Återigen hundattack mot människa

Det händer igen och igen och igen…… att människor från 1 månads ålder upp till 100 år attackeras av stora hundar som avlas för att vara aggressiva och ha hög skrämseleffekt på människor. Det är ju som själva grejen med s k kamphundar… Mycket svåra skador blir det, titta gärna på bilder från hundangrepp som lagts in som kommentarer i min tidigare blogg i ämnet. I händerna på kriminella, naiva och okunniga hundägare-förare är dessa s k kamphundar mycket farliga vapen. Kanske alla som vill vara ute och promenera, jogga mm borde vara försedda med pepparsprej. Vilket förstås inte hjälper om barn blir överfallna och då ofta i sina egna hem. Kreti och pleti ska inte få avla och inneha dylika farliga djur enligt min mening. Det är ju licenstvång på gevär!

http://www.expressen.se/kvallsposten/kvinna-attackerad-av-los-hund–skadad/

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Thorleif Wallqvist

    Nu var det dags igen, för Håkan Rombe att framföra sin bestämda uppfattning om vad en s.k. kamphund är, och hur en sådan beter sig. Alla tydligen aggressiva och farliga, tycks det.
    Problemet är att vissa människor inte borde ha hund. Det andra problemet är medias snedvridna bild, både bildligt och vid beskrivning, av det de kallar för kamphund.
    .
    Kamphundsbegreppet

    När uttryck som kamphund används, finns hos allmänheten rädslan för hundar grundat på deras utseende. Det ligger nära till hands för media att väcka uppmärksamhet genom att utnyttja den rädslan och resultatet blir att den förstärks, sprider sig och byggs på.
    Ofta framställs hundar med bred skalle och rosenöron, som aggressiva och elaka. Hur har ”allmänheten” fått den uppfattningen? De allra flesta Inte av egna upplevelser, utan av medias skriverier.
    Rasen schäfer uppfattades för ett trettiotal år sedan som en riktigt farlig hund. Så uppfattas den inte idag.Ägarklientelet har till stor del ändrats.
    Kamphund är ett begrepp, liksom pitbull, ingen ras. Varför har media denna förkärlek att använda ett negativt begrepp?
    Djurkamper förbjöds enligt lag, i vår del av världen, 1835, dvs för 175 år sedan. Väldigt många generationer har fötts sedan dess, med helt andra egenskaper för ögonen. Att använda hundar till djurkamper är lika kriminellt som att bära vapen på stan, så det är synd att uttrycket fortfarande skall behöva användas för att beteckna en grupp av hundar, speciellt för alla seriösa ägare av de raser som vi i Svenska Terrierklubben organiserar.
    De hundraser som har sin bas i forna tiders Bull & Terrier Dogs, har sin människovänlighet gemensamt. Detta verifieras av etologer.

    ”Busets” hundar
    Det klientel som ställer till det i samhället, är oftast människor som man inte vill stöta ihop med, vare sig med eller utan hund i sällskap. De därav som håller sig med hundar, har mycket sällan rasrena hundar med känd bakgrund, utan tyvärr blandrashundar av ofta icke önskvärd kombination.
    Det verkliga problemet, det är olämpliga hundägare.
    Förr var det trollen, sedan vargen, schäfern, dobermann, rottweiler och nu är det ”kamphunden” som får symbolisera människans skräck och inneboende behov av att uppfinna monster. .

    Vad beträffar den tragiska olyckan i Härnösand, där en bebis blev biten, skrevs om på inte mindre än 93 ställen under några dagar. I endast ca fem av dessa ägnades några rader åt den som hade hand om hunden för tillfället. En kille, redan sedan tidigare känd av polisen och vid tillfället påverkad av något. Efter utfört test avlivades hunden, som var en blandrashund, inte ”amstaff” (förkortning av
    American Staffordshire Terrier) Sveriges tredje populäraste terrierras.
    *Denna hundras hade inte nått denna popularitet om den besutte de egenskaper dess belackare vill tillskriva den, och dess släktingar, med forna tiders Bulldogs som anfäder.

    Titta gärna in på min del av Terrierklubbens hemsida: http://www.terrierklubben.se/klubben/medieinformation/informator.php och läs t.ex. ”The Pit Bull Placebo” som handlar om media, myter och politiska åsikter om hundar och hundaggression.

    Betänk att vi har en hundpopulation i landet på ca 760 000 hundar. 2012 var tyvärr 326 personer tvungna få sjukhusvård pga. hundbett. (hur många som sökt öppen vård, anges inte) men denna siffra ger vid handen, utslaget på hundbeståndet att det är 0,4 promille av dessa hundar som är inblandade.
    Den enda kamp seriösa ägares s.k. ”kamphundar” utkämpar, är den mot fördomar.

    Thorleif Wallqvist
    Medieinformatör
    Svenska Terrierklubben

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Alla hundägare bör respektera att inte alla människor uppskattar att möta lösspringande hundar. Hundägare bör också respektera att många människor känner större obehag om hunden är av s k kamphundsras. Var människa avgör själv vad man är rädd för eller känner obehag inför. Vi hundägare kan inte kommendera andra människor att acceptera lösspringande hundar eller älska våra ”ögonstenar”. Kriminella och missbrukare borde inte få ha hund oavsett ras och storlek. Djur har trots allt vissa rättigheter. En sund och frisk förälder accepterar inte lösspringande främmande hundar runt barnen. Det sitter i ryggmärgen. En del föräldrar fattar inte vilka risker de tar med att ha sina egna hundar obevakade runt barnen. Ibland till och med ensamma med barnen inomhus. Synnerligen vårdslöst och idiotiskt. Men så händer det ju också hemska saker ibland i dylika fall.
      Problemet med kamphundars överfall på människor har ökat i samma takt som antalet s k kamphundar har ökat. Eftersom ägarna till sådana hundar ofta råkar illa ut, själva eller familjemedlemmar, kan problemet endast minskas genom minskning av antalet kamphundar. Det finns väl 500 raser att välja mellan som inte omges av överfallsproblematiken så det är svårt att förstå vad mänskligheten går miste om om några få raser sorteras bort.

  2. Beatrice

    Varför upplever jag kamphundarnas idoga försvarare som aggressiva, egoistiska, empatilösa, regida, ohörsamma och mästrande gentemot de som på olika sätt fått erfara kamphundsattack?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.