Ska religiösa friskolor tillåtas?

Efter att ha sett TV-programmet "Dokument inifrån" där ledare för förment moderata muslimska organisationer fick uttala sig är jag mer säker än någonsin. Religiösa friskolor ska avvecklas och inte tillåtas längre. Grundskolan, gymnasieskolan och komvux skall vara sekulära och icke konfessionella. De muslimska ledarna avslöjade en medeltida syn på världen och människan. Mannen i familjen har rätt att bestämma över kvinnan och har rätt att bestämma när kvinnan får gå ut och vart hon får gå. Naturligtvis ska kvinnorna täcka sin kropp med tyg så att bara nästippen och ögonen syns. Fruktansvärt opraktiskt att arbeta i, köra bil i, cykla i o s v. Solklart kvinnoförtryck som inte hör hemma i tjugonde århundradet.

De muslimska ledarna menade att islam gör anspråk på att gripa in i alla livets angelägenheter, politik, klädsel, familjeliv, skola, ja till och med i ekonomins funktioner. Ungefär som de kommunistiskt troende har mässat i alla tider att allt är politik. Fram träder ett utopiskt regelsamhälle med imamer och överstepräster som tolkar regler och bestämmer över statens liv och människornas liv in i minsta detalj. Fruktansvärt, fruktansvärt! Rena medeltiden. En massa regler gäller kvinnorna och vad de får ha för sig före och under äktenskapet. Motsvarande regler gäller inte män,. För dem är det fritt fram med bordellbesök mm mm. Männen behöver inte fråga sin hustru om lov att få gå ut. De hittillsvarande utopiska "lyckorikena" nazismen och kommunismen slutade i  apokalyptisk massdöd och förintelse. Nya utopiska statsskick kommer att gå samma väg. I Iran ser vi i dag allt större opposition mot det nuvarande mullaväldet. 

Våra politiska företrädare på riksplanet gör rätt i att föra en dialog med våra muslimer, där är jag helt med på noterna, men att föra dialogen med endast de extrema islamister som framträdde i TV-programmet undergräver möjligheterna att komma till tals för den stora majoritet muslimer som inte låter islam och dess imamer topprida deras dagliga liv. Vilket bakslag för jämställdheten att se Mona Sahlin m fl iförda slöjor vid samtal med de islamistiska företrädarna. Ett inslag från en muslimsk friskola visade tjejer i 7-8 årsåldern som tillbringar skoltiden med slöjor och den typiska religiösa "uniformen". Det är kanske tillåtet att ha religiösa uniformer med gradbeteckningar och allt om friskolan tillhör Frälsningsarmén enligt dagens regler? Detta är fråga om hjärntvätt. Hur ska barnen kunna värja sig och skapa sig en egen uppfattning om religioner?  När de är vuxna nog kan de bedöma vad det är fråga om?

Nu har jag skrivit en massa om islam och det är därför att kristendomen och andra religioner i Sverige fått finna sig i en utveckling mot ett sekulärt samhälle med en sekulär skola. Det är inte länge sedan den då statliga kristendomen grep in i alla livets skiften inklusive skolan. Många samfund hade detaljerade regler för kvinnornas klädsel och uppförande och vad barnen fick äta i skolan mm. Mannen var familjens överhuvud och hade alltid sista ordet vid diskussioner. Enligt böcker i samhällskunskap från 1920-talet skulle "mannen i familjen förtjäna de penningar som behövdes för familjens uppehälle och hustruns uppgift var att sköta hemmet och göra livet glatt och trevligt för man och barn". Förhoppningsvis är detta historia nu men man får aldrig vara säker.

Enligt programmet, som går i repris 10/12 0ch 12/12, är islamismen på frammarsch i Europa tack vare den typ av muslimska ledare som intervjuas i programmet och som också enligt programmet inte är representativa för den stora massan muslimer.

Min sammanfattning blir att vi inte ska ha några religiösa friskolor alls. Skolorna ska vara sekulära och ha en religionsundervisning som är neutral till de olika religionerna. När barnen blir vuxna har de då möjligheter att i lugn och ro välja vilka profeter de vill tro på eller inte tro på. Den gud de stora religionerna tillber torde väl vara densamme.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.