Kommunstyrelsen styr mot avgrunden

I ett ekonomiskt läge när BNP sjunker med 5 % och välfärdens kärna är i fara väljer kommunstyrelsen i Storuman att satsa 11+8+8 miljoner under åren 2009 – 2011 på en flygverksamhet som inte löser några ekonomiska  problem och som inte heller löser något flygproblem. Vi har fortfarande 3 flygplatser att välja på i närområdet och det är i tid fråga om en halv lunchrast. Jag har tidigare skrivit om att folkminskningen i Storuman är minst lika stor som i omkringliggande kommuner som inte har egen flygplats och att näringslivets betygsättning av Storumans näringslivsklimat är nr 284 av Sveriges 290 kommuner. Mätningen gjordes när det redan var känt att kommunen skulle kosta på flyg i Gunnarn i trots mot statens beslut att lägga ned. Att påstå att man med denna toksatsning, som lägger en våt filt över alla annan utveckling, utvecklar kommunen måste vara ett klockrent tecken på inkompetens.

Flitiga fingrar försöker nu plocka pengar från allt och alla. Den av kommunfullmäktige beslutade utbyggnaden av demensvården som ska lösa ett krisläge har kommunstyrelsen och budgetberedningen plockat bort från nästa års budget. Kommunstyrelsen trotsar alltså fullmäktiges beslut och svävar nu i luften ovanför Gunnarn. År 2011 blir ännu mycket sämre för kommunens ekonomi p g a ekonomiska krisens verkningar och så ska ju den fjärde flygplatsen ha sina miljoner även detta år. Enligt trovärdiga källor fattade budgetberedningen nyligen det käcka beslutet att stoppa alla planerade investeringar för 2010 utom en ombyggnad av en lägenhet på Sibyllagården. Helt utan konsekvensbeskrivningar. Efter mötet kom någon tydligen på att det skulle innebära dödsstöten för Alpina Gymnasiet i Tärnaby så den investeringen lades till. Av de 4,6 miljonerna som staten skickade till kommunen för att värna välfärdens kärna har inte en femöring avsatts för skola och omsorg utan dessa slantar förstärker de likvida medlen som i nästa andetag skickas till det svarta hålet, flyget i Gunnarn. En död hand läggs över nästan all annan utveckling i kommunen och kärnverksamheter hotas. Är det att vara positiv till utveckling? 

För några år sedan satt politiker, tjänstemän och näringsliv i arbetsgrupper och utarbetade program för kommunens utveckling på olika områden t ex tillverkning, turism, handel mm. Många bra förslag kläcktes som tycks ha hamnat i nedersta byrålådan.  Förslagen skulle kosta någon enstaka miljon att genomföra men det hade vi inte råd med. Nu sprätts tiotals miljoner iväg på ett enda tokprojekt. Vilken total brist på prioriteringsförmåga om vi nu talar om att utveckla kommunen! Det är dags att vakna!

Andra fiffigheter som föreslås är att sälja skogsfastigheter som kommunen äger för att få likvida medel att skyffla in i flygbolaget. Det måste vara Ebberöds bank att sälja fast egendom som sätts sprätt på i planerade förlustaffärer. Jag tvivlar också på att det är förenligt med kommunallagen. Oavsett vilka pengar det är fråga om så är det skattebetalarnas pengar politikerna hanterar.  Kommunens likvida medel är också skattemedel. Punkt.

Politikernas och ytterst fullmäktiges uppgift är att göra en avvägning mellan olika behov i kommunen. När det är ekonomiska vargatider blir det särskilt viktigt att värna välfärdens kärna. Det har kommunens kommunstyrelse totalglömt. Man har dessutom totalglömt (om inte orsaken är värre) uppgiften att utveckla kommunen.

