Drottning Kristina långt före sin tid

Drottning Kristina som avsade sig drottningskapet 1654 var långt före sin tid. Om orsakerna till abdikationen har mycket skrivits men det var först vid ett besök på Livrustkammaren nyligen som jag upptäckte den kanske viktigaste orsaken. Denna självständiga och intelligenta människa hade gradvis förstått att hon var svenska statens egendom utan att hon själv fått ta ställning till detta uppgivande av sin mänskliga värdighet och sina mänskliga rättigheter. Hon förstod att hon på detta sätt kunde likställas med en statlig häst, artilleripjäs eller byggnad. Livegen från födseln med andra ord. Hon fann sig begripligt nog inte i detta. Om detta kunde skolans läroböcker berätta men se det går inte för sig. Att ifrågasätta monarkin har ju till och med varit brottsligt och att kvinnan var döless på monarkin för sin egen del har väl ansetts för farligt att delge det svenska folket.

Det känns en smula märkligt att övergreppen på de stackars individer som föds som prinsar och prinsessor fortsätter än i denna dag. Redan vid födseln fråntas de sina mänskliga rättigheter att själva få forma sin framtid och välja de yrken som passar begåvning och intressen. Namnsdagar, födelsedagar, förlovningar och giftermål är statliga angelägenheter som bevakas av massmedia och den statliga liturgin in i minsta detalj. Klart som korvspad, vi äger ju dessa stackars människor, precis som en kennel äger sina hundar och valpar.

Exdrottningen Kristina var nog en sällsynt stark människa som kunde bryta sig ur den gastkramande omfamning av stat och folk hon fick utstå från födseln till befrielsen. Vilken sköööön känsla det måste ha varit. Är det inte dags att vi befriar de nu levande slavar (kungar, drottningar, prinsar och prinsessor) som vi kollektivt äger och med tindrande ögon dyrkar och älskar så in i norden att det är rent pinsamt.

Ärftlig monarki förekommer nu i ett mindre antal länder som Cuba, Nordkorea (de facto kommunistiska monarkier av Karl Marx nåde), Norge och Danmark. Var det inte Nepal som nyligen avskaffade denna forntida relikt? Finns visst någon monarki i det inre av Afrika också. Tänka sig att få uppleva ett presidentval som i USA nyligen. I Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.