Norrland och EU

Nog vore det trist om Norrland skulle företrädas i EU av en person på Junilistan som tycker att EU ska upphöra att existera och befinner sig till vänster om socialdemokraterna och i yngre dagar lär ha tillhört bokstavsvänstern, som hade som kännetecken att föröka sig genom delning. En annan norrlandsboende kandidat skulle enligt media vara en SD:are från Jämtland med liknande agenda, att EU ska upphöra och förmodligen, enligt SD:s politik, tycker att Europa ska uppdelas i stamfolk vederbörligt etniskt rensade. Bevara Sverige svenskt, bevara Tyskland tyskt o s v. (Så framstår SD:s politik fast man inte använder just de termerna). I varje fall tycker dessa två kandidater att Sverige inte ska vara med i EU och då måste de väl konsekvensenligt tycka att andra länder också ska lämna EU. Märkligt att vilja sitta i en förenings styrande organ med åsikten att föreningen ska upphöra. Påminner om den där hästen från Troja.

EU-valet är nu ett val där man kan personkryssa så det är en smula märkligt att Västerbottensradion vinklar som man gör. Maria Kristoffersson i Vilhelmina som står på centerns EU-lista har reagerat och pekat på just detta. En annan aspekt på det hela är om man sitter i EU-parlamentet som representant för Sverige eller för en region i Sverige. Norrland är heller inget enhetligt område. Vi har ett antal städer 40 000 – 120 000 invånare och resten har väl mindre än en person per kvadratkilometer, alltså gles glesbygd. Under de omständigheterna företräds Norrlands glesbygder säkert lika väl av en person från t ex Dalarnas eller Värmlands glesbygder som om kandidaten kommer från ett tillväxtområde på 120 000 invånare, Umeå, som har ambitioner att suga ut kvarvarande folkspillror från glesbygdskommunerna.

Personligen tänker jag rösta på en person som har andra visioner om Europas framtid än att gå tillbaka till splittringen från, säg 1919 – 1940, som orsakade två st världskrig. De notoriska bakåtsträvare och nej-sägare som sägs vara de enda på valbar plats i Norrland kommer inte att få min röst. Jag kommer också att kryssa, om nödvändigt, för att det ska kännas rätt för mig som glesbygdsboende. Public Service utpekande av den ’enda valbara kandidaten’ har alltså ingen inverkan på mig. Jag har lust att säga något om Public Service i Norr- och Västerbotten men jag kanske har missuppfattat saken?

5 kommentarer

  1. Marks Nyman

    Junilistan är inte ett ”ja till allt” eller ”nej till allt” parti i EU-sammanhang.

    Junilistan är tvärpolitisk och samlar Sveriges konstruktiva EU-kritiker. Junilistan anser att EU ska arbeta med gränsöverskridande miljöfrågor och vill att EU ska främja handel och fri rörlighet mellan Europas länder. Junilistan är ledande i kampen mot fusk och bedrägerier i EU-systemet och vill halvera EU-avgiften.

    En halverad EU-avgift skulle innebära att Umeå kommuns invånare betalar 183 miljoner mindre per år till EU. För dessa pengar kan man anställa 555 personer inom t ex skola eller äldreomsorg, eller sänka kommunalskatten med 97 öre.

    Kanske gör pengarna större nytta på hemmaplan än att gå till EU:s jordbrukspolitik eller till regionala projekt med tveksamt mervärde?

    Socialdemokraterna och de borgerliga partierna säger inte nej till en höjd medlemsavgift (om man granskar hur de röstar i Bryssel/Strasbourg), hyllar euron och säger ja till Lissabonfördraget (som ytterligare stärker EU:s makt). Därmed behövs konstruktiva kritiker i EU-parlamentet.

  2. Håkan Rombe

    Trevligt att du läser bloggen. Junilistan säger sig vara EU-kritisk och om man med det menar att man ska förhålla sig kritisk till olika saker inom EU är väl alla partier EU-kritiska. Det enorma jordbruksstödet vill alla svenska partier minska, pingpongresandet för EU-parlamentet har en folkpartist motionerat för att få bort mm. Det som slår mig dessa dagar är Junilistans motstånd mot den gemensamma utrikespolitiken. Utan ett EU med muskler skulle vi snart få uppleva Rysslands imperialistiska strävanden inte bara i Georgien och Ukraina utan i alla Rysslands randstater och i Sverige. Ryssland följer här bara en gammal tradition från tsartiden där en tsars främsta uppgift var att breda ut sig på bekostnad av andra och lägga sig i grannstaternas inre angelägenheter. Wibes och Junilistans motstånd mot en gemensam EU-utrikespolitik känns livsfarlig. Vad jag förstår vill Junilistan ha ett EU mer som en ideell förening utan överstatlighet och då är vi snart tillbaka i forna tiders fragmenterade Europa.Enade vi stå söndrade vi falla.

  3. Markus Nyman

    Men hur skulle en gemensam EU-utrikespolitik se ut? EU kunde ju inte agera snabbt, effektivt och samlat i Georgienkonflikten. Detta eftersom det finns olika intressen och historiska erfarenheter i länderna. Hur skulle ett gemensamt EU-agerande i Irak ha sett ut? Skulle Sverige ha stött kriget?

    Vi kan hamna i ett läge då en i princip enad svensk riksdag, som har folkets stöd, ska kompromissa om utrikespolitiska ståndpunkter som varken riksdag eller folk gillar. Är det rimligt? Och om vi ska tala med ”en röst” i utrikespolitiska sammanhang (som Lissabonfördraget föreskriver) kommer Tysklands eller Frankrikes röst då att höras? Hur väl kommer Sveriges röst att höras?

  4. Håkan Rombe

    Det som är bra med en enad utrikespolitik från EU:s sida är att en halv miljard europeer har större muskler än ett lilleputtland på 9 milj inv. 25 st olikt utformade ståndpunkter är lättare att ignorera än om dessa 25 länder uppträder enat. Sedan får man ta det ena med det andra. Storbritannien och Frankrike med sitt koloniala förflutna är väl de länder som förlorar mest på en gemensam utrikespolitik. Och vem bryr sig om vad t ex Texas eller Palins Alaska skulle tycka i en utrikespolitisk fråga, förutsatt att USA vore lika fragmenterat som Euruopa var före 1951?

  5. Markus Nyman

    Jo, en halv miljard har naturligtvis större muskler än ett land med nio miljoner invånare. Men vad kommer musklerna att användas till? Vill de nio miljoner invånarna i Sverige samma sak som britter, polacker eller fransmän? Hur hade EU-musklerna använts vid Irakkriget om EU agerat gemensamt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.