21 kommentarer

  1. Erold

    Storumans kommun ligger på Jättebra placeringar för Skola och omsorg,men som du skriver 284 de plats för näringslivet.
    Då du nu klagar på att det satsas för lite på Skola och omsorg,och för mycket för näringslivet,hur går detta ihop?
    Borde det inte bli fler som vill bo i Storumans kommun i så fall?
    Men tack för den positiva bilden vi får av att flytta till Storuman,jag skall skicka ditt brev vidare till de som inte vet hur ”dåligt” det är i Storuman ,om du inte får ut detta bloggmeddelande i nog vida kretsar.
    Och för det andra,gäller Demokratiska beslut för din del?
    mvh ”buskisdebattören

  2. Fega politiker

    Storumans politiker är för fega för att gå emot företagarna, trots att de har en annan uppgift än näringslivet. Företagarna lobbar, men vill inte bidra själva. Politiker ska förvalta skattepengarna och sköta kärnverksamheterna enligt rådande lagstiftning, inte att spela rysk roulett med skattepengar. Det är så jävla typiskt, företagarna vill bara ha fria tyglar och när det blåser snålt vill de att stat/kommunen ska serva med pengar. Kommunen är ingen konkurrent till företagen om skattepengarna. Den kommunala verksamheten ska ha första tjing, då blir kommunen ett bra ställe att bo i.

  3. Jimmy Lindberg

    De pengar som skulle värna välfärdens kärna användes till flygplatsen säger du? Stämmer det är det nog dags att göra en nämninsamling. Är det fortfarande lagligt att omyndigförklara folk?! När staten som har god finansell kapacitet väljer att inte fortsätta driva Storumans flygplats ska inte heller Storumans kommun göra det. Varför inte följa en självkostnadsprincip och vid enstaka tillfällen skjuta in kapital? Det får inte bli en vana, för då uppstår dessa svarta hål. Svälj stoltheten och lägg ner flyget. Anamma interkommunalt samarbete för helvete.

  4. A. Johansson

    Men om det är bara de kommunala kärnverksamheterna som ska göra så att Storuman blir en bra kommun att bo i – hur kan det då komma sig att vi minskar och minskar i invånarantal?
    Vi har trots allt redan en mycket bra skola, vård och omsorg. Självklart kan den säkert bli ännu bättre, men faktum är att vi år efter år utmärker oss på dessa områden nationellt sett.

    Jag tror att det saknas något mer. Jag tror att flygplatsen är en del av många saker i ett hopkok som kan hjälpa till att få Storuman på fötter igen.

    En fråga till dig Håkan:
    – Vad ska vi satsa på för att få människor att flytta hit?

  5. Piff och Puff Tallegren

    tänkte lite så här.
    Hur stor är nettokostnaden för flyget?
    Vilka andra kommunala verksamheter borde drivas till självkostnadspris?
    Aktiviteten, luspengymnasiet, skidgymnasiet i tärnaby, badhuset (både hemavan och storuman), turistbyrån, träffpunkten, afa,etc…
    Fast det är kanske lönsamma verksamheter, eller ?

  6. Gunnar Andersson

    piff o puff,jag vet inte mycket om aktiviteten,träffpunkten och afa (jag bor inte i centralorten) men gymnasierna ingår väl i kärnverksamheten som måste få kosta, vad gäller badhusen och i det här fallet det i hemavan så var det en viktig faktor då jag och min familj valde att bosätta oss i kommunen (vi har ingen anknytning till orten och vi har utbilding som skulle ge oss arbete var som helst i sverige eller i andra delar av världen.)Visa mig någon som valt att bosätta sig i storuman pga gunnarns flygplats (anställning vid flyplatsen ej inräknad)

  7. Piff och Puff Tallegren

    Hur tänker du nu Gunnar.
    Om vi tar bort badhuset så blir väl kommunen mindre attraktiv, eller tänker jag fel?
    Om vi tar bort flyget, blir kommunen attraktivare då?
    Bara för att jag inte är sjuk i dag tror jag det är bra med sjukvård.

    Tror inte gymnasierna är kärnverksamhet, då borde väl sorsele, åsele, dorotea oxå ha ett, eller dom kanske inte vet att dom måste ha gymnasium.

