Dagen D

För 70 år sedan påbörjade de västallierade invasionen av Festung Europa.  Flera tusen unga män dog där på stranden i Normandie redan första dagen trots att invasionen var minutiöst förberedd. Innan Nazisterna var besegrade maj 1945 hade hundratusentals dött på västfronten. På östfronten dog miljontals ryska soldater under kriget, mycket beroende på den ryska taktiken som gick ut på att Sovjetunionen hade närmast obegränsade mänskliga tillgångar och därmed kunde slösa med människoliv.  Den ryska soldaten hade bara två val. Springa mot fienden och bli skjuten eller springa bakåt och bli skjuten av de politiska kommissarier som fanns i de militära enheterna. Precis som Hitler hade Stalin och hans marskalkar förbjudit försvarsstrid, fördröjningsstrid och taktiska reträtter. Det var en vanlig detalj i den kommunistiska ordergivningen att den som gjorde reträtt skulle skjutas på fläcken oavsett militär grad. De västallierade var mer civiliserade på den punkten.

Under det ryska överfallet på Finland 1939-40 tillämpades samma idiotiska taktik vilket medförde att Ryssland förlorade 10 gånger så många soldater som Finland. EFTER kriget började även Sovjetunionen tycka att försvars- och fördröjningsstrid kunde vara en bra idé för att möjliggöra framgångsrika flankanfall.

Vi kan väl under den svenska nationaldagen sända en tacksamhetens tanke till alla hundratusentals och miljontals amerikaner, ryssar, ukrainare, australiensare, britter, polacker, kanadensare etc etc som dog för vår och mänsklighetens frihet 1939-1945. Vår egen heroiska insats 1939-1945 var tämligen blygsam och kanske ska förbigås med tystnad.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Andreas Lundgren

  Det du skriver om den slösaktiga ryska taktiken är en sanning med modifikation. Anledningen till de stora förlusterna i öst är dels det utrotningskrig som Hitler bedrev mot civilbefolkningen. De flesta av de 27 miljoner sovjetunion förlorade var civila.
  Men framförallt var ju magnituden på kriget betydligt större och råare i öst. Det är ingen slump att 80% av alla tyska förluster under kriget skedde i öst. 1944 var röda armén en fullfjädrad krigsmaskin väl insatt i blixtkrigets porinciper. Men trots det fram till 9 maj 1945, segerdagen, förlorade röda armen under 1944-45 hela 2 miljoner döda och 7 miljoner sårade. Det går helt enkelt inte att jämföra med kriget i väst, där både USA och Storbritannien under hela kriget förlorade mindre än en miljon döda. Tillsammans.
  Kriget i öst avgjorde Hitlers fall. Landstigningen i Normandie säkerställde demokratins återkomst.

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Tack för intressanta fakta! Framförallt USA hade dessutom kriget mot Japan att tänka på. Man kan också säga att USAs överlägsna industriproduktion gjorde nazisternas läge utsiktslöst i längden. Vill man veta mer finns en omfattande litteratur att tillgå. Ett bloggutrymme räcker bara till krusningar på ytan.

 3. Andreas Lundgren

  Instämmer. När USA gick med i kriget var förlusten garanterad för axelmakterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.