En utveckling att oroas över

Det blir sannolikt ingen folkomröstning i Grekland (om det förslaget skrev jag i går). Efter en dramatisk dag men många spekulationer kom i dag beskedet att premiärminister Papandreou backar och istället eftersträvar en uppgörelse med oppositionen. Mycket är oklart fortfarande, och fler vändningar kan komma, men övriga EU – och som det verkar många i Grekland – drar en suck av lättnad över att det inte ser ut att bli någon omröstning.

Men det är en lättnad med en baksida. Jag tror att grekerna hade röstat ett tydligt ja och gett processen ett demokratiskt mandat som den nu inte får. Det spekulerades igår till och med om en grekisk nödregering bestående av teknokrater istället för politiker. Det vore en utveckling att verkligen frukta. I rädsla för medborgarnas omdöme, och i en anda av att när det blir kris måste politiker ut och experter in, bygger man inte ett värdigt, demokratiskt robust Europa.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.