V-K:s hovreportage om de kriminella mc-gängen

Vad håller egentligen V-K på med? I dagens V-K kan man på första parkett se rubriken ’Hells Angels-eliten möttes i luleå’ Läser man vidare hittar man uttryck som ’Haparanda, samma stad som fostrat en av medlemmarna…’, även ledaren för Stockholms Hells Angels-avdelning härstammar från området kring Haparanda’, ’flera höjdare från de olika avdelningarna runt om i Sverige’. Här beskrivs en av ledarnas kriminalregister som ett par fortkörningar och att ha kört utan säkerhetsbälte. Hade vår sydsvenska vän varit intresserad av de här gangstergängens syndaregister hade inte lördagsupplagan av V-K räckt till. Snälla killar som någon gång glömt säkerhetsbältet!! Är hela ordinarie V-K-redaktion på påsksemester?

Har Haparanda stad fostrat en person att bli medlem i en kriminell liga? Var det Komvux eller någon Folkhögskola? Här används uttryck som brukar förbehållas idrottsstjärnor, statsministrar och stora författare. För att Umeåborna ska förstå att etablering av en Hells Angels-avdelning inte är något att oroa sig för tillgrips Helsingborgs Dagblads mc-gängsbevakare Ulf Kristiansson som påstår just detta. Absolut ingenting att oroa sig för er Umeåbor, en samling bikers som bara gillar motorcyklar!

En känsla smyger sig här in att det finns vissa risker med att vara t ex hovreporter. En hovreporter kan så småningom få svårt att förhålla sig neutral till dem han/hon bevakar. (När det gäller bevakningen av det svenska kungahuset är detta problem fullständigt uppenbart). Vid en snabbtitt i Kristianssons skriverier i Helsingborgs Dagblad hittar jag t ex rubriken ’Bandidos gjorde polisens jobb’. I övrigt är det väldigt lite kritiskt granskande av de organiserade gangstergängen. Man får snarare intrycket av hovreportage hos gangstrarna. Åtalade ligamedlemmar får komma till tals på ett sätt som inte är balanserat. I kommentar till hans artiklar i Helsingborgs Dagblad hittar jag just de synpunkter jag nu framför. Rubriksättningen i V-K av Kristianssons inlägg i V-K är avslöjande. ’Red Devils – so what?’

Nu är detta tyvärr inte första gången medhårsstrykandet av kriminella mc-gäng sker i V-K och därför måste något systemfel finnas på tidningen. För tiotalet år sedan fanns i V-K under semestermånaden några somrar snyftreportage om missförstådda killar som älskade motorcyklar. De som var missförstådda var medlemmar i Hells Angels och liknande grupperingar. Jag blev så upprörd över dessa rötmånadsartiklar att jag minns dem än i dag. Känner nu en viss lust att på V-K gräva fram dem. Vem skrev dessa artiklar då? Kan det ha varit vår aktuella sydsvenska vän?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.