6-timmars arbetsdag, nä nu…..

Soc dem Västerbotten föreslår 6-timmars arbetsdag. Beslutet var tydligen långt ifrån enhälligt vilket visar att det finns visst hopp om bättring. Att komma med sådana förslag när vi har framför oss ständigt ökande behov inom vård och omsorg och behov av att höja pensionsåldern är inte särskilt vältajmat. Många yrkesgrupper arbetar idag långt över 8 timmar per arbetsdag, ofta för att de vill ha det så.

Lärarna som i många fall går på knäna p g a att de måste arbeta långt utöver den tid de har betalt för skulle nog välkomna en arbetsdag på 6 timmar men detta skulle öka kostnaderna för skolan med ofantliga belopp. Kostnaderna för vård och omsorg som också är personalintensiv verksamhet skulle rakt av öka med 25 %. I Storumans kommun med personalkostnader på över 100 milj för äldreomsorg skulle det behövas ett tillskott på 25 miljoner. Var tar vi de pengarna? Lånar av Grekland?

Det luktar socialistisk orealistisk ofinansierad  löftespolitik lång väg. Varför inbilla folk något sådant som 6 timmars arbetsdag när förslaget är långt bortom all räddning? Finns det inte bättre idéer för att matcha Jonas Sjöstedts och V:s alla kostsamma luftbubblor finansierade med stora skattehöjningar då är det illa ställt. Jag är 100 % säker på en sak. Detta kommer inte S under Löfven att gå med på.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Edor Abrahamsson

  Som gräsrot och med enkel matematik skulle det inte fungera som samhället ser ut idag. Skulle det fungera då måste lönen minskas med detsamma och fler dela på jobbet, men vilka är villiga göra den uppoffringen?

 2. Gunnar Andersson

  Ja visst låter det tokigt! Precis som ni borgare tyckte om 8 timmars arbetsdag när Socialdemokraterna lanserade den visionen, 50 år senare var det verklighet. ps kostnadsökningen blir visst 33% enl dom som kan matematik . Ds

 3. Ivar

  Hur många inom vården och äldreomsorgen jobbar 8 timmar om dagen eller rättare sagt har en heltidstjänst?

  Med 6 timmars arbetsdag så skulle det kanske löna sig mer för hela samhället med mindre förslitningsskador och sjukskrivningar.
  Vid förra IT-boomen så var det populärt att jobba mer än 8 tim/dag helst 12. Och vad blev resultatet, jo utbrändhet och sjukskrivningar.Jag har jobbat många 12 skift och jag har även provat att jobba med de tider som dom har inom vården så jag vet vad det innebär både med långa dagar och oregelbunden arbetstid.
  Med din presentation så förstår jag att du inte har den erfarenheten av arbete och vet inte riktigt vad det innebär.
  Det finns många som anser att en arbetare är en slit-och-släng vara som man kan byta ut och kasta på tippen när den är förbrukad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.