Finanspakten i EU i hamn

Det ser ut som om alla EU-staterna utom Storbritannien och Tjeckien skriver under finanspakten som innebär att EU-staterna förbinder sig att ha balans i statens finanser och att riskera böter om man bryter mot reglerna. Sverige har regler för statsbudgeten som hindrar en utgiftsökningskarusell i riksdagen så för oss innebär det nya knappast några problem. Om finanspakten funnits inom Euroområdet redan från början hade vi inte haft något Greklandsproblem

Ungerns parament har nyligen röstat igenom finanspaktsförslaget med 304 ja och 42 nej. Nejrösterna står det högerextrema pilkorsarpartiet Jobbiks för vilket är ganska typiskt. I de olika medlemsstaterna är det extremvänstern och extremhögern som röstar emot allt vad europasolidaritet heter. Så även i Sverige. Socialdemokraterna under den nye partiledaren Stefan Löfven röstar ja till pakten vilket ger en solid majoritet i riksdagen. Sverigedemokraterna SD röstar ryggmärgsreflexmässigt nej till allt vad EU heter och naturligtvis nej till finanspakten. Nej röstar även motpolen till SD på vänsterytterkanten. Kan inte vara kul att hamna i det sällskapet titt som tätt i internationella och europeiska frågor.

Socialdemokraterna under Stefan Löfven bekänner sig i fråga efter fråga till jobblinjen. Han om någon vet att vår exportindustri mår väl av att det finns många länder med ordnad ekonomi som köper. Finanspakten gynnar näringslivsklimatet i Europa vilket naturligtvis gynnar vårt eget näringsliv som är extremt beroende av export till Europa som är detsamma som EU. Pengarna till välfärden kommer ju inte fram ur en pipeline under kommunalhuset utan kommer från det arbetade folket i näringsliv och offentlig verksamhet. Det är alltså inte särskilt altruistiskt av Sverige att säga ja till finanspakten. Det är på gränsen till egoistiskt.

Jag tycker det är ganska osammanhängande att förespråka ett svenskt utanförskap i Europa, propagera för en radikal sänkning av arbetstiden till 30 timmars arbetsvecka och vägra inse att en ständigt ökande medelålder hos befolkningen kan innebära att många människor får arbeta efter nuvarande pensionsålder 65 år om de vill ha en bättre pension än vad nuvarande regler medger. Välstånd kommer av arbete, arbetslust är ingen sjukdom. Offentliga sektorn får sina pengar från det  arbetande folkets skatter på inkomst och konsumtion

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Britt-Marie Lövgren

    Tack för en bra blogg om situationen inom EU när det gäller Finanspakten. Det är verkligen ett område som förtjänar mer belysning.

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Nog är det bra att man har balans i Statens finanser och ser till att inte leva över sina tillgångar! Men samtidigt tror inte jag på en politik som ökar arbetslöshet, ökar klyftorna och fattigdomen bland folket. Det skapar ilska och frustration, och det är aldrig bra när detta börjar sprida sig bland folket! På tv kan man kväll efter kväll ta del av grekisk ilska och frustration, och frågan är ju hur det landet ska ta sig upp på fötter igen, när man inte ska kunna tänka på utgifter för Grekernas behov, hur ska de vanliga Grekerna klara sig?? Och jag är ganska säker att det finns Greker som inte berörs särskilt av dessa besparingar……….
    Hur det känns att hamna i sällskap med SD bör väl du som Folkpartist kunna svara på! SD röstar ju i 91,7 % av fallen med Regeringen, där FP ingår!

  3. Mr Cool

    Nja Marianne, du antyder att det bara är de välsituerade i Grekland som skott sig och att nu stundar en ”folklig revolt” i gammal kommunistisk anda. Sanningen är nog den att HELA Grekiska folket gynnats av den slappa strukturen. Om du varit i Grekland så har du säkert sett alla helt vanliga hus med armeringsjärnen stickande upp som antenner på taket. Det innebär att huset inte är färdigbyggt och därmed lägre eller ingen skatt för fastigheten. Detta är bara ett exempel.

    Du antyder att klassklyftor i Sverige skulle få liknande konsekvenser som upploppen i Grekland och jag förstår ditt drömscenario där en upphetsad pöbel bryter sig in i villorna i Djursholm och stjäl det dom tycker sig behöva. Men betänkt att en upplevd konfiskatorisk beskattning snabbt skulle få arbete såväl som kapital att flytta sig utomlands. Betänk också att SD har fler sympatisörer än V i de flesta opinionsundersökningarna och att även de representerar ”folkets vilja” vad man än tycker om det.

  4. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Mr Cool, vad är det jag ”antyder” säger du, och vad är det du vet om mej och mina ”drömscenarion” som ingen som känner mig vet??!!
    Döm inte mig efter dig själv, och ta och kolla upp de senaste oponionsundersökningarna!
    Klart är ju att vi ska recpektera folkets vilja även när de röstar på SD, vi måste fråga oss varför de gör det, och jag är helt säker på att Sjöstedt kommer att ta debatterna med SD! Jag tycker att det är löjligt att ignorera SD, och försöka stänga dem ute! Man avslöjar dem inte på det viset!

    Folket i grekland lider i dag, och någon ljusning för dem verkar inte vara i sikte än inom en snar framtid, än hur gott de levat tidigare! Och mitt i detta finns det de som inte behöver ”betala” lika mycket, det är klart att människorna blir ”rasande” Det är varken bra för Grekland eller Europa! Fattigdom och arbetslöshet sprids i hela Europa i dag, man ska spara sig ur krisen, jag tror mer på att investera sig ur den, det som nu händer är bara att ilska, frustration och främmlingsfientlighet sprider sig!

    Vad det gäller Sverige så börjar nog folket så sakteliga att ”vakna” även här, men jag tror arbetarklassen om mycket mer, än att de skulle ”löpa amok” på Djursholm!

  5. Mr Cool

    Marianne, det är helt fantastiskt för nu har jag ringt till min gamle vän Cale i Aten och sagt att en svensk socialist sitter inne med lösningen på Greklands ekonomiska problem. Men när jag sa att lösningen var INVESTERINGAR så undrade han varifrån pengarna till det skulle komma och från sin tid i Sverige mindes han ett TV-program som hette Skuldfällan eller något sådant. Han undrade om man då ordinerade dessa att handla mer på kortet…..

    Visst sätter investeringar/konsumtion fart på en del hjul men då Alliansen föreslår skattesänkningar i samma syfte så gör ni tummen ned. Däremot ser ni nattöppna bibliotek i offentliga sektorn som nyckeln eller höjda bidrag till de som inte arbetar. Problemet är att de som arbetar har börjat ruttna på den politiken och röstar blått. Att låta socialister hantera ekonomi är som att låta en katt vakta en öppen sardinburk. Ni skulle kunna spendera en tiodubblad skatteintäkt utan att blinka.

  6. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Genom att ”bara spara”, dvs kraftigt försämmra levnadsvillkoren för den arbetande skaran, vanligt folk och ta ifrån dem deras köpkraft blir ingenting någonsin bättre! Utom då möjligen en liten klick giriga människor, hör din vän till dem?
    Alla förstår att i en ansträngd ekonomi kan man inte sprida pengar runt om sig hur som helst, man måste noga prioritera. Den variant jag tror minst på är den som ökar fattigdomen och arbetslösheten bland folk, och tyvärr verkar det vara den varianten Grekland och hela Europa anammar för att ta sig ur krisen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.