Årets Pol Pot-pris

Har tilldelats religionshistorikern Mattias Gardell. Instiftare av detta nya pris är historikern och numera Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund. Juryn lär ha bestått av Peter Englund själv och hans två katter. I priset som Gardell fått ingår Anne Applebaums bok GULAG, en skakande skildring av livet, snarare döden, i Gulaglägren. Varför Mattias Gardell får detta pris är att han erhållit och och vad värre är mottagit Jan Myrdals s k Lenin-pris. Nu verkar det inte spela någon roll vad troende kommunister läser så någon omvändelse är säkert inte att vänta. Jag tycker mig se ett mönster bestående i att bokstavsvänstern från ungefär 1968 och framåt har en förmåga att springa vilse i tillvaron, i synnerhet då den politiska.

Läser just nu en intressant bok om Stalin ’Den röde tsaren och hans hov’. Stalins CV i unga år innehöll bankrån, beskyddarverksamhet, utpressning, mordbrand, sjöröveri och mord. Dessutom intresse för flickor ända ned till 13-år. Vi kan alltså även lägga till pedofili enligt dagens mått. Stalins CV imponerade i hög grad på Lenin som värvade honom till sin inre krets ett antal år före rövargänget grep makten 1918. Som om ledaren för något kriminellt mc-gäng skulle rekryteras som statsministerkandidat i Sverige.

Det var länge sedan men vi ser än i dag tsar-beteendet i Ryssland och det är bokstavligen livsfarligt att vara oppositionell där. Vi bör gå med i NATO och inom NATO:s ram samarbeta om försvaret med de nordiska länderna. Historien borde lära oss något om beteendet hos den store grannen i öster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.