Prinsessan Madeleine och grundlagen

Regeringen blixinkallades i veckan till en extra konselj för att hantera ett viktigt grundlagsärende. En prinsessa vid namn Madeleine begärde tillstånd att gifta sig med en ofrälse person. (Ofrälse betydde förr i tiden ungefär "lägre stående människa"). Efter att ha lagt sina pannor i djupa veck och efter ivrigt studerande av grundlagen kunde regeringen så fatta ett beslut i denna viktiga fråga. Det underlättade förstås att flickans far, kungen, grundlagsenligt hade gett sitt nådiga tillstånd.

Jag och många andra brukar med rätta kritisera sedvänjan i vissa muslimska länder att föräldrarna och klanen lägger sig i vem deras dotter/son ska gifta sig med. Som svensk sitter man egentligen då i glashus med tanke på vår medeltida sedvänja att hålla oss med ärftlig monarki och med därtill hörande bisarra avelsregler. Den tilltänkte ofrälse mannen lär jobba på advokatbyrå och kan till sin advokattitel nu snart lägga titeln "hertig" över något stackars svenskt landskap, "Hertig, advokaten NN har ordet" kanske domaren säger.

Monarki är ett brott mot FN-stadgans text om de mänskliga fri- och rättigheterna. En stat, Sverige, lägger sig i vad vissa oskyldiga människor ska bli redan från födseln. Kungahusets medlemmar ägs av det svenska folket som vilken statlig egendom som helst, t ex krigsflygplan eller polishundar. Har folk inga spärrar??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.