Tidskriften Västerbotten

Tidskriften som utgavs av Västerbottens Museum lades ned för några år sedan: Av ekonomiska skäl vad jag förstår. I över ett halvt sekel utgavs 4 nummer per år innehållande ett stort urval av Västerbottens kulturhistoria. Det handlade om våra näringar, byggnader, kommunikationsmedel, konstnärer, musik, författare, fotografer, utbildning, människoöden, arbetsstugor, samebarns undervisning etc. Häftena är en guldgruva om vårt län fram till slutet för 5-6 år sedan. Tidskriften finns nu på nätet och nummer kanske fortfarande finns att köpa på Länsmuseet.

Men! Vad kommer framtida generationer att hitta om DAGENS Västerbotten och Västerbottningarna i det lättillgängliga format som tidskriften hade? Det är ju märkligt att vi nu inte har råd att producera denna tidskrift när vi är mångfalt rikare än för 60 år sedan.
Men det är väl som med skolans elever, allt är till salu på marknaden och dagens verklighet är inte historia förrän om många år. Ett kommunalråd sa för ett par årtionden sedan att en kommun inte behövde lägga pengar på den kommunala musikskolan eftersom en skogsmaskinsförare inte behövde kunna sjunga. Har vi inte högre krav på kultur i inlandets kommuner är det kanske inte underligt att vi har stora rekryteringsproblem till akademikeryrken.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Fredrik Elgh

  Hej!
  Jag håller verkligen med dig om att det är tråkigt att ”Västerbotten” gått upp i rök. Tidskriften gavs ut 1920 till 2014 och gick hädan av ekonomiska skäl. Det där är vi många som tyckt varit tråkigt. Och något att göra något åt eftersom en tidskrift med bäring på Västerbotten och dess dåtida och nutida kulturhistoria behövs.
  Vi är några stycken privatpersoner och institutioner som startat en nättidskrift med namnet ”Västerbotten förr & nu” för att fylla det där tomrummet. Vi startade i januari 2020 och har publicerat 52 artiklar i skilda ämnen kring Västerbotten och det som hänt och händer här vid det här laget. I redaktionsgruppen är vi några personer från Umeå, Skellefteå, Lycksele, Vilhelmina och Tärnaby för att få bra spridning i länet. Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Skogsmuseet i Lycksele, Skellefteå museum och Holmöns båtmuseum är direkt inblandade. Vi har en rad samarbetspartners över hela länet och har fått stöd från Kulturrådet för produktion av nättidskriften detta år och hoppas på fortsatt stöd. Att läsa artiklarna i nättidskriften kostar ingenting men den som tycker att vi är värda ett bidrag för det vi gör får gärna skicka en slant till vårt konto. Allt framgår på vår hemsida som du hittar här:
  https://nattidskriftenvasterbotten.se
  Vi finns på facebook: Västerbotten förr & nu
  och på instagram: vasterbotten_forr_nu
  Här hittar du också några filmer om vår nättidskrift och om föredelar, möjligheter och eventuella svårigheter med nättidskriftsformatet som vi producerat.
  Vår intention är att man från varje artikel på nätet ska kunna ladda ner, läsa och skriva ut en formgiven pdf också. Årets artiklar har alla en sådan pdf och vi håller på med arbetet att producera sådana även för utgivningen 2020.
  Ett ytterligare projekt är att till varje artikel producera en ljudfil så att det går lätt att lyssna också.
  Vår allra mest populära artikel är den om den västerbottniska spelkvinnan Babba-Lisa. Om henne berättar Eva Maaherra Lövheim och Catarina Abelli. Och inte bara det – i artikeln är det möjligt att se och höra dem spela Babba-Lisas musik, bl a den världsberömda hyfsn.
  Mycket nöje!
  Fredrik Elgh
  Ansvarig utgivare
  Västerbotten förr & nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.