Vargen Pelle dödar en ren

Häromdagen när jag tittade på ett TV-program om tigrar i Nature fick jag en riktig aha-upplevelse. Tigrarna hade alla namn, t ex tigerhonan Anna med tigerbarnen Oskar och Mitzy. När de blev hungriga gick de på jakt och dödade och åt upp antiloper, gazeller och andra djur. Nästan som i Disneyland. Fast i Disneyland lever rovdjuren på luft. Björnen Balou har t ex bytesdjuren som bästa kompisar.

Lite mer upplysande för våra barn vore om det lät så här. Vargen Pelle dödade efter lång jakt den stackars renen Oskar vars renbarn Stig och Estelle blev faderlösa. Eller. Björnen Olle dödade efter en lång jakt den utpumpade älgmamman Stina och började äta upp den stönande Stina medan hon ännu levde. Älgmamman Stinas älgkalvar Elsa och Putte blev moderlösa och svalt senare ihjäl i djupsnön på grund av brist på mat.

Rovdjur med tilldelade mänskliga namn dödar och äter upp anonyma bytesdjur. Sådär i förbigående. Undra på att det i städerna växer upp djurrättshaverister. Eller är det djurrättsaktivister det heter?

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Patrik Holmgren

    Du har helt rätt i vad du säger, mycket bra inlägg.
    När jag följer med i rovdjursdebatten funderar jag över alla positiva och minst sagt konstiga uttalanden som kommer från folk vars största dröm är att byta ut landsbygdsbefolkningen mot rovdjur och då främst vargar.
    Är nog så att deras enda möte med djur och natur kommer via sagoböcker och ett media som verkligen tagit ställning för rovdjur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>