Kunglig inavel

Det Habsburgska väldet, som främst omfattade Österrike och Spanien, växte fram under flera århundraden genom expansiva giftermål. Man gjorde i stor skala det som ofta tillämpades av adel och fria bönder, man såg till att barnen gifte sig till arealer. Standardfrågan från adelsmannen-bonden till dotterns förhoppningsfulle friare var ständigt, ”hur många hektar har du”? I många fall höll förstås fadern reda på dessa viktiga ting och kunde i förväg säga till dottern ”aldrig i livet min kära dotter”! Areal trumfade alltid ett gott huvud, renlighet och god moral.

Habsburgska väldet växte genom släktäktenskap. s k kusingiften med början på 1300-talet. En inavelsdefekt, långt utdragen haka, blev tidigt en synlig effekt inom Habsburgsdynastin och hakan växte på längden och uppåt generation efter generation. Karl I kunde inte tugga sin mat och hade intellektuella och fysiska problem. En lustigkurre menade att Karl II riskerade att drunkna när det regnade eftersom han inte kunde stänga käften effektivt. Karl II var dessutom sjuklig och impotent.

Karl II:s mormor var samtidigt hans faster. En tidigare drottning som hade tillnamnet ”den vansinniga” var både hans morfars, farfars farmor och hans farfars, morfars farmor och hans morfars, mormors, mormors mor. Man måste göra diagram med rutor och streck för att kunna greppa eländet.

Kusingifte är alltså inte bra ur genetisk synpunkt. Risken är inte så stor att födas med ett recessivt genetiskt tillstånd vid normala äktenskap, 2-3 %, jämfört med 4-6 % vid kusingifte. Sätts kusingifte i system kan det bli problem av Habsburgska dimensioner. Sverige tillåter kusingifte sedan 1845. Bernadotte hade ingen kunglig inavel i bagaget vilket kanske bidrog till detta. Många länder förbjuder dock kusingifte.

Under antiken var det värre med giftermål inom släkten. En drottning i Egypten gifte sig t ex med sin egen bror. I Mellanösterns klaner är kusingifte idag vanligt förekommande och det är fråga om inte Sverige bör uppdatera reglerna kring problematiken.

En fördel hade denna inavelscirkus i europeiska kungahus. Man erövrade landområden genom äktenskap i stället för genom krig. Detta fungerar inte idag. Vi måste utveckla den regelstyrda världen genom fördrag mellan länder vilket fungerade bra tills en giftmördare grep den absoluta makten i Ryssland för ett antal år sedan.

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.