Aha-upplevelse om krigsrapporteringen

Här har vi under den pågående konflikten Israel-Hamas dagligen fått se en norsk läkare tala om folkmord och massakrer mot civila från Israels sida. Bilderna talar för sig själva och det är fruktansvärda scener vi ser. Att Hamas placerar sina utskjutningsramper för raketerna, som i månader droppat ned bland civila i Israels tätbebyggda områden, har vi t o m sett i TV:s nyhetsutsändningar. Därom råder inget tvivel, Hamas offrar sina egna barn för sina krigiska syften. Ska man peka finger ska man alltså peka åt två håll. Göran Rosenberg har skrivit en mycket belysande artikel i DN om de båda parternas ansvar. Israel har varit hänsynslöst i sin ockupations- och bosättningspolitik i årtionden och det har lett till att extremister bland palestinierna fått vind i seglen. Det förklarar men det försvarar inte de ambitioner Hamas, Hizbollah och Iran har att utrota israelerna och den israeliska staten.

Så till min aha-upplevelse. Jag har funderat över hur en norsk läkare dag efter dag i TV får peka ut Israel som enda ansvarig för blodbadet i våra media. Svaret har jag hittat i DN. Läkaren i fråga är en revolutionär kommunist som t o m stöder 11. septemberattacken mot New York och Washington som krävde uppåt 3000 oskyldiga människors liv. Det är alltså en synnerligen blodtörstig läkare som yttrar sig och blod är OK om det är ’rätt’ blod som flyter. Naturligtvis stöder den här läkaren även Irans islamistiska ledarskap och Hizbollah enligt DN-skribenten.

Nu vet vi ju att det är så här. Vänsterextremister gillar andra extremister, närapå oavsett sort, ett slags kongenialt brödraskap. En känd melodi för gammeldansens vänner är ’drömmen om Elin’. Troligtvis finns även en annan drömmelodi ’drömmen om Lenin’. Vänsterextremisterna(kommunister och övrig bokstavsvänster) är ju extremt religionsförnekande och sekulära och Hamas och Hizbollah bekänner sig till en fundamentalistisk form av islam med bl a förtryck av den halva av folkmängden som består av kvinnor på agendan. Det är då svårt för en normal människa att förstå hur de här disparata grupperingarna kan falla varandra om halsen som de gör.

Det gemensamma hatet mot USA och Israel är kanske så genomgripande att vilka halsbrytande allianser som helst kan uppstå. Lika bra det. Med så förvirrat beteende kan de inte vara särskilt lockande för vanligt folk.

3 kommentarer

  1. Henry Cruz

    Min absoluta övertygelse är att vare sig Karl Marx vänsterextremister eller Stalin/Lenin är roten eller inte ens är involverade på något sätt i konflikthärden mellanöstern.Den konfliktribban lades BETYDLIGT tidigare än så. Alla efterefekter efter 1948 är nutidhistoria men knappast går att återkoppla till konfliktens grundplan.

  2. elle

    Jag tycker att du skulle ha lite mer empati till de läkare som står i blod och försöker rädda 100-tals med civila offer, små barn, kvinnor mfl. Det skulle vara en ännu värre värld att leva i om vi alla satt i någon glömd håla och bara kritiserade folk med enda anledningen att man läst en artikel i en kvällstidning. Skrämmande om du frågar mig..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.