Storumans kommun rättshaverist?

När en person riskerar sitt välbefinnande, sin ekonomi och sitt anseende för att få 100 % rätt i en fråga där vederbörande aldrig kan få 100 % rätt brukar vederbörande kallas för rättshaverist. I Storuman bedriver en samling politiker en kamp på liv och död mot den svenska staten för att visa att kommunen har rätt att med Storumans kommuns skattebetalares pengar ta över Rikstrafikens roll som upphandlare av flyg när denna Rikstrafik avslutat stödet till flyg från Gunnarn för att satsa på de 3 övriga flygplatser som betjänar 38 000 invånare i södra Lappland.Statens beslut gäller i förstone i 3 år.

Det har fått till följd att kommunens skattebetalare subventionerar flyget i Gunnarn med 11 + 8 + 8 miljoner kronor i 3 år. Om det nu räcker med det. Samtidigt får Sveriges skattebetalare, alltså även vi, betala 10 miljoner per år i skadestånd till flygbolaget som trafikerar Lycksele, Vilhelmina, Hemavan eftersom trafikunderlaget från Gunnarn avsågs utnyttja de 3 nämnda flygplatserna. Att Storuman skulle obstruera på detta sätt fanns nog inte i sinnevärlden hos den svenska staten.

Storuman riskerar kvaliteten i välfärdens kärna genom att kasta 11+8+8 = 27 milj kronor i ett svart hål till ytterst begränsad nytta. En halv lunchrast till närmaste flyg. Kommunen riskerar alltså sitt välbefinnande. Kommunen kör även sin ekonomi i botten och riskerar alltså även sin ekonomi. Anseendet tycks inte heller ha några toppnoteringar i omvärlden p g a detta rallarslagsmål mot staten. Anseendet hos kommunens egna medborgare är i botten med undantag för dem som har sina fingrar i syltburken i Gunnarnflygtrafiken. Alla tre kriterier jag nämnde i början verkar vara uppfyllda. Jag överlåter till läsarna av denna blogg att ta ställning till om kommunen visar ett typiskt rätthaveristbeteende i denna fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.