovan.
För i själva verket innebär förslaget att en omfattande och principiellt omvälvande avlyssningsapparat dras igång som i förlängningen, i fel händer, vid missbruk eller missgrepp, är ett steg i riktning mot det fruktade storebrorssamhället.

Vissa former av övervakning kommer alltid att behövas om vi vill skydda oss mot brott och terrorism. Arbetsmetoder och tillvägagångssätt måste ständigt utvecklas för att demokratins och rättsstatens fiender ska kunna bekämpas effektivt på både kort och lång sikt. Demokratier får inte vara naiva inför den nya tidens terrorhot.

Men den avgörande frågan är inte om övervakning ska få ske överhuvudtaget, utan var gränsen dras mellan acceptabla och oacceptabla metoder. När övergår en insats till att i sig själv bli en kränkning av oskyldigas rättigheter?

För det yttersta syftet måste ju fortsatt vara att värna demokratin, rättsstaten och medborgarnas frihet. Om demokratier börjar tappa tron på sin förmåga att med bevarade grundprinciper stå emot angrepp mot det öppna, liberala samhället, då är vi illa ute.
Och där börjar problemen med det liggande FRA-förslaget. Det slår indirekt fast att principen om den enskildes rätt till personlig integritet och privatsfär ska prioriteras ned kraftigt till förmån för andra ambitioner. Det är ett i raden av exempel på hur gränserna förskjuts – åt fel håll.

De politiker som gör tummen upp för det liggande lagförslaget vädjar till oss alla att lita på staten, att inte vara så misstänksamma och att inte vara så känsliga. Bara de som har något att dölja – terroristerna – kommer att få problem, lyder det underförstådda argumentet. I övrigt kommer ingenting någonsin att gå snett eller kunna utnyttjas för andra syften än de avsedda, får vi oss försäkrat.
När man lyssnar till en del förklaringar av hur omringat systemet är av begränsningar och säkerhetsspärrar undrar man nästan vad det i så fall ska kunna nyttja till? Alla laglydiga, försöker de få oss att förstå, kan lugnt blotta sin privata kommunikation för avlyssningsapparaturen, trygga i förvisningen om att staten lovat att inte använda eller sprida uppgifter vidare.

Det är något obehagligt redan med en lagstiftning som kräver att man ska lita fullständigt på systemets pålitlighet och godhet, samtidigt som den vädjar till en odefinierad rädsla för yttre hot. Men, och framför allt, även om systemet skulle fungera har farliga gränser passerats när den typen av avlyssning får grönt ljus av lagstiftarna.

När blev engagemanget för den personliga integriteten så svagt att en bred opinion sluter upp bakom politisk övervakningsvurm? Har någonstans på vägen känslan för den enskilda medborgarens stolthet och värdighet luddats till av att så många indignerade utspel i debatten, och så mycket av mediernas journalistisk, sitter fast i en världsbild där det mesta kretsar kring vad det offentliga kan kräva eller kan avkrävas, kring kompensationstänkande och åtgärdstänkande?
Det mesta definieras och tolkas i vädjande relation till staten. Har sådana debatter, viktiga i och för sig, dövat den kritiska misstänksamheten och blivit så dominerande att vi inte längre känner igen en reaktionär lagstiftning ens när den återkommer upptinad och kladdig efter ett år i parlamentets frysbox?
Här har något gått snett. Överheten, undersåtligheten, följsamheten har, för att låna en formulering från Herbert Tingsten, blivit en smutsgrå dimma, i vilken samvetena kommer bort.’

10 kommentarer

 1. Arvin Johansson Arbab

  Jag håller med om att det är oerhört läskigt då staten växer sig så stor så att den till slut vill övervaka allt vi gör, och ännu läskigare att detta tillåts, Oscar Swartz skrev också lite om FRA (Länk: http://swartz.typepad.com/texplorer/2008/05/perelli-och-fra-lagen-s%C3%A5-h%C3%A4nger-de-ihop.html)
  Tyvär är det så att vi är trygghetsnarkomaner, och får inte nog förrens trygghetsbubblan spräcks och vi tvingas se vilka konsekvenser den ”säkerheten” som vi knarkat har gett oss.

 2. Jonas Svalin

  Det är dags att vi står på oss, det här får inte fortgå. Stoppa övervakningssamhället.

 3. FB

  Ok anta att denna sökapparat kan identifiera ”terrorister med 99% säkerhet (vilket antagligen ligger mycket lägre i praktiken) då får man fram en träff på var hundrade person.
  Anta sedan att det finns en terrorist på 100 000 invånare vilket leder till att för varje terrorist som sökapparaten identifierar så så märks ytterliggare 999 personer för ytterligare granskning av någon slags tjänsteman.

  Helt plötsligt så låter inte 99% lika bra längre.

 4. Christian Engström (pp)

  De folkliga protesterna är det inget fel på. Hela bloggosfären formligen kokar av engagerade och välinformerade inlägg. Titta på http://bloggar.se/om/fra

  Mysteriet är att gammelmedia är fullständigt tysta på ett direkt uppseendeväckande sätt. Trots att FRA-lagen innebär att källskyddet avskaffas helt i praktiken. Hur ska man kunna kontakta en journalist anonymt när alla mejl och alla telefonsamtal övervakas av staten?

  Läs till exempel Rick Falkvinges blogginlägg idag på http://rickfalkvinge.se/2008/06/03/har-gammelmedia-blivit-senildementmedia/

 5. bubbeltrubbel

  Hur ska jag veta att nån av mina vänner inte är terrorister, eller klassas som terrorister av denna apparat? Hur kan jag då skydda mig ifrån att bli misstänkt eller rent av skyldig? Och hur ska jag kunna beskydda mina vänner från att undgå samma misstankar?

  FRA är helt jvla sinnesjukt!

 6. Rikard

  Fyra nej-röster från några i alianspartierna är det som krävs för att stoppa den här lagen.

  Så den korrekta frågan är väl huruvida det finns fyra personer med tillräcklig ryggrad att rösta enligt sin övertygelse bland de borgerliga partierna. Fyra (4) röster.

  Det lär ju finnas fler än fyra som säger sig värna om demokrati, integritet och rättssäkerhet. Men har åtminstone fyra av dem mod att gå emot Partiet? Tveksamt.

 7. Anders W

  … ÄR SKANDAL! Det är inte säkert att man hittar en endaste terrorist med hjälp av denna övervakning, den kränker däremot allas rätt till ett privatliv. Terrorister använder kryptering, anonymeringtjänster, andras uppkopplingar, anonyma telefonkort, koder osv… Det går inte att se vilken väg din internet trafik tänker ta eller hur dina telefon samtal kopplas, idag går dom flesta ut över sveriges gräns. Alla dina samtal, alla dina mail och chattkonversationer samt vilka sidor du besöker kommer med stor sannolikhet kontrolleras av FRA.
  Har alla glömt KGB, STATSI eller IB-affären? Övervakning har missbrukats och kommer att missbrukas. Ingen kan garantera att inte övervakningen kommer att användas på ett sätt som idag eller efter att lagen är antagen är olagligt. ÖVERVAKNINGEN STRIDER MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER! Skriv till riksdagsledamöterna, tala med dina grannar, dina kamrater SKAPA OPINION! Det finns bara en sak politiker bryr sig om, och det är opinionstryck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.