Att bevara allt som det är

Fullmäktige i Storuman 29/4 förbjöd utbildningsnämnden att utreda samverkan med Vilhelmina om skolsituationen i mellanbygden (Slussfors). Till Dikanäs är det för de flesta elever knappt 3 mil och till Storuman/Tärnaby 6-7 mil. Det frågan handlar om är vad man gör när skolan i Slussfors hamnar under 20 st elever i åk 1-6 vilket är nuvarande elevgräns i Storuman. En väldigt låg gräns om vi jämför oss med andra kommuner och vad som är rimligt med hänsyn till elevernas utveckling. Har svårt att tänka mig att en majoritet av föräldrarna föredrar skolbuss 6-7 mil enkel resa i stället för knappt 3 mil. Det blir intressant att se hur den nya alliansen skall kunna hålla ihop när den innehåller delar som till varje pris vill behålla allting som det är på varje plats och i varje by i kommunen. Gör man inte anpassningar i strukturen efter förändringarna i befolkningen får priset för det betalas med sämre åldringsvård och sämre stöd till elever med särskilda behov etc. Det är den bistra verkligheten, om vi nu ska hålla oss till verkligheten som ofta har den otrevliga egenheten att göra sig påmind när pengarna inte likt manna ramlar ned från himlen.
En annan fråga från senaste fullmäktige är det plötsliga stoppet för ett Hemavanföretag att köpa tomt för hyreshusbygge. Här har kommunen fattat ett beslut som verkar närmast fientligt mot ett lokalt företag. Vad ligger bakom? Jantelagen? Fel företagare i fel by? Finns i buskarna annat företag som är ute efter just denna tomt? Argumenteringen i fullmäktige var inte övertygande utan väcker en del frågor. När det gäller företagsrankingen av Storumans kommun som ligger i botten torde detta beslut inte bättra på den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.