KGB och Jan Guillou

Riddaren som "avslöjade" den svenska underrättelsetjänsten IB är inte längre så "ridderlig". I mina ögon är det inte särskilt lustigt för en demokrati som Sverige att få sin underrättelseverksamhet avslöjad och saboterad på det sätt som Guillou och Bratt gjorde. De fick också fängelsestraff för sina handlingar mot rikets säkerhet. Om jag minns rätt tillhörde Guillou och Bratt bokstavsvänstergrupperna som härjade runt 1970. Åtminstone sympatiserade med dem. En del medlemmar av sektvänstergrupperna har skrivit böcker och på annat sätt beskrivit den tankevärld de levde i. Hatobjekt var den parlamentariska demokratin, våra frihetsideal samt liberalismen. Och naturligtvis USA och EG som blev EU. Lenin, Stalin och Mao tillhörde topp-tre bland "idolerna" och dessa folkmördares fotografier  förskönade följaktligen väggarna i deras boningar och sektlokaler. Jag fanns själv i högskolevärlden de här åren och jag betraktade  vänsterextremisterna som udda och högljudda figurer och potentiella säkerhetsrisker. De försökte ta över hela institutioner och påverkade i inte så liten omfattning litteraturval i vissa ämnen och kurser.  För normala universitetslärare  var de nog ofta ett arbetsmiljöproblem. De delade ut flygblad utanför fabriksgrindarna och försökte övertyga arbetarna om hur förtryckta de var, vilket naturligtvis var dömt att misslyckas. Några av dem spatserade omkring iförda grå Mao-skjorta med röd stjärna på bröstet. En av dessa Mao-skjortor dök sedermera upp som kollega på ett gymnasium och tyckte att det var omoraliskt att kräva högre lön än skolans lokalvårdare inför en stundande löneförhandling. Jag gissar att det i lika hög grad var ett politiskt ställningstagande som ett moraliskt. Rättesnöret var ju Maos "Lilla Röda".

I Tyskland, Italien och Japan begick vänstergrupper politiska mord och utförde terrordåd på den tiden. Enligt vad som framkommit var det nog inte långt borta att liknande saker kunnat hända i Sverige. Någon särskilt ärorik historia att berätta för sina barnbarn har då inte dessa vänsterextremister av olika bokstavskombinationer. De flesta skäms nog över sin brist på insikter i yngre dagar men några framhärdar fortfarande och tillhör KFML-R, X, Q, Z eller vad sekterna nu heter. Hoppas att Säpo har koll på dem! Och några tillhör i dag våra mest kända EU-motståndare. Ränderma går aldrig ur. Åtminstone ibland.

Efter så lång tid kan Jan Guillou i viss utsträckning skriva sin historia på sitt vis men något luggsliten är han allt. Fritjof Enboms spioneri = journalistisk bragd? Ja kanske. Skulle ge en rejäl peng för vad som finns i KGB:s och Stasis arkiv om kända svenskar.

2 kommentarer

 1. Ursamen

  I sak håller jag nog med dig. Men kom ihåg att fler svajat i vänstervinden och det långt före Bratt / Guillou.
  Tage Erlander tillhörde i sin ungdom den sk, Clarte’rörelsen. Studentvänster så det small om det.
  Anna-Greta Lejon kamperade ihop med Guillou i SKP när det begav sig. Och förglöm inte Folkpartiets ungdomsförbund. Gunnar Helen slutade i princip att hälsa.
  Var verkligen Enbom spion? Mytoman kanske.
  Denna sista historia tror jag Gillou läckt ut själv. Affärsmannen i honom förstår att nu väntar svenska folket på en ny spiontriller där han själv får ha huvudrollen.

 2. Sunt förnuft

  I sak håller jag med om, ja kanske inte allt men det mesta. De vänstergrupper du tar upp har inte mycket att vara stolta över även enligt min åsikt men…
  Visst vore det skönt med lite nyansering ibland. Det har funnits och finns motsvarande grupper på den andra flanken som i motsvarande grad har lite att vara stolta över.
  Bilden du beskriver är inte fel men, inte på långa vägar fullständig.
  Enligt mitt sätt att se det i alla fall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.