Det röda Umeå

Frågan är om det är till gagn för Umeås utveckling att vara känt som "det röda Umeå"? Denna benämning härrör från senare delen av 1960-talet då universitetet blev allt rödare. Snarare illrödare. Det ansågs suspekt att studera till civilekonom och gräsmattorna fylldes under somrarna av "maoblusar" med Maos Lilla Röda och rödvin på picnic-filtarna.

Vissa institutioner, t ex sociologen, dominerades av extremvänster och litteraturlistorna genomgick stora förändringar med allt större inslag av "antikapitalistisk" litteratur. Studentkåren skickade studenternas pengar till FNL och stödde därmed uppkomsten av en kommunistisk diktatur som ännu består. (USA:s roll i det kriget var inte heller ärofull, vilket bör sägas).

Jag har ännu i sen tid uppmärksammat detta epitet, "det röda Umeå". Efter kommunismens nästan totala kollaps worldwide borde det vara dags att tvätta bort epitetet som för tankarna till något förbrukat och efterblivet. Vill Umeå dra till sig företag, kapital, studenter, företagsamma människor mm bör helt andra begrepp ingå i marknadsföringen. Kulturhuvudstadsåret är en unik chans att marknadsföra Umeå som en framtidsinriktad stad i "framkant" som det brukar heta på modernt fikonspråk. Närheten till den samiska kulturen bör också vara en lockelse som drar till sig folk från jordens alla hörn.

Snälla, förpassa "det röda Umeå" till historiens skräpkammare!

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. lf

    Men herregud det är väl bara du och dina borgare som försöker att hänvisa till 60-och 70 talet.
    Umeå har genomgått en fantastisk utveckling från 60-talet.Och det har skett med socialdemokraterna vid rodret,men det är kanske svårt att se det från Långsjöby.
    Vi hade knappast haft ett Universitet om vi inte haft Gösta Skoglund.
    Denna blogg visar ett urgammalt hat mot vänstern som jag trodde förbleknat i nutiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.