Varför allt detta vindkraftsmotstånd?

Enligt vad jag hört har Tärna PR-förening motsatt sig all vindkraftsutbyggnad inom gamla Tärna sockens gränser. Det blir väl Forsmark och västerut till norska gränsen vad jag förstår. Vindkraften är en kraftkälla så ren och miljövänlig att jag alltid blir glad över att se vindkraftverk när jag är ute och reser. Inte ens de vilda djuren störs av dem, älgar och renar ligger och idisslar under vindsnurrorna. Det är väl vägarna till vindsnurrorna som blir ett påtagligt ingrepp i naturen så någon form av begränsning behövs säkert i speciellt känsliga områden.

Om nu fjällvärlden ska sorteras upp för olika ändamål, vilket många tycker är klokt, borde det finnas plats för vindkraftverk på något eller några ställen även inom gamla Tärna sockens gränser. De fjällområden som nu liknar en dånande och osande motorcirkus under främst februari – maj kan väl tåla några tysta och energigivande vindkraftverk. Det är magstarkt att hävda något annat. Tolererar man det ena borde det vara lätt att tolerera det andra. Andra fjällområden kan vikas för hundspann och skidåkning eller andra mindre miljöstörande och miljöförstörande turistiska verksamheter.

En annan sida av saken är också att markägarna ska ha ett ord med i laget. De markägare som är intresserade av vindkraft på sina marker är viktiga sakägare i sammanhanget. Det får inte bli samma bannbulla över dem som i frågan om avverkningstillstånd och blir det begränsningar i rätten att använda sina marker bör det bli fråga om inlösen enligt gängse principer.

2 kommentarer

 1. fjällräven

  Vindsnurror, vägar och linjegator,,, NEJ TACK.

  Ska det byggas ut överallt eller ska vissa områden sparas, tärna fjällens sjösystem är ju redan till stor del redan ödelagda under dessa gigantiska vattendammar som på våren kan upplevas i sin fulla ”skönhet”.

 2. sven

  Bra att vi nu börjar debatten om
  miljövänlig el.
  Varsamt och förnuftigt kan vi markägare äntligen kunna få möjlighet att kunna få bruk av våra marker. Vindkraft är ju en ren
  brodukt och där vi under verken kan bedriva skogsbruk. tror inte att våra gäster, skidåkare,skoterturister avstår att komma till oss om vi kan använda miljöriktig el från vindkraft till våra gäster

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.