Missnöjda kommunbor

SCB genomför två gånger per år "nöjdhetsundersökningar" som det är frivilligt att delta i. Storuman är en av 219 kommuner som deltagit hösten 2009. 190 av dessa har medgivit publicering av resultatet. 26 variabler har undersökts med de tre huvudrubrikerna,

Bra kommun att bo och leva i.

Kommunal verksamhet.

Möjlighet till inflytande.

Av 190 komuner hamnar Storumans kommun på 179:e plats. Lycksele på 50:e och Arvidsjaur på 4:e! Annars är det en viss positiv korrelation mellan nöjdhet och inkomstnivå. Men Arvidsjaur då, här finns en del att lära tydligen. Lycksele också. Jag antar att på kommunalhuset finns undersökningsresultatet i detaljerad form så att möjligheter finns att jobba systematiskt med att förbättra vårt läge. Men det blir inte lätt.  Tyvärr så är vår kommun bakbunden på den ekonomiska sidan för lång tid framåt genom att 23 miljoner av en majoritet politiker på mindre än 2 år slängts i ett stort svart hål 3,5 mil österut. Om en familj ett år satsar 200 000 på travspel  lär det bli mindre till mat, semesterresor, teaterbesök etc. För de flesta människor är detta vanligt sunt förstånd och mycket enkel matematik. En get begriper det.

Vi kan alltså konstatera att för den kommunalskatt vi skattebetalare levererar in till Storumans politiker blir resultatet 179:e plats av 190 när det gäller medborgarnas nöjdhet och 284:e plats av 290 när det gäller företagarnas nöjdhet. Pannkaka med andra ord! Politikerna har inte levererat! Dags att byta ut politikerna kanske. Undertecknad vill då en del politiker byta ut eftersom jag irriterar med att förhålla mig till verkligheten. Det förvånar mig icke. Väljarnas krysspenna kan ändra på den saken vid valet i september!

11 kommentarer

  1. Erold

    Håkan,du är nog en av de som gör bäst reklam för Storumans kommun,fortsätt med det.
    23 miljoner åt pipan,det var första gången jag hörde det av dig,det är mycket pengar det!
    Och du som är så verklighetsförankrad,varför bor du kvar i denna misskötta kommun,eller bör vi rösta på dig så resultaten blir bättre?
    Kan det bli bättre då omsorgen och Fku nämnden gick plus ca 5 mille tillsammans,eller hur,och ändå har vi haft dessa otroliga utgifter på flygplatserna 2009…
    5 Mille, är ca 2,5% av budgetramarna,eller?
    Oavsett din negativa bloggning av flyget,så hoppas jag vi får statlig fortsättning!

  2. Janne

    Tror dessvärre aldrig att vi kommer att komma speciellt högt upp i dessa ”nöjdhetsundersökningar” så länge vi är en ”uppdelad” kommun. Som det är nu så vill båda delarna av kommunen att de mesta resurserna skall satsas i deras ända av kommunen, och då kommer givetvis missnöjet från den del av kommunen som känner sig åsidosatt, det är ofrånkommligt.

    Sen får man väl säga vad man vill om ”flygsatsningen”, men som det har blivit nu så har det ju inte fallit väl ut, men jag tror inte heller det hjälper situationen på något sätt att gnälla och älta det som varit, utan man skall försöka se framåt!

  3. Gunnar Andersson

    Erold, jag kanske har missuppfattat ditt,som vanligt lite förvirrade inlägg.men menar du att det är Håkans som gjort fel när han avslöjar underskotten och du som har rätt när du orsakat dom? Vad gäller fku och omsorgens pluss resultat tror jag knappast att du skall slå dig för bröstet,Vad jag har hört så är ju du emot all form av ekonomisk hushållning.slutligen, man behöver inte spendera mer än 20 miljoner av våra pengar för att hoppas…

  4. Janne

    Vad är du ute efter Gunnar?? Alla är nog medveten om att flyget har orsakat ett stort underskott, men du kan väl inte på fullaste allvar tro att det blir bra ”reklam” som Håkan håller på och gnäller om det…. pröva att tänka framåt istället… Min uppfattning är att det enda Håkan vill göra är att fortsätta kasta skit på de inblandade i flygsatsningen. Fick Håkan som han ville skulle vi nog lägga ner all satsning i kommunen och lägga alla resurser på äldreomsorg. Det finns en framtid även efter dig Håkan… försök se saker i ett lite längre perspektiv!