    Slut från tallegren

  8. Erold

    Tänk att Ekorrar har klokare inlägg än den som skrev bloggen,he he.
    eller har du bara fått kåda på tangenterna?
    Förresten!
    Kul med lite hjälp från ”okända” som är På-Grankvistar.
    Du har ”stickande” barrinlägg

  9. Marianne Johansson

    Vi kanske ligger bra till inom områden skola och omsorg tack vare personalen som jobbar där? Självskryt? Ja, så är det nog, men faktum är att vi inom vårdpersonalgruppen anstränger oss över bristningsgränsen om så skulle behövas för att våra vårdtagare ska ha det bra!
    Så kanske det är inom skolan också? Det är inte de resurser och uppbackning vi får från politiker som gör att kommunen ligger bra till, och det kan vara väldigt tungt att jobba på de premisserna! Inom vården går vi runt, vare sig vi vill eller inte, på lägsta bemanning! Vilket ju inte skapar fler jobb i kommunen!

  10. Marianne Johansson

    Så jag tror inte det är politikens förtjänst om vi ligger bra till inom områden som vård och skola i Sverige!
    Och det skapar en osäkerhet! Vad tar dom nästa gång? Hur länge kan personalen upprätthålla bra vård, bra skola? Att dra ner resurserna inom skolan för barn som behöver extra stöd, är alvarliga signaler!
    Jag är helt övertygad om att en kommun som signalerar om att man sätter vård och skola i fokus och första prioritet också lockar folk! Men i Storuman säger man att det är viktigare med flyg!

  11. Erold

    ”Men i Storuman säger man att det är viktigare med flyg!”
    Vad är det för struntprat?
    Marianne ,har du belägg för att ”i Storuman” är flyget på första prioritet?.
    Mindervärdighetskomplex?

  12. Regin

    Ingen som kan svara på en enkel fråga?
    Hur bra koll har ni politiker egentligen?
    Frågan löd; är det nu klart med vidare flygtafik från Gunnarn i två år till?

  13. Erold

    Regin!
    Ursäkta,men det är tyvärr inte min blogg,men här har du resultatet från Skarvsjöjuryn;
    *Det är inte klart än, för ärendet skall genom KF först, om 1 1/2 vecka

  14. Håkan Rombe

    Kommunfullmäktige 24 nov avgör frågan om fortsatt flyg i Gunnarn såvida inte beslutsångesten återigen drabbar fullmäktige så att frågan skjuts upp till fullmäktige nästa år. Rimligtvis måste beslutet tas i god tid före årsskiftet med tanke på upphandling mm. Eftersom kommunen inte har råd borde det vara ett enkelt och självklart beslut. Jag har då inga problem med att låta bli att köpa en ny Rolls Royce Silver Shadow t ex.

  15. Marianne Johansson

    Jag skulle önska att politikerna i den här kommunen kunde säga, vi ska satsa på våra barn och ungdomar! Vi ska ha dagis,förskolor och skolor som har resurser för var och en! Där både personal,barn och ungdomar känner att de är viktiga för kommunen! Här bryr politikerna sig om oss!Och vi ska ha vård och omsorg så att gammla som unga kan känna trygghet! Både vårdtagare och personal ska känna att vi är viktiga, politikerna ser oss och bryr sig!
    Jag skulle önska att politikerna kämpade för en personalpolitik för alla kommunanställda som gjorde att alla trivdes på jobbet och kände sig prioriterade

  16. Marianne Johansson

    forts.
    Det skulle smitta av sig på övriga samhället,och göra att folk ville bo och arbeta i denna kommun!
    Detta är mina visioner! Och jag tror att de skulle ge långt mer för kommunens utveckling än flyget i Gunnarn!

  17. Håkan Rombe

    Bra skrivet Marianne! Det du säger finns nog i alla partiers kommunala partiprogram. Sedan våren 2009 pågår tyvärr en dammsugning på pengar från kärnverksamheterna som gör att de flesta partierna nog med illa dold rodnad hoppas att väljarna glömt vad partierna lovade inför den här valperioden. Dammsugarpåsen ska väl snart tömmas i skogen någonstans österut till ingen nytta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.