Underskott 14 milj 2009

Enligt min för det mesta tillförlitliga djungeltelegraf har kommunen ett underskott på 14 milj för år 2009. Mycket svävar i luften på grund av brist på personal på ekonomisidan men underskottet tycks vara 14 milj trots att ett par nämnder har rejäla överskott. Det kunde alltså ha varit ännu värre.

Det är bekymmersamt för kommunens framtid att vi har ett antal politiker som ännu inte förstår underskottets samband med beslutet i okt  2008  att  kommunalt sponsra flygresenärer som flyger från Gunnarn med ungefär 14 milj, d v s en summa som precis motsvarar underskottet. När kan vi få se lite självkritik och avbön? Jag har tidigare visat att kommunen inte ens kan räkna hem en tiondel av 14 milj genom kommunalskatt från fler anställda i näringslivet. Tänk om vi kunde få vetenskapliga utredningar på nyttan för näringslivets utveckling av alla dessa flygplatser. Att infrastrukturminister Torstensson och handelskammaredirektörer påstår saker rakt ut i luften utan att grunda utsagorna på fakta tillför inte diskussionen någonting. Ungefär som att säga till en fattig bilspekulant att en Rolls Royce Silver Shadow årsmodell 2010 är en bra bil. Hurtfriska utrop från lokala politiker är också en dålig utgångspunkt för en seriös diskussion. Vi har ett universitet i Umeå med kulturgeografer, nationalekonomer etc etc. Här ges möjligheter till spännande och samhällsnyttiga avhandlingar.

Kommunen har en rejäl uppförsbacke de närmaste åren och dessvärre är skidorna bakhala som bara den. Det blir ingen olympisk medalj för Storuman i kommunal ekonomi. Vi får glädja oss åt våra olympiska skidåkare i stället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.