  5. Gunnar Andersson

    Syftet var att åskådliggöra kommunlistans populistiska politik,Där satsningar lovas till höger och vänster men någon långsiktig plan för finansiering saknas.vad gäller reklam för kommunen tror jag att en fungerade äldreomsorg och en bra skola/barnomsorg lockar fler än flygplatser,träskfotbollsplaner och skidskyttearenor vad tror du?

  6. Marianne Johansson

    Är det inte så att vi inte ser de ekonomiska baksidorna av flygfrågan ännu, då man skjutit på besparingarna till kommande ”regeringsperiod” Det är ju som bekant valår i år!
    Jag kan inte heller förstå varför sanningar baserat på fakta kan vara ”dålig” reklam? Det måste man väl istället förändra, så att sanningen blir annorlunda? Eller ska vi stoppa huvudet i sanden, och ”mörklägga” sanningen?

  7. Gunnar Andersson

    Janne, ursäkta att inte detta inlägg kom först,Du har naturligtvis helt rätt i ditt första inlägg.problemet är dock att en delning inte skulle gynna vare sig östra eller västra delen.Långsiktigt är nog en större sammanslagning av flera glesbygdskommuner nödvändig för att bibehålla den kommunala servicen.vad gäller Håkans längtan efter att kasta ”skit” på flygplatsledningen så delas den av många och detta är helt och hållet styrelsens eget fel eftersom dom skött sitt uppdrag på ett sätt som inte kan kallas annat än ”skit”dåligt.

  8. Jimmy Lindberg

    Spelar ingen roll vart i kommunen man bor, alla har vi ett gemensamt intresse av att kommunen går bra och att befolkningstalen ökar. Att investera är ”rätt” men felsatsningar kostar ofantligt mycket i form av minskat handlingsutrymme. Håkan skulle inte kasta skit om det inte fanns någon skit att kasta. Varför skylla på kritikern då det är ni själva som har bollen? Gör rätt och ni får ros istället för ris, är ni inte kapabla så ställ inte upp i valet.

  9. Janne

    ”Jag kan inte heller förstå varför sanningar baserat på fakta kan vara ”dålig” reklam? Det måste man väl istället förändra, så att sanningen blir annorlunda?”

    Marianne, självklart är det ju bättre att förändra så att sanningen/verkligheten blir en annan. Men om man vill marknadsföra nånting… då kanske det inte är det allra bästa att hela tiden basunera ut vad som är dåligt. Om du skulle marknadsföra storumans kommun skulle du väl kanske inte börja med att berätta att: vi har ett stort underskott pga en misslyckad flygsatsning. Eller??

  10. Janne

    Jimmy, självklart vill väl de flesta att kommunen går bra, och självklart minskar felsatsningar handlingsutrymmet man har, men det trodde jag var basic… ja ja.

    Visst kanske det finns ”skit” att kasta, men vad blir bättre av det? Börjar kännas som en ”dålig publik” som buar på motståndarna istället för att heja på det egna laget.

  11. Håkan Rombe

    Vad jag vet har jag inte ”kastat skit” på flygplatsledningen. Vad jag är ute efter är att informera kommunens skattebetalare om vad deras valda ombud håller på med.Underskott i kommunbudgeten ska tas igen samtidigt som inkomsterna minskar. Det blir dubbel härdsmälta tack vare 23 miljoner upp i luften. När sparpaketen kommer framöver kan jag inte förstå hur folk vid sunda vätskor kan försvara dessa 23 milj till den 4:e flygplats vi kan välja mellan. Orsaken är tyvärr att de politiker och andra som försvarar detta har noll koll på hur en kommunal ekonomi fungerar. Om detta bör väljarna veta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.