Vapenmagasiiin!

Råkade nyss lyssna på frågor och svar i Riksdagen om reglering av magasininnehav som Sten Bergheden (M) ställde frågor om till ministern Mikael Damberg. Ja ställa frågor handlade det egentligen inte om utan man fick lyssna på en lång bergspredikan från Bergheden med många omtuggningar om vilket elände som skulle drabba Sveriges jägare och sportskyttar. Regeringen påstods jaga sportskyttar och jägare vilket upprepades i alla möjliga och omöjliga varianter och omtuggningar under minst en kvart. Man fick uppfattningen att jorden rämnar under fötterna på Bergheden. Förslaget från regeringen är önskat av polisen för att komma åt gängkriminella genom att olagligt innehav skulle bl a innebära inlåsning i fängelse upp till två år..

Damberg försökte i ett par-tre omgångar förklara för Bergheden att regeringsförslaget på intet sätt inskränkte sportskyttars och jägares rätt att ha hur många magasin som helst precis som nu men utan resultat, samma predikan återupprepades så att jag blev döless på att lyssna på grammofonskivan som hakat upp sig. Stor mun och små öron är ingen egenskap jag gillar hos politiker.

Men det handlar kanske om något annat. Politik riktad mot utvalda målgrupper. Lägre bensinskatt för alla för att gynna glesbygdsbor som är mindre än 10 % av Sveriges befolkning. Våra många miljoner storstadsbor skulle nog bli väldigt glada att få denna present. Någon omfördelning av skatten mellan landsdelar handlar det ju inte om. I dessa klimattider måste man nog vara tondöv eller frimurare för att hitta på något sådant

I vapenmagasinsfrågan tycker jag mig känna igen det hysteriska tonläge som råder i vapenorganisationen NRA i USA så fort någon reglering av rätten att köpa ihop en arsenal för en hel skyttepluton diskuteras. Målgruppen som vill fritt kunna köpa hur mycket vapen som helst är viktig för de två partier det gäller i USA, framförallt Republikanerna.

Jag väntar med spänning på ett förslag att ta bort momsen på mjölk vilket skulle vara fördelaktigt för barnfamiljer. En liter mjölk kostar i Sverige omkring 8 kr inklusive moms och i Norge 20 kr per liter (Norge är ju inte med i EU). Det blir knappast M som kommer med ett sådant förslag, vapen och bensin är livets nödtorft!

Obs jag är själv jägare sedan början på 1960-talet, alltså i 60 år!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.