Finanskrisen har hanterats väl

Finanskrisen har hanterats väl av den svenska regeringen, EU och USA m fl. EU har varit en välsignelse för oss och för Europa.  Nationalismen som ödelade Europa 1935 – 1945 har hållits borta från dagordningen. I jämförelse med 1930-talskrisen har vi hittills inte behövt uppleva scenerna med dåvarande massarbetslöshet och hopplöshet. En av lärdomarna från då är att finanssystemet måste stöttas. Man kan gilla det eller inte men har inte staterna gått in med massiva stöd och garantier hade vi fått uppleva en ekonomisk härdsmälta som varit betydligt värre. En fungerande samhällsekonomi är viktigare än att få chansen att tvåla till slarviga och giriga bankirer och finansvalpar.

Upprätthållande av köpkraft är en annan lärdom, staten måste tillåta sig att underbalansera budgeten under avvägd tid. Problemet är att om stimulanserna fortsätter för länge riskerar vi övehettning, höga räntor och stigande inflation. Inför nästa val lovar de rödgröna betydligt större stimulanser än nuvarande regering. I och för sig tänker de också höja skatterna rejält men på den medicinen är det svårt att vinna val. Det finns en risk för att överbudspolitik när det gäller statens utgifter innebär  att stimulanserna fortsätter för för mycket och för länge. 1930-talskrisen ger ingen större vägledning för i vilken takt stimulanserna skall avvecklas. Det enda vi säkert vet är att de en gång måste avvecklas.

Tack vare att regeringen haft is i magen har vi ett bra utgångsläge i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.