Vem är förolämpad?

Som jag uppfattar begreppet förolämpning är det när man uttalar något mycket ringaktande om en fysisk person som är i livet. Kan man förolämpa en person som levde för 1300 år sedan, 2000 år sedan eller 5000 år sedan? De är ju garanterat döda. Hur kan man ha en rättegång om förolämpning när föremålet för förolämpningen är stendöd sedan länge och det inte ens finns ett lik att frakta till domstolen i egenskap av kärande?

Alla läsare förstår nog vad jag är ute efter. En massa människor känner sig kränkta i tid och otid för att någon skämtar om någon sedan årtusenden död person. Kan man förolämpa jultomten eller Karl XII? Kanske jag borde skicka frågan till Oraklet i Delfi. Är det någon som åker till Grekland den närmaste tiden?

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.