Junilistan och Wibe desperat

Efter dåliga opinionsmätningar förstod Junilistans ledning att åtgärder måste vidtas för att få stå i det massmediala ljuset. Här kläcktes idén med Wibes utmaning till övriga EU-kandidater att avsäga sig en god del av lönen för EU-parlamentariker. Det är en devalvering av det viktiga EU-uppdraget som nästan slår devalveringen av den svenska kronan. När Europas framtid börjar handla om snus, krökta gurkor och löner till tjänstemän och parlamentariker i EU har sandlådan fått ansikten. Tack för det Wibe!

Sedan påstår Wibe och andra på den EU-fientliga sidan att den svenska kronans skeppsbrott i krisens spår är bra för Sverige. Den svenska kronan har devalverats i flera omgångar sedan 1970-talet. På senare tid är den flytande (egentligen sjunkande) och devalveringen sker helt utan beslut av rikets ledning. Sedan när har den nationalekonomiska vetenskapen kommit fram till att devalveringar är bra för ett land?? I så fall ett forskningsresultat i Nobelprisklass. Sant är att de flesta svenskar har blivit avsevärt fattigare pga kronans fall. En faktura i utländsk valuta har på bara en vecka blivit mycket dyrare att betala. Utlandsresor och semester utomlands är en svindyr historia för svenskar. De ständigt återkommande devalveringarna av kronan har sänkt omvandlingstrycket i t ex skogsindustrin ända sedan 1970-talet vilket resulterat i en massa små ineffektiva enheter och usel betalningsförmåga till virkesleverantörer. Bra för Sverige?? Företag med mycket utländska insatsvaror har stor nackdel av den sjunkande svenska kronan. Bra för Sverige? En viss direktör i gruvindustribranschen blev stormrik på svenska devalveringar 1970 – 1990 och han brukar titt som tätt upphäva sin röst till försvar för det svenska beslutet att stå utanför Euron. Klart som korvspad. Den svenska kronans sjunkande tillstånd har tjänat den här mannens plånbok väl.

Sverige är en del av Europa. Vi är med i EU och borde då också ha den europeiska valutan.

4 kommentarer

  1. Markus

    Junilistans viktigaste fråga är att minska EU:s makt och inflytande. Att behålla kronan är bra. Exportrådet konstaterade nyligen att vi tjänar 30 miljarder per år på att stå utanför euron i ökade exportintäkter. Att behålla kronan räddar därmed 50 000 jobb per år. EU-kritiker väljer Junilistan.

  2. Jan Å Johansson

    Vi ser nu hur Lettland kan devalvera vilken dag som helst. Det är tur för dem att de har en egen valuta så att de kan devalvera. Vad skulle de ha gjort om de hade euron? Ja, det hade blivit ett Lettland som folk bara hade tvingats emigrera från i hopp om att hitta jobb någon annanstans. Precis som amerikaner tvingas flytta mellan olika delstater i jakt på jobb när en delstat hamnar i lågkonjunktur.
    Genom att Sveriges valuta är flytande har vi räddat omkring 50 000 jobb i Sverige. Exportindustrin går som tåget i Sverige medan t.ex i eurolandet Spanien är man nu uppe i 17% arbetslöshet. Med vår flytande valuta kan vi parera externa ekonomiska chocker, som kommer då och då i världsekonomin. De som tjänat på att vi har kronan kvar är vanligt folk i Sverige. Det är fullständigt huvudlöst att i dagens läge argumentera för euron. Se ute i Europa vilken katastrof euroon är och har varit. Inte minst smygprisökningar på vardagliga konsumtionsvaror i euroländerna är ständigt frustrerande för vanligt folk.

  3. Minkfarmarn

    Undrar just i vilken värd du lever i?
    Du drar in baltikum utan att förstå sammanhanget att våra bankers stora exponering i dessa länder ytterligare kommer att försvaga den svenska kronan vilket kommer att göra den bensin och mat vi köper ytterligare ökar i pris.
    Har vi varit knuten till Euron hade vi sluppit se våra besparingar, löner och pensioner bli ytterligare urholkade.

    De svaga valutorna är de som tar mest stryk i en världslig nedgång. Ta tex den amerikanska dollarn som trots stora gigantiska budgetunderskott i USA förhåller sig stark mot andra valutor, dollar är den mest använda valutan och därmed håller den sitt värde. Euron är en annan stark valuta som behåller och stärker sitt värde gentemot mindre och därmed svagare valutor.

    Om du jämför prisindex på bensin och matvaror så ser du tydligt vilka som är vinnare. Den svaga svenska kronan eller den starka euron. Svaret är entydigt det att det svanska folket haft det betydligt bättre om vi haft euro istället för kronan.

    Att folk flyttar mellan delstater i USA är fullt naturlig då de talar samma språk och tillhör samma land och folk. Det är en naturlig del i deras kultur och frihetssyn att få röra sig fritt utan myndigheters ingripande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.