Tondöva landstingspolitiker

Rådgivande folkomröstningar är ett komplicerat kapitel. I den nu avhållna folkomröstningen var beskedet på förhand att ett valdeltagande på under 50 % skulle innebära att det rödgröna styret negligerade valresultatet. Hade valresultatet blivit ganska jämnt t ex 55 – 45 finns det väl en viss klokskap i den satta gränsen men nu blir det ganska farsartat när ja-sidan fick en jordskredsseger med 85 % av rösterna. Trots denna massiva örfil tänker rödgröna styret fortsätta som om inget hänt.

Tänk om västerbottningarna skulle inse skadorna av det långa socialdemokratiska maktinnehavet i Västerbottens Landsting och rösta fram en ny ledning i valet nästa år. Den cementerade vänsterinriktningen måste reformeras och det görs bäst om den borgerliga fyrpartialliansen får förtroendet i landstingsvalet 2014.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Hans Jangeby

  Det är dags att uppgradera vårt statsskick från förra sekelskiftet. Vår nuvarande demokrati behöver uppgraderas med riktig demokrati istället för den in-direkta demokratin som alltmer saknar legitimitet. Där många upplever skendemokrati och politikers nonchalans och arrogans. Där det är partikamrater, partilojaliteter, blockpolitik har blivit viktigare än att vara folkets förtroendevalda istället för partiernas förtroendevalda.

  För det kan inte vara rätt att man lämnar en beslutsfullmakt in-blanco vart fjärde år. För vår värdegrund om demokrati är så annorlunda – politiker ska lyssna och förstå. Just de egenskaper som de fått förtroende för att förvalta mellan val. Nu har det istället blivit en allmän sanning att ”nu är vi förtroendevalda och vi bestämmer själva (enväldigt) i fyra år. Inget kan tyvärr vara mer felaktigt. För demokrati betyder att vara lyhörd och besluta för väljarnas bästa under mandatperioden.

  Jag har startat ett folkinitiativ ur demokratisk aspekt där lokala politiker maktfullkomligt drev igenom beslut snabbt ogenomtänkt utan medborgardialog för att spara lite pengar där konsekvenserna nu är betydligt större än besparingarna.

  Därför har jag startat ett parti som är det bästa ur två världar Representativ DirektDemokrati. Ungefär som M5S som fick 25% i Italiens parlamentval förra året.
  Det betyder ÄD representanter väljs direkt utan hierarkier och företräder medborgarnas endats proportionellt omröstningsresultatet i sakfrågor.

  Det är också ett sätt att bli av med lobbyister, makt och vänskapskorruption.

  Om ÄD kan komma in i kommuner och landsting kan folk påverka direkt i alla sakfrågor och lägga motioner med hjälp av partiet.

  Om det fungerar. Jo, det lokala partiet Demoex i Vallentuna, 2,5 mil norr om Stockholm fungerar just så sedan 2002. Och nu är det dags att ta ett steg till i alla kommuner, landsting, riksdag och EU med modern informationsteknologi som enkelt och billigt kan hanteras av i princip alla med en mobiltelefon.

  Det är dags att förnya demokratin för vår tid med ”Allmän rösträtt i alla sakfrågor”

  • Demokrat

   Exakt mina tankar, det har jag väntat på länge! Partipolitiken är död och ur tiden. Vem vill bli tvingad i ett partikorsett? Man har ju olika uppfattningar i olika sakfrågor, ibland håller man mer åt vänster, ibland åt höger. Att fritt kunna välja den som företräder mig i just denna sakfråga är ett steg mot bättre demokrati.

 2. Christina Böke Bergman

  Tondöva landstingspolitiker är en träffande beskrivning av den rådande sjukvårdspolitikens främsta företrädare i Västerbotten! Lyhördhet finns inte i vokabulären.

  Folkomröstningen har hanterats uppseendeväckande illa av styrande politiker. Socialdemokraterna (och miljöpartisten Winroth) uppvisar hårdnackad arrogans och cynism gentemot den del av befolkningen, som är djupt oroad av den förda politiken med nedläggning av akutplatser och ambulanser.

  Människors otrygghetskänslor har inte tagits på allvar. Tvärtom!

  Begreppet ”politikerförakt” känns sorgligt aktuellt efter alla de märkliga turer som genomsyrat landstingsledningens agerande i folkomröstningsfrågan.
  Det paradoxala är att man som folkvald kan tillåta sig att helt öppet förneka värdet av ett folkinitiativ och samtidigt vara en representant för demokratin!
  Att så är fallet finns dokumenterat i åtskilliga intervjuer och referat i sociala medier i Västerbotten.

  – Ett JA betyder ingenting, säger Peter Olofsson, som oförtrutet går på med samma retorik och hävdar att folkets röster inte berör honom. Han fäster inget avseende vid att närmare 90 procent av människorna som röstade och som bor i Västerbottens kommuner VILL att landstinget SÄKERSTÄLLER akutsjukvården i HELA LÄNET!

  Tondövhet i kombination med brist på ödmjukhet inför väljarna kan inte vara ett framgångsrecept. I alla fall inte för alla de människor i Västerbottens län som känner stor otrygghet med den förda sjukvårdspolitiken.

 3. G E Abrahamsson

  Vad ska vi ha istället för? Jag tror säkert vården går att effektivisera utan att den blir sämre. Sjukvården har gått i träda och även människorna runt omkring den. De svårast sjuka skall naturligtvis ha förtur. Stafettläkarna exempelvis, gör dessa nytta i realitet till vad det kostar? Blir det nu försämringar, speciellt för oss som bor en radie norrut på 18 mil +, då kommer varenda kotte rösta bort nuvarande landstingsledning. De har ett år på sig. Sedan ryker de om de inte ordnar upp situationen.

 4. Marianne R Johansson

  Om Alliansen vinner i Landstingsvalet nästa år, så vet vi vad vi har att vänta! Det är bara att se hur Sverige styrs med en allians regering! Skattesänkningar, som inte ger mer sjukvård, privatvård, som knappast kommer inlandet till del osv Jag skulle tvärtom säga att mer Vänsterpolitik i Landstinget skulle ge hela länet en bättre och tryggare sjukvård! Det är endast vänsterpolitik som ser solidaritet som någonting viktigt för tryggheten för alla människorna!

 5. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Nu backar landstingsbefälhavarna och lovar att akutplatserna i Dorotea blir kvar. Det började väl blåsa för hårt runt öronen. Om ambulansen i Åsele hörs dock ingenting trots att det rör sig om felräkningspengar i landstingsbudgeten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.