Inte den om vampyrjägaren alltså

Abraham Lincoln, och andra nörderier, är ämnet för den här lite mer lättsamma betraktelsen på måndagens ledarsida, som avslutas med tips på bra Lincoln-biografier för dem som vill förberedda sig väl inför den nya Steven Spielberg-filmen om Lincoln.

————————————-

Inte den om vampyrjägaren alltså

Jag håller på nördarna. Jag kan inte minnas mig ha känt en enda människa närmare som inte varit nörd på något område. Om vänskap och samtal skrapar lite på ytan dyker de upp, alla dessa helt oväntade och udda specialintressen.

Någon som vet allt om vietnamesisk kaffekultur.
Någon som kan föreläsa i timmar om cricket.
Någon som har full koll på kanadagässens avföring.
Någon som verkar kunna citera Anna Maria Lenngrens samlade verk utantill.
Någon som i detalj minns motorljuden från sin barndoms bilar.
Någon som vet vad ett adverbial eller ett kausativt verb är för något och retar sig på att ingen av oss andra längre har en aning.
Någon som sökt bearbeta fobi för fladdermöss genom att läsa allt som finns att veta om dem.

När det lyser i decemberfönstren där ute under julkvällarna– nördar lite överallt, som pysslar med sitt. Ett litet stycke oreglerad frihet för egenheter. Och förr eller senare kommer varje nörds 15 minuter i rampljuset som expert.

Under åren inför premiären av Sagan om ringen-filmerna var jag – med bara vaga egna minnen från romanerna – tack vare en förväntansfull och påläst bekant, välinformerad om alla trailers och allt senaste nytt från Peter Jacksons värld. Det var givande. Jag tror det fanns två grupper av biobesökare som hade allra störst behållning av de filmerna: de med djupa förkunskaper om böckerna, och dem nästan helt utan förkunskaper. Nördarna och de bekymmerslösa, de som visste mest och därför hade full koll från början, och de som visste minst och inte hade något behov alls av att ha koll, kunde slappna av bäst.

Nu är en film på gång, där jag har chansen att bjuda tillbaka.
Steven Spielbergs stora film om Abraham Lincoln – alltså inte att förväxla med den om vampyrjägaren Lincoln – har äntligen haft premiär i USA, med manus av Tony Kushner (”Änglar i Amerika”) och med Daniel Day-Lewis i huvudrollen.

Lita på att det även i Sverige kommer att skrivas en del på nytt nästa år kring politikern om vilken Walt Whitman en gång så att han hade ett ansikte ”så förfärligt fult att det blir vackert”, och om vilken Herbert Tingsten en gång skrev att han i sin gripande ”sammansmältning av ett inre liv, inriktat på uppoffring och förbättring, och väldiga yttre, politiska prestationer i en värdshistorisk ställning. (…) bekräftar möjligheten att förena godhet och framgång.” (Ur essän ”Ett ideal –Abraham Lincoln”, 1966)

För oss Lincoln-nördar är nu vårt alldeles eget Sagan om ringen-ögonblick nära. (Kan man beställa en Spielberg om Staaff eller Branting också?)

Här är mina tips på bra Lincoln-biografier från senare år för den som vill komma välförberedd till biosalongen.

* Doris Kearn Goodwins ”Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln” från 2008 ligger delvis till grund för Spielbergs film, koncentrerar sig på tiden från Lincolns presidentkandidatur och framåt. Mycket skickligt berättad.

* David Herbert Donalds ”Lincoln” från 1995 är en av de mest gedigna Lincolnbiografierna, resonerande och nykter, allt man behöver veta på dryga 600 sidor.

* David Von Drehles nya ”Rise to Greatness: Abraham Lincoln and America’s Most Perilous Year” koncentrerar sig på det avgörande året 1862, men ger en fyllig bild av politikern och människan Lincoln.

* Allen Guelzos ”Abraham Lincoln: Redeemer President”, 1999, sätter in Lincolns agerande och tänkande i en idéhistorisk och intellektuell kontext på ett vitalt, nyanserat sätt.

* Michael Burlingames ”Abraham Lincoln: A Life”, i två mäktiga volymer från 2008, är en av de mest detaljerade genomgångarna av Lincolns liv. Mättande, med ett enormt källmaterial.

* Richard Carwardines ”Lincoln: A Life of Purpose and Power” från 2003 för givande resonemang kring Lincolns skiftande förhållande till religionen och kyrkorna.

* "Abraham Lincoln: Great American Historians on Our Sixteenth President”, från 2009, är en samling av texter av, byggda på intervjuer med, olika historiker.

* Ronald C. Whites ”A. Lincoln: A Biography” från 2009 är en mycket läsvänlig och sympatiskt skriven biografi, som ägnar extra utrymme åt analyser av Lincolns språk och retorik.

* James M. McPhersons ”Tried by War: Abraham Lincoln as Commander in Chief” från 2008, redogör pedagogiskt skickligt för Lincoln som överbefällhavare och militär strateg.

* Jörg Nadler gav 2009 ut en utmärkt Lincolnbiografi på tyska: ”Amerikas großer Präsident”. Den är heltäckande, med en del intressant material från Carl Schurz, politisk emigrant från Tyskland som i USA blev militär, politiker, diplomat och skribent, och som hade kontakt med Lincoln.

* Staffan Ekendahls ”Abraham Lincoln. Hans liv och tid”, från förra året är en rejäl och påläst genomgång för den som vill ha en bra introduktion till Lincoln på svenska.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.