Vägdöd och fortkörare

Orsakerna till den svåra trafikolyckan med 4 ynglingars död utanför Sundsvall håller på att klarna. Strax innan olyckan på 70-väg har konstaterats att bilen framfördes i 150-160 km av en kvinna som skadades svårt i olyckan. Det händer nästan varje vår i samband med skolavslutningar att några unga åker i bilar med olämplig chaufför och dör eller invalidiseras för livet. Oftast är bilförarna unga killar med nytaget körkort men även unga kvinnor utmärker sig ibland negativt som i katastrofen utanför Sundsvall.

Två av min hembys fortkörare är kvinnor i mogen ålder. Skyltad hastighet plus minst 30 km/tim gäller genom 50-skyltade byar och på 90-väg är minst 120 km/tim det vanliga. Ibland mycket mer än så. På vägar genom skogar vet vi, men dock inte alla, att stora djur som älgar kan komma över vägen i hög fart.

Vem skulle sätta sig i ett trafikflygplan om man visste att planets piloter regelmässigt struntar i säkerhetsbestämmelserna? Skulle sådana piloter få behålla sina flygcertifikat?

Enligt Trafikverkets forskare skulle 100 svenska människoliv sparas per år om alla höll sig inom hastighetsgränserna vilket kan jämföras med 40-50 omkomna vid s k skjutningar i kriminella kretsar. Bygga trefältsvägar och motorvägar är ohyggligt dyrt jämfört med t ex begränsning av bilarnas fartresurser genom mycket billiga anordningar på fordonen. Tekniken har funnits länge men politisk vilja saknas. Jag tycker att man kunde börja med s k färdskrivare på alla bilar och att försäkringspremierna skulle baseras på laglydigheten och dessutom skulle det bli lättare att fastställa ansvarsfrågan när olyckor inträffar. Det finns ett stort spann mellan dagens bilar, som kan framföras i farter uppåt 200 km/tim av vilka puckon som helst, till framtidens självkörande bilar.

Det lär redan idag gå att avläsa bilars hastighet vid en olycka. Detta framsteg har skett helt utan politikernas medverkan. Man vinner inte några val på säkerhet på vägarna, ej heller på ett starkare militärt försvar.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.