Skolan får mer än vad man betalar för

Lärarnas och skolledarnas löner har sedan 1960-talet åkt hissen rakt nedåt i löneligan. Expressen anklagar i dagens ledare lärarna och skolledarna för att Sverige tappar i kunskapsjämförelser och att många går ut gymnasiet utan fullständiga betyg. Det är sedan länge ett känt faktum att skolkarriären inte längre är särskilt lockande för våra begåvningar. De lärarlöner som betalas idag ligger i absoluta Europabotten. Lärarlönerna på gymnasiet i t ex Umeå ligger långt under vad en renhållningsarbetare tjänar i Stockholm. Till och med rektorslönerna i Umeå har svårt att matcha den stockholmske renhållningsarbetarens. Skolans personal uträttar trots allt underverk med tanke på omständigheterna. Jag sticker fram hakan och säger att skattebetalarna får mer än vad man betalar för. Det är emellertid farligt att i längden förlita sig på idealister i stället för att betala anständiga löner.

Vill vi ha en bra skola måste vi satsa på duktig och kompetent personal vilket innebär större lönespännvidd och topplöner som är minst 50 % högre än idag. Det behövs om vi ska locka begåvningarna till skolan och återta vår plats i europatoppen på skolans område. De s k lärarsatsningar som gjorts på lärarområdet har inte resulterat i någonting annat än vinddraget av ett stort slag i luften. Håller med skolministern Jan Björklund som inser att en satsning på lärarlöner som återupprättar lärarnas och skolledarnas status klarar inte kommunerna av. Lärare och rektorer bör återfå staten som arbetsgivare. Man får vad man betalar för. Numera.

2 kommentarer

  1. Andreas

    men man måste börja i rätt ände, dvs lärarutbildningen. Det enda rätta vore att strypa intaget ordentligt, för det är inflation inom många ämneskategorier, förutom yrkeslärare då. För det andra måste kvaliten på lärarutbildningen höjas. Genomförs dessa två åtgärder så tror jag att högre lärarlöner inte vore en utopi längre

  2. lillöringen

    Lärarna i storuman, framförallt de på högstadiet(Röbroskolan) har rätt lön! en renhållningsarbetare i stockholm uträttar betydligt mer än vad de lärarna gör!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.