Ingen kommunal byggbutik i Storuman – tillägg

Förvaltningsrätten upphäver fullmäktiges beslut 2014 att bygga butik åt XL-BYGG för 17 miljoner i Storuman. En lokal som efter färdigställandet har ett marknadsvärde på troligen under 2 miljoner. Förvaltningsrätten har därmed sparat 15 miljoner åt skattebetalarna och också hindrat gynnandet av ett visst företag på andras bekostnad.

Till en kommuns varuförsörjningsansvar hör livsmedel till glesbygdsboende men inte spik och toalettstolar till alla fritidshusbyggare. Obegripligt att Centerpartiet, folkpartiet och moderaterna vill driva detta missfoster till förslag. Och socialdemokraterna!! Vad fick s i gengäld? Valteknisk samverkan? Något riktigt åtråvärt antagligen, för detta är ljusår från socialdemokratisk politik!

Tillägg.

Efter hemkomst från fjällen har jag läst Förvaltningsrättens dom. Den är solklar och rätten har varit enig. Domen är enhällig! Under fullmäktige i Tärnaby för snart ett år sedan yrkade jag avslag på XL-Bygg bygget och sedan medverkade jag aktivt till överklagningen som fick stor anslutning. Tomas Mörtsell bemötte min argumentering under fullmäktigebehandlingen men sedan var det i princip knäpp tyst. Socialdemokraterna som hade bestämt sig för att rösta med den borgerliga alliansen förklarade inte med ett enda ord sitt ställningstagande. Karin Malmfjord oppositionsråd sade inte ett knyst.

Det finns regler mot olagliga fullmäktigebeslut men tyvärr inga regler mot tokiga fullmäktigebeslut så fortsättning lär följa med det fortfarande styrande politiska ledningsgarnityr i Storuman som försnillat 25 miljoner på trafikflyg under 1½ år på Gunnarns flygplats. Samma ledningsgarnityr har fasligt svårt att avyttra hälftenägandet i Storuman Energi. Det bolag som gjort mångmiljonförluster och i vilket Storumans skattebetalare pumpat in mångmiljonbelopp och ställt borgen för tiotals miljoner. Den politiska ledningen har inte haft klart för sig vad ansvaret för ett bolag som säljer på en konsumentmarknad ställer för krav på ägarna- kommunen. Fullmäktige har fattat ett beslut för snart två år sedan att kommunens aktieandel ska säljas (även detta mitt förslag) men ännu har inte en enda aktie sålts. Det känner jag mig helt säker på utan att ta reda på hur det ligger till. En aktieförsäljning kommer nämligen att uppdaga stora förluster när bokförda värdet på aktierna är långt över marknadsvärdet.

Fler exempel kan tas upp men slutsatsen blir ändå densamma. Politiker är sällsynt usla företagare med skattebetalarnas pengar som riskvilligt kapital. Det gäller från Sovjetunionen ända ned till pyttesmå kommuner i Sverige med 2500 invånare.

Nu bör kommunen återgå till den riktiga tågordningen. Planera området Entré Storuman med vägar, vatten, avlopp mm och inbjud därefter företag att köpa tomter för uppförande av lokaler och bedrivande av verksamhet.

16 kommentarer

 1. B-G. Burman

  Troligen blir detta en följetong, blir spännande att se slutet. Jasidan var ju säkra på att detta var i sin ordning. Trovärdigheten av centerdemokraterna har fått sig en riktig törn

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Centerdemokraterna det nya familjenamnet efter det kärleksfulla äktenskapet i Tärnaby inför fullmäktige. Mitt i prick Bengt-Göran! Att ingen kom på att överlämna en bröllopsbukett!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Var det inte någon från Norra Skogsägarna som smög omkring bröllopsparet? Någon som var med när Norra Skogsägarna ägde XL-BYGG?

 3. Företagarna Storuman

  Hej Håkan.
  Bara en liten fundering. Vad har kommunen för försörjningsansvar när det gäller livsmedel till glesbygd. Har aldrig hört talas om något sådant men jag hoppas att du har rätt.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Det finns en lag…. Googla på hemsändningsbidrag så hittar du svar. Nya regeringen har dessutom förslag på direkta bidrag till glesbygdsbutiker som uppfyller vissa villkor. Men kommunerna har ansvar att utreda mm. Staten betalar via Länsstyrelsen.

 4. Företagarna Storuman

  kikat, och kan konstatera en möjlighet för kommunen men det framkommer inget ansvar att ordna med livsmedelsförsörjningen. Då är väl nya förslaget kanske bättre.

 5. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Riktigt! Inte ordna eller driva butiker men via länsstyrelsepengar stödja hemsändning. Inga gamlingar lämnas åt sitt öde i byarna. Driftsbidrag kan rädda nedläggningshotade butiker. Några hundra tror jag man räknar med. Stöd till byggande av butikslokaler ute i byarna blir nog ingen kommunal uppgift! Inte ens under en vänsterregering!

 6. Roger Axelsson

  Bra att du håller tummen i ögat på de ”styrande” kommunen. Under påskfirande i Gunnarn konstaterade jag att alla vägvisare till Storumans flygplats fortfarande sitter uppe. Men den plånboken är väl tom kan jag tänka. Speciellt om man ska bygga butiker åt utsedda företag.

 7. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Ja flygplånboken imploderade när C, M, Fp (utom jag och Erland Dahlberg) och KD genomdrev flyg under 1 år 4 månader för den nätta förlusten 25 miljoner kronor. Samma personer i farten då som nu. Tomas Mörtsell, Patrik Persson m fl centerpartister. Näringslivsutvecklare? Går bra spendera på tokprojekt med andras pengar. Inkompetens är väl rätta ordet.

  • Viola Eriksson

   Bra Håkan! Märkligt att man fortfarande pumpar in våra skattepengar till Gunnarns flygplats?

   • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Det har väl blivit lite av ’drömmen om Elin’ för snillena i kommunledningen. Ett par mille per år pumpas in i monumentet i skogen. Men underbemanningen i äldreomsorgen finns det inte pengar att åtgärda. Flygfältet borde säljas omedelbums till RIKTIGA företagare. Kommunledningen är dyra amatörer på det området!

 8. DKockens hörna

  Som tumregel kan man ju säga att en kommun ABSOLUT inte ska bedriva näringsverksamhet!
  Men jag har en ide,
  Om kommun ”ger bort” tomter på industriområdet,med klausul att ”köparen” förpliktar sig till att ,över en fastställt period betala byggmognaden av tomten. för därefter övergå i ägo.
  Då får vi ju se hur stort intresset är! Gissar på ganska svalt!
  Marknaden på orten är ganska så täckande vill jag mena.
  Största potential har turistnäringen (i mina ögon)
  En ångbåt med dagliga turer på Uman kastspöfiske fra båt modell större, med lett servering o dyl.
  Mineralsafari ja det är bara fantasin som sätter gränser!
  Som grädde på moset,varför inte en vintergolfbana med röda bollar ock varm choklad vid hål nr. 4.

 9. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Ja det behövs idéer och entreprenörer som förverkligar dem. Men kommunkassan ska inte användas för att stödja företagare. Vem vill vara kommunhjon?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.