Partier som undergräver sin egen trovärdighet

I dag röstar riksdagen om EU:s uppmärksammade datalagringsdirektiv. En majoritet borde rösta nej till den integritetskränkande massövervakning som direktivet innebär. Sverige borde ta böterna, satsa hårt på att skapa en motopinion inom EU, hålla brandtal hela tiden, snacka om det med alla stora medier i de största medlemsländerna och sätta press på övriga regeringar i unionen.

Den pressen skulle snabbt bli större än de flesta anar. Integritetsopinionen finns på många håll; samma insikt om att vi steg för steg rör oss mot ett oacceptabelt övervakningssamhälle och att det är dags att dra en gräns, säga ifrån. Sverige skulle kunna bli pådrivande för en rörelse för återupprättad integritet inom EU, som inom ett par år kunde ha utsikter att tvinga fram ett tillbakadragande av direktivet.
Man måste våga vända dynamiken i frågor där det håller på att gå åt fanders. Datalagringsdirektivet är fråga, där många borde känna sig kallade.

Men det kommer inte att ske. Allt talar för att en stor majoritet bestående av allianspartiernas och socialdemokraternas ledamöter kommer att rösta ja, med bara ett fåtal, om ens någon, avvikare, trots att samtliga deras ungdomsförbund kräver att partierna ska rösta nej. Det är ett sorgligt uttryck för hur riksdagen förvandlas till ett passivt knapptryckarkompani.

Datalagringsdirektivet blir ett i raden av integritetsnederlag som skapar cynism och likgiltighet inför partier som utgångspunkt för politiskt arbete och som idébärare i en folkrörelsestrukturerad demokrati. Den cynismen uppstår i just de grupper, den typ av engagerade, samhällsintresserade människor, som länge hört till de olika partiernas viktigaste rekryteringsbas.

Så även om integritetsfrågorna inte väcker jätteengagemang i samhället – och inte stjälper partier i nästa val – så underminerar den sjaskiga hanteringen av dem, den nästan totala frånvaron av avvikande röster inom partier där det finns starka opinioner mot förslagen, partiernas långsiktiga ställning. Ledamöter som oroas av massövervakning och ett partiväsen i trovärdighetskris, borde rösta nej i dag. 